Efter sprutan

Emelie har narkolepsi

14-åriga Emelie Olsson är ständigt trött men kan ändå inte sova på natten. För tre år sedan följde hon myndigheternas uppmaningar och vaccinerade sig mot svininfluensa. Strax efter drabbades hon och hundratals andra barn och unga av narkolepsi. Hur är det att leva med denna livslånga sjukdom? Och vem ska ta ansvar för att hon blev sjuk?

Dokumentären ”Efter sprutan” skildrar en av de största medicinska tragedierna i modern tid. Filmen visar hur det är att leva med Narkolepsi. Huvudpersonen i dokumentären är fjortonåriga Emelie Olsson. Journalisten Josefin Lennen Merckx har följt henne sedan hon fick sin diagnos kopplad till Pandemrixsprutan. Filmen visar Emelies tuffa kamp mot sjukdomen och hur både hennes  och föräldrarnas liv förändrats av narkolepsin.

Från att ha varit en frisk tjej med aktiv fritid är Emelie idag så trött att hon knappt orkar med skolan.  Hon riskerar att somna när som helst på dagen, men kan ändå inte sova på nätterna. Hon plågas svårt mardrömmar, hallucinationer och sömnförlamning. Emelie drabbas också av kataplexier som gör att hon tappar kontrollen över sina muskler vid starka känslor. Det innebär att Emelie hela tiden måste lägga band på sina känslor för att inte falla ihop och slå sig.

Liksom de flesta barn med narkolepsi är Emelie beroende av tung medicinering för att överhuvudtaget kunna gå till skolan. Det handlar om höga doser av narkotikaklassade  preparat och mediciner som egentligen inte ska tas av barn. Om forskarna inte hittar ett botemedel kommer Emelie och de andra barnen behöva medicinera livet ut. Något som skapar mycket ångest eftersom ingen vet hur barnen påverkas av medicinerna.

Efter sprutan är ett inlägg i den större debatten kring beslutet att massvaccinera mot svininfluensa i Sverige. Den väcker frågor om priset ställt mot nyttan med vaccineringen, om det var ett riktigt beslut och vilket ansvar staten tänker ta för att de drabbade ska kunna leva drägliga liv.

Sändningstider:
SVT2 ons 28 nov kl 22.15
SVT2 tor 29 nov kl 16.05
SVT2 fre 30 nov kl 23.55
SVT2 lör 1 dec kl 17.00