En vanlig fucking människa

Sam, 19 år
Sam, 19 år

För 22 år sedan föddes enäggstvillingarna Isabelle och Denise. Vid fem års ålder protesterade Isabelle mot att kallas för flicka. Några år senare bytte Isabelle namn till Sam. Det här är historien om Sam och hans kamp för att visa att han aldrig varit den alla andra trodde.

Sam har alltid vetat att han är en pojke. När han var liten blev han förvånad när han förstod att folk trodde att han var en flicka. Då började han förklara för alla att han egentligen var en pojke som var född i en flickas kropp. Sedan dess har han fått kämpa för att förklara och få folk att förstå vem han verkligen är.

Sams mamma Camilla blev förbryllad när hennes 5-åriga dotter berättade att hon var en pojke. Först trodde Camilla att det var en fas som skulle gå över men när hon förstod att det inte var så bestämde hon sig för att stötta sitt barn och att stå vid hans sida. Där har Sams tvillingsyster Denise också alltid funnits.

En vanlig fucking människa är en film om allas rätt att vara sig själva. Det är en berättelse om en ovanligt stark familj som kämpar mot människors fördomar. I filmen får vi följa Sam från barndomen till studentexamen. Under den tiden har han gått igenom operationer och fått testosteroninjektioner för att få en kropp som han känner igen sig i.

Sam är idag en ung man som försöker hitta sin väg i livet, något som inte alltid är lätt. Folk ifrågasätter ständigt hans identitet, något som gör Sam riktigt förbannad.

- Jag är bara en vanlig fucking människa! Kan vi prata om något annat?

Svensk dokumentär från 2015.

Regissör/producent: Malin Björkman-Widell. Klipp: Margareta Lagerqvist och Johan Bjerkner. Foto: Tobias Höiem-Flyckt, Niklas Forshell, Camilla Skagerström, Markus Lindgren, Lars Schön och Amy Foote.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play tors 26 nov 2015 kl 20.00
SVT2 sön 29 nov 2015 kl 23.10

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer