Ett fint litet samhälle

Foto: Håkan Pieniowski/SVT
Nystartat bykafé får besök.

Mellan skog, åker och sjö ligger en trakt där det är lätt att känna sig hemma. En film om tryggheten i en ort någonstans i Sverige med kyrkan mitt i byn. Här finns många generationers jordbrukare, en nyöppnad krog och grannar som oftast är sams. Hur tänker människorna här om sina rötter? Stänger behovet av trygghet och gemenskap ute dem som mest behöver det?

Hasse och Birgitta är nionde generationen lantbrukarpar på samma gård. Hon växte upp 100 meter från sitt nuvarande hem. Husen ligger tätt kring kyrkan och de flesta, troende eller inte, sjunger i kyrkokören.

Marie och Gunnar har satsat på ett kafé i en nedlagd smedja och sommartid är det fullt på bygdegårdens fik. Här, som på så många andra ställen, är kärleken till naturen stark. Det är en del av mångas identitet och rötter. Trygghet är det viktigaste skälet att bo här.

Visst bryter grannfejder ut men när snön faller plockas den gamla julgransbelysningen fram ur gömmorna och julbasaren går av stapeln som vanligt i Folkets Hus. Irma, ortens amatörfotograf, dokumenterar vardagens små händelser. I bland ser livet i samhället ut att inte röras av tidens gång, men mycket är på väg att förändras.

Ny svensk dokumentär av Astrid Ohlsén och Håkan Pieniowski.

Sändningstider:
SVT2 tor 28 feb kl 20.00
SVT2 lör 2 mar kl 16.55
SVT2 sön 3 mar kl 23.10

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer