Ett oäkta barn

Foto: Privat
Ulf Westerblad, 6 år gammal och har nyligen blivit adopterad av anstaltens föreståndarinna och för första gången i sitt liv fått ett hem.

Ylva Hemstad har under 25 år gjort en rad omtalade dokumentärfilmer för SVT om bland annat Neurosedynbarnen. Härom året tilldelades hon Eric Forsgrens stora dokumentärfilmpris. Ett oäkta barn är andra filmen som repriseras i sommar ur hennes omfångsrika produktion.

Otvivelaktigt efterbliven, skrev läkaren i ett intyg, när Ulf Westerblad var 6 månader gammal. I sju år var Ulf inlåst på barnhem och sinneslöanstalt. Han tvingades dela sovsal och rastgård med efterblivna vuxna män och pojkar. När han var sju år upptäcktes misstaget. Först som 40-åring fick han kontakt med sin biologiska mamma, som fått beskedet att Ulf var idiot. Ylva Hemstad har träffat Ulf, idag 66 år, som berättar hur han bemästrat sin ångest och äntligen lever ett gott liv.

Ulf Westerblad fick en dålig start i livet. Född 1945 utom äktenskapet lämnades han in på barnhem i Karlskoga. Med ett läkarintyg där det stod ”otvivelaktigt efterbliven” placerades han, drygt två år gammal, på sinnesslöanstalt i södra Dalarna. Han tvingades dela sovsal och rastgård med efterblivna vuxna män och pojkar. Till slut insåg anstaltens föreståndarinna att något inte stämde och lät undersöka honom igen – Ulf  förklarades frisk och normalbegåvad! Och föreståndarinnan adopterade honom.

- Jag fick ett hem, böcker, skolkamrater och upptäckte glädjen. Tyra räddade mig. Men hon förstod nog inte hur illagjord jag var, säger Ulf Westerblad, idag 66 år. 

Under sju år var Ulf inlåst utan normal mänsklig kontakt och det tog trettio år innan han hittade livet. För fem år sedan började han söka i arkiv och forska i sin egen barndom. Han upptäckte han att han inte är ensam om sina svåra upplevelser. Över 200 000 människor omhändertogs för samhällsvård 1920-1980.

Den nyligen avslutade Upprättelseutredningen föreslår att de som utsatts för vanvård ska få skadestånd och ett erkännande samt ursäkt från från högsta politiska nivå vid en ceremoni som regeringen inbjuder till.

Sändningstider:
SVT2 Söndag 7 jul 2013 kl 21.15
SVT2 Måndag 8 jul 2013 kl 16.05

Tidigare sändningar:
SVT2 Söndag 11 sep 2011 kl 20.00
SVT1 Måndag 12 sep 2011 kl 02.00
SVT2 Torsdag 15 sep 2011 kl 16.20
SVT2 Lördag 17 sep 2011 kl 15.45