Eugen - den röde prinsen

Eugen - den röde prinsen
Eugen - den röde prinsen

Prins Eugen målade sitt föräldrahem kungliga slottet som en mörk borg. Född med guldsked i munnen valde han en annat liv än det kungafamiljen ville. Han tog ställning politiskt och i yrkesval och gick sin egen väg. Eugen blev målarprinsen och byggde sitt eget palats på Waldemarsudde som han gav bort efter sin död.

Prins Eugen har just fyllt 150 år och firat sitt jubileum med på Waldemarsudde, det slott på Djurgården som han lämnat i arv åt svenskarna. Prinsens väg till självständighet och skapande var krokig. Som yngste son i familjen Bernadotte skulle sonen bli officer. Det som andra fann självklart, att välja livspartner och yrke, fick Eugen avstå från. 

Prins Eugens håg stod till konsten och han lyckades bryta familjens motstånd och gick en målarutbildning i Paris. Många svenska konstnärer som studerade i staden var så fattiga att de levde på sockerbitar de stal på caféerna. Eugen förstod att han inte skulle få framgång bara för att han var av kunglig börd.

Men livet som konstnär och samtidigt som representant för kungafamiljen gav honom ingen ro. Fick han framgång med sitt måleri bara för att han var prins? Han kände sig inte hemma någonstans.

Eugen engagerade sig i demokratins och folkbildningens framväxt i Sverige. På 1930-talet då Tyskland rustade för krig var Eugen aktiv anti-nazist och tog ställning mot sin familj i frågan om Hitlers framgångar. Han umgicks med Karl Gerhard och Gösta Ekman och fann en vän i Ebba Wallenberg-Bonde.  På Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm började han leva ett självständigt liv. Men trots allt satt kungligheten djupt i Eugen. ”Kom man för nära”, berättar Karl Gerhard, ”då åkte kungakronan på”!

Svensk dokumentär från 2016 av Astrid Ohlsén. Foto: Håkan Pieniowksi. Redigering: Lasse Summanen.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play måndag 20 juni 2016 kl 18.30

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer