Flygkatastrofen 1964

Foto: SVT

För 50 år sedan inträffade svenskt inrikesflygs hittills värsta flygkatastrof. Under inflygning till Ängelholms flygplats kraschade Linjeflygs Metropolitan, SE-CCK. 31 människor dog och 12 överlevde.

Flygplanet var på väg från Bromma till Halmstad och Ängelholm i mycket dåligt väder. Strax före nedslaget, ca 2 km före banan på 80 meters höjd, insåg man sitt misstag. Piloterna drog då full gas och svängde höger för att undvika kollision med en träddunge.

Höjden var inte tillräcklig, flygplanet slog i vingen och ett landningsställ i en åker och flög mot elstolparna och kontaktledningen vid järnvägen. Planet slog över på rygg och plöjde fram i terrängen. Hela främre kabinen trycktes ihop förbi ryggstöden, där de omkomna satt. En 10-årig flicka som satt bredvid sin pappa överlevde, hon var för kort för att krossas av kabintaket. Flickan och ytterligare elva personer var de enda som klarade kraschen.

Av de överlevande finns nu bara tre kvar i livet, flygvärdinnan Christina Hallgren, passageraren Nils-Erik Jönsson och den då 10-åriga flickan Eva Rosendahl. Alla tre berättar om sina upplevelser och hur krashen påverkat deras liv under de senaste femtio åren.

Svensk dokumentär från 2014 av Per Olov Nilsson.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 20 nov 2014 kl 20.00
SVT2 Lördag 22 nov 2014 kl 16.45
SVT2 Söndag 23 nov 2014 kl 23.55

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer