Hat och försoning

Hat och försoning
Hat och försoning

Den 29 oktober 1998 arrangerade några unga killar en fest vid Backaplan i Göteborg. Det hela slutade i en katastrof då en anlagd brand dödade 63 ungdomar och skadade över 200. I filmen får vi idag bland annat möta Nebil som då var 15 år och en av arrangörerna av festen, den då 14-åriga Sherin vars två systrar omkom i branden och Danijel som mirakulöst överlevde med svåra brännskador.

Nebil som arrangerade festen blev anklagad för 63 kompisars död. Han var då 15 år. Han tappade fotfästet i livet, blev grovt kriminell och deltog i gängkrigen i Göteborg. 2013 blev han skjuten.

Shirin var 14 år när hon gick till festen med sina två systrar som båda omkom i branden. Shirins nyfikenhet på de skyldiga fick henne att söka upp dem för att få veta vad som låg bakom deras handlande.

Danijel överlevde mirakulöst. Han låg på sjukhus i ett halvår innan han kom tillbaka till livet. Då ville han åter kunna göra allt som kompisarna kunde. Men det gick inte. Nebil, Shirin och Danijel är tre av de unga människor som vi får möta 15 år efter katastrofen i dokumentärfilmen ”Hat och försoning”.

Såren efter katastrofen är fortfarande inte läkta. Splittrade familjer, oavslutad skolgång, arbetslöshet, droger och gängkrig med skjutningar på öppen gata. Ännu finns hatet mot gärningsmännen kvar, men försoningens vindar blåser nu allt starkare.

En dokumentärfilm av Bo Harringer i samarbete med Iman Bayas och Enver Ramirez. Foto: Bo Harringer. Klippning: Rasmus Ohlander, Bo Harringer, Josef Harringer.

En produktion från Filmateljén 89 AB i samproduktion med Sveriges television AB & Film i Väst AB.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play torsd 29 okt 2015 kl 20.00
SVT2 lör 31 okt 2015 kl 15.15