Jag är sån här

Foto: SVT Bild
Sten Broman (1983)

Hans skorrande Lunda-dialekt, uppseendeväckande kostymer och entusiastiska iver att sprida kunskap om den klassiska musiken gjorde Sten Broman till en av 1960- och 70-talets allra största tv-profiler. Få kände till hans långa förhållande med den 43 år yngre striptease-dansösen Gunilla af Halmstad.

Som programledare för Musikfrågan Kontrapunkt i Sveriges Television blev han känd som en underhållande folkbildare, men också som en excentriker som gärna bjöd på sig själv i tv-rutan.

Bakom Sten Bromans färgstarka kostymer och hans komiska kommentarer skymtar en komplicerad bild. Sten Broman skrev själv musik och slogs hela livet för att bli accepterad som klassisk komponist. Han gjorde inget för att dölja sina elitära tendenser, sina excentriska åsikter och sitt extrema kontrollbehov.

62 år gammal blev Sten Broman vän med strippan Gunilla af Halmstad, då 19 år. De hade en nära vänskap under många år och Gunilla var Stens personliga assistent när sista programmet av Musikfrågan Kontrapunkt spelades in. Hon vittnar om en ensam människa, som odlade en elitär livsstil och excentriska vanor. Vid ett tillfälle läser Sten en deckare han lånat av Gunilla. Samtidigt gör han rättelser av stavfel och grammatiska fel i översättningen. När han har läst färdigt har han gjort 15 000 rättelser med sin kulspetspenna Han lämnar tillbaka den med inskriptionen: Rättad av Sten Broman.

Filmen om Sten Broman är på ett plan en berättelse om en tv-historisk epok, där SVT hade monopolställning i de svenska vardagsrummen. Då kunde ett frågeprogram om klassisk musik sändas på bästa sändningstid. Resonemangen och gissningarna om årtal, epoker och kompositörer låg långt ovanför tittarnas kunskaper, men ändå drog programmet storpublik.  Ett sådant program hade förmodligen inte varit möjligt i dagens tv-landskap.

Sten Broman klädde sig som Igor Stravinskij. Han skrev nio symfonier precis som Beethoven. Ändå fick han aldrig det stora erkännandet som kompositör. När han strax före sin död får uppdraget att skriva musik till Lunds domkyrka döper han verket till Musica Cathedralis. Dagen efter premiären recenserar Sydsvenska Dagbladet i Malmö uruppförandet under rubriken: Musica Katastrofalis.

Sten Broman gör sitt sista Musikfrågan Kontrapunkt 1980. Tre år senare är han död.

Svensk dokumentär av Carin Bräck och Stefan Karlsson från 2011.

Sändningstider:
SVT1 Onsdag 14 aug 2013 kl 21.00
SVT1 Torsdag 15 aug 2013 kl 13.20
SVT1 Torsdag 15 aug 2013 kl 00.05
SVT1 Lördag 17 aug 2013 kl 07.30

Tidigare sändningar:
SVT2 Söndag 24 apr 2011 kl 21.00

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer