Jockey!

Fanny Olsson och Absolut Silver under ett lopp
Fanny Olsson och Absolut Silver under ett lopp

En jockey måste kunna hantera 500 kg häst i ett rasande tempo i en av hästsportens farligaste grenar. Fanny och Amelie kämpar för en plats i den mansdominerade galoppeliten med tidiga morgnar, tuff träning och passion för hästar.

I höst går ett stycke femtiofemårig hästhistoria i graven. Sista loppet rids på Täby Galopp. Kvinnliga ryttare har alltid funnits i mängd på Täby, mest som lärlingar och hästskötare. Eliten domineras idag av män, nästan dubbelt så många killar är proffs.

Dokumentären Jockey! följer en vecka på kapplöpningsbanan med lärlingarna Fanny Olsson och Amelie Hurdelbrink i fokus. De arbetar bägge för den legendariske tränaren Tommy Gustafsson, som varit med sen starten ute på Täby.

Jockeys!, skriker startern när loppet går igång och då gäller det att hantera 500 kg häst i ett tempo på 70 km/timmen. Ett löp är över på några minuter och det är en strid om att hitta sin plats i framkant. En lärling måste ha 70 segrar för att kunna kalla sig jockey och Fanny med sina 56 segrar utmanar nu en av Sveriges mest framgångsrika jockeys Per-Anders Gråberg.

Unga kvinnor som vill bli jockeys lyfter fodersäckar som är lika stora som dem själva. Vid halv sex är de ute på träningsrundor, ensamma ”cowboys” i kallt höstmörker. De har ett personligt sätt med hästarna, de är alla individer för tjejerna. För Per-Anders Gråberg är hästarna en väg att få tävla och vinna, han är inte intresserad av ridning som hobby. Tommy Gustafsson är nöjd med sina lärlingar, han har fostrat många genom åren. Vid 70-års ålder är han osäker om han vill följa med flytten till nya banan. Men Fannys framgångar och utmaningen att få nya unghästar på banorna lockar starkt.

Svensk dokumentär från 2015 av Johanna St. Michaels. Klippning: Johan Löfstedt. Foto: Johanna St. Michaels, Kenneth Svedlund.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play tors 5 nov 2015 kl 20.00
SVT2 lör 7 nov 2015 kl 15.30
SVT2 sön 8 nov 2015 kl 23.55