Khao Lak

Foto: SVT

Unikt dokument om en plats som försvann och återuppstod igen. Vad hände med turistparadiset Khao Lak efter tsunamin 2004?

SVT:s Jens Lind undkom tsunamin med en hårsmån. Dagarna innan katastrofen befann han sig i Khao Lak med sin familj. Han var där för att filma ett reportage med arbetsnamnet ”det hotade paradiset.”

– Vi hade förstås ingen tanke på någon tsunami. Det hot som jag avsåg kom i form av massturismen. Hur vi förändrar de platser vi älskar, säger Jens Lind.

Under ett decennium har Jens Lind åkt tillbaka för att se vad som hände med turistorten. Han var särskilt nyfiken på utvecklingen kring den plats där hans eget paradis en gång låg – Mai´s Quiet Zone , ett charmigt litet bungalowställe som lockade folk från hela världen. Jens och hans familj var några av de sista gästerna.

Mai´s Quite Zone ägdes av amerikanen Douglas Fairweather och hans thailändska fru Mai. Douglas var en av få på hotellet som överlevde tsunamin. Filmen skildrar hans liv över tio år, en lång och vindlande resa där saknaden efter Mai är ständigt närvarande.

Svensk dokumentär från 2014 av Jens Lind. Klippning: Mikael Ottergren Larsson.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 26 dec 2014 kl 21.00
SVT2 Lördag 27 dec 2014 kl 16.05