Krokiga vägen till Lyckliga gatan

Krokiga vägen till Lyckliga gatan

I en källare i Växjö står Edi Valenta från Istrien och sjunger den gamla Svensktoppslåten Lyckliga gatan. Men texten har vi aldrig hört förut: "Lyckliga gatan vi välkomnar er, ni som har flytt från all världens kvarter. Ni som har flytt ifrån bomber och bränder, folkmord och terror och blodiga stränder". En film om drömmar och möjligheter, inte om problem.

I en källare i Araby, Växjös eget Rinkeby eller Rosengård, står Mackens rockorkester och spelar Anna-Lena Löfgrens gamla hit. Edi Valenta frontar bandet och rösten spricker en aning för egentligen är han ingen sångare utan guide i Mackenlandet, soptippsverkstan som nu hjälper utanförskapets människor att komma in på arbetsmarknaden.

”Lyckliga gatan du finns inte mer, du har försvunnit med hela kvarter”.
Edi Valentas version är helt olik Anna-Lena Löfgrens. Och han ser ut som en blandning av Keith Richards och Demis Roussos.

1967 när Lyckliga gatan låg på Svensktoppen fanns inte så många invandrare i Växjö. Nu lever människor från mer än hundra olika länder sina liv här. Jalal till exempel, som en gång hade en lyxrestaurang i Bagdad. Och Amina, sömmerskan från Somalia som inte kan läsa mönster men har ett exakt ögonmått. Och fåraherden Muhebi från de afghanska bergen, och kaftanskräddaren Saleh från Syrien, och Hugo som flydde från diktaturens Chile, och Layla från Irak som är duktig på att klippa hår. Olika öden men med en sak gemensamt: Macken har förändrat deras liv.

En film om drömmar och möjligheter, inte om problem.

Svensk dokumentär från 2016 av Tom Alandh. Foto: Kalle Segerbäck. Klipp: Heleen Rebel.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play torsdag 19 maj 2016 kl. 20.00
SVT2 lördag 21 maj 2016 kl. 13.00
SVT2 söndag 23 maj 2016 kl. 23.40

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer