Lone och orangutangerna

Foto: Klaus Nedergaard
Lone säger farväl till en av sina orangutanger

Danska Lone Drøscher Nielsen har vigt sitt liv åt att rädda de utrotningshotade orangutangerna. Hon återvänder nu till rehabiliteringscentret för orangutanger på Borneo som hon startade för 15 år sedan för att se de första djuren släppas ut i frihet.

Enligt FN:s uppskattningar finns det bara runt 50 000 orangutanger kvar i världen. Antalet minskar snabbt i takt med regnskogens skövling och arten är nu utrotningshotad.

Att rädda orangutanger från fångenskap och rehabilitera dem för att släppa ut dem i naturen är ett viktigt steg i kampen för artens överlevnad. 1996 flyttade danska Lone Drøscher Nielsen till Borneo för att viga sitt liv åt just detta. 1999 öppnade hon ett av öns första rehabiliteringscenter för orangutanger men när hon elva år senare blev allvarligt sjuk tvingades hon lämna centret och flytta hem till Europa.

Nu följer den danska dokumentärfilmaren Anna Katrin Nørgaard med Lone tillbaka till Borneo efter fyra år för att vara med när de första av hennes rehabiliterade orangutanger ska släppas ut i det fria.

Dansk dokumentär från 2013 av Anna Katrin Nørgaard. Foto: Klaus Nedergaard. Klippning: Henrik Vincent Thiesen.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 18 apr 2014 kl 18.00
SVT2 Lördag 19 apr 2014 kl 08.00

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer