Malmen finns ändå där

Niklas Eriksson
Niklas Eriksson

Det skulle bli startskottet för en ny gyllene era i Pajala kommun när det öppnades en gruva i Kaunisvaara. Hundratals nya jobb, inflyttning och framtidstro. Nu var det Tornedalens tur att få högkonjunktur. Vägar byggdes, hus renoverades och det var full fart i handeln. Men efter bara två år stängde gruvan och flera hundra personer förlorade sina jobb. Nu har det snart gått ett år sedan konkursen. Vad hände med folket i bygden? Försvann både jobb och framtidstro?

Vi åker på en resa i Tornedalen, träffar människorna som lever där. De som hoppades, de som pratar om guldgrävarna, de som gillar läget.

Vi får följa Anna-Karin som jobbar inom äldrevården i Pajala. Hon är uppväxt i byn Kaunisvaara. Hennes barndomshem var i vägen för gruvdriften. Vi följer med henne när hon besöker Kaunisvaara. Hennes föräldrar Sven och Anita, som bor i huset som var i vägen för gruvbrytningen. Vad händer nu? Trots att Anna-Karin aldrig jobbat åt gruvbolaget påverkas hon av gruvbolagets uppgång och fall. Idag står det stora markområdet uppslitet med en gigantisk grop i mitten. Det är och tomt och stilla. Det berör Anna-Karin.

Vi träffar Lena som lockades till Pajala av utmaningen att få köra 90 tons lastbilar. Hon lämnade jobb och hem i Sörmland för att våga prova nått nytt, lockad av utmaningen att köra stora, tunga lastbilar i norra Sverige.  Vad händer nu - går flyttlasset tillbaka till Sörmland?

Vi får också möta Mia som jobbade inom vården, bytte jobb och började köra lastbil åt gruvbolaget. Vad hände med henne? Hur påverkas hennes framtid av gruvbolagets konkurs?

Det här är berättelse om människor, människor som lever i ett området där det finns malm i marken - malm som just nu inte tas. Det är en film om att bo i glesbygd om värden som inte finns i aktiekurser. Det är också en film nära människor i dagens Sverige. Människor som väljer att bo utanför storstäderna och som väljer att bo kvar.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play ons 16 dec 2015 kl 20.30
SVT2 sön 20 dec 2015 kl 11.05
SVT2 mån 21 dec 2015 kl 16.50
SVT2 tis 22 dec 2015 kl 12.35
SVT2 ons 23 dec 2015 kl 00.30

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer