Min morfar hade en rymdhund

Foto: Dynamo Film AB
Hur Per Emil lyckades komma över en rymdhund är lite av en gåta.

Hur excentrikern Per Emil Brusewitz lyckades smuggla in rymdhunden Bjelka i Sverige, är bara ett av många äventyr som avhandlas i denna svindlande resa genom tid och rum.

Författaren, advokaten och rysslandexperten Per Emil Brusewitz påverkade både världshistorien och hela sin familj genom sina dramatiska resor på motorcykel. Barnbarnet och konstnären Leo Brusewitz bestämmer sig för att följa i morfaderns världsvindlande motorcykelspår.

"Min morfar var en charmerande äventyrare med ena benet i aristokrati och det andra i revolution."

Det blir en animerad upptäcktsfärd, kantad av agenthistorier, komik och kontakt med andevärldar blandat med bilder från den unga sovjetstaten och tankar om det rättvisa samhället.

Per Emil flydde juristkarriären och sitt hem på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm för att bege sig till Ryssland strax innan ryska revolutionen. Han blev så betagen av landet och det ryska folket att uppbyggandet av Sovjetunionen kom att ta hela hans liv i anspråk. Han skrev flera böcker om Ryssland åren efter revolutionen och var en flitig fotograf under sina resor. Många av dessa unika fotografier finns donerade på Arbetarrörelsens arkiv.

Men hans sovjetinfluerade livsexperiment gick ut över såväl den politiska karriären som den närmaste familjen. Den store rysslandsexperten skulle så småningom reducerades till en utnyttjad föreläsare och därefter bortglömd gammal man;frånåkt den politiska utvecklingen.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 5 mar 2015 kl 20.00
SVT2 Söndag 8 mar 2015 kl 23.55

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer