Neurosedynbarnen fyller 50 år

Det är 50 år sedan neurosedynbarnen föddes i Sverige. Ylva Hemstad har följt några av dem, som överlevde den moderna medicinens hittills största katastrof. Hur ser deras liv ut idag?

Läkemedlet Neurosedyn marknadsfördes som särskilt bra för illamående och gravida kvinnor. Det hann spridas i världen under minst 50 olika namn innan det slutade med katastrof. Ca 10 000 allvarligt missbildade barn föddes på några år runt 1960. I Sverige överlevde 100 barn. Läkare och barnmorskor stod handfallna, många mammor fick först inte ens se sina nyfödda barn.

Ylva Hemstad har tidigare gjort två uppmärksammade filmer om de neurosedynskadade i Sverige: Neurosedynbarnen – det var vi (1994) och Inte vilka mammor som helst (2003). Utgångspunkten för den nya filmen är att det är 50 år sedan de föddes, många har bildat familj. Och de börjar nu dessutom komma i åldern för ålderskrämpor. Den här filmen beskriver historien igen och följer några av de skadade. Det var inte många som trodde att de neurosedynskadade skulle kunna leva livet som andra med arbete, familjeliv och egna barn. Det kunde de visst. Men nu är de femtio år och kropparna börjar säga ifrån.

Bland andra medverkar Lacka Linder som har korta armar och inga tummar i filmen.

- Vi kommer att drabbas av förslitningsskador och värk, mer än andra, eftersom vi använder våra kroppar på ett annorlunda sätt, säger hon.

Läkemedelskontrollen, missbildningsregistret och funktionshindrade barn i vanliga skolor är några resultat av katastrofen. Talidomid, som medicinen numera heter förbjöds först, men används igen framför allt av leprasjuka.

Sändningstider:
SVT2 tor 25 okt kl 20.00
SVT2 fre 26 okt kl 15.50
SVT2 lör 27 okt kl 14.05
SVT2 sön 28 okt kl 23.35