Nya Moderaterna

Fredrik Reinfeldt omgiven av journalister.

Ett ungt gäng genomför en blå revolution som i förväg dömdes ut som omöjlig.
 Men som skulle komma att bli en osannolik framgångssaga.

Med avstamp i moderaternas valnederlag i riksdagsvalet 2002 beskriver den här dokumentären det som av några ses som en osannolik framgångssaga, men som av andra ses som en mardrömslik tid av tafatthet och brist på formuleringsförmåga från arbetarrörelsens sida.

”Vad vi gjorde var att vi steg rakt in på deras mark, snodde deras flagga, och tog hem den till oss och planterade den i vår ände av planen så att säga. Och det är klart att det irriterar rätt rejält.”  – Sven Otto Littorin.

I denna nyproducerade dokumentär i två delar skildrar filmaren Staffan Julén en omvälvande period i svensk nutidshistoria.

– Här har vi suttit klistrade framför tv-serier som House of Cards samtidigt som en politisk thriller av högsta klass utspelat sig mitt framför våra ögon! Hela anledningen till att jag ville göra den här filmen är att jag tycker att media aldrig lyckats skildra vad det faktiskt var som hände. Och det faktum att jag är dokumentärfilmare och inte politisk expert tror jag har gjort att politikerna i filmen har en samtalston som vi inte är vana vid att höra från dem, säger filmaren Staffan Julén.

Staffan Julén har arbetat med dokumentärserien under två års tid och har lyckats fånga personerna som befann sig mitt i skeendet. Moderater med nyckelfunktioner i partiets förnyande, såsom Per Schlingmann, Sven Otto Littorin och Ulrica Schenström. Liksom meningsmotståndare som Mona Sahlin, Katrine Marçal, Aron Etzler (författare till Reinfeldteffekten) och många fler.

Svensk dokumentär i två delar från 2015, av Staffan Julén. Foto: Teitur Ardal. Klippning: Erika Gonzales.

Sändningstider:

Del 1, Förvandlingen
SVT1 Onsdag 8 apr 2015 kl 20.00
SVT1 Torsdag 9 apr 2015 kl 11.40
SVT1 Torsdag 11 apr 2015 kl 02.55

Del 2, Förvaltningen
SVT2 Torsdag 9 apr 2015 kl 20.00
SVT1 Torsdag 11 apr 2015 kl 12.05
SVT1 Torsdag 12 apr 2015 kl 02.55

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer