Palmes hemliga agent

Palmes hemliga agent
Palmes hemliga agent

Birgitta Karlström Dorph var under 1980-talet svensk diplomat i Sydafrika - men också Sveriges hemliga agent. Hon är fembarnsmamman som kom att överföra omkring en miljard kronor till det förbjudna apartheidmotståndet. Den diskuterades aldrig i riksdagen. Nu är Birgitta redo att berätta om en omvälvande tid i svensk nutidshistoria.

- Min allra första morgon i Sydafrika tänkte jag att jag måste ut och känna på marken och plöstligt kom jag till en bänk och där stod det "Whites only". Jag tittade på det där och tänkte "är det så här det är", här få bara jag sitta, säger Birgitta Karlström Dorph.

Det första intrycket av Sydafrika lämnade henne med en stark känsla av att "såhär får det inte vara". Ett beslutet som kom att påverka henns arbete som svensk diplomat under 1980-talet. Det arbete hon gjorde på den svenska delegationen i Pretoria var tvåfaldigt, dels ett vanligt diplomatisk uppdrag och dels ett hemligt uppdrag.

Svensk dokumentär från 2015 av Bengt G Nilsson, Erik Pauser, Dylan Williams och Matt D’Arcy. Foto: Erik Pauser. Klippning: Matt D’Arcy.

Sändningstider:
SVT2 och SVT Play tors 1 okt 2015 kl 20.00
SVT2 lör 3 okt 2015 kl 16.10
SVT2 sön 4 okt 2015 kl 23.55

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer