Pedofilernas natt

I USA läggs namn, bild och bostadsadress till dömda sexförbrytare ut offentligt. Men det öppna sexbrottsregistret har fått oväntade konsekvenser. Avsikten var att skapa trygghet, istället har rädslan ökat drastiskt. Nu vågar barnfamiljer inte längre fira Halloween, i rädsla för pedofiler.

I det lilla samhället Anderson i South Carolina är ”trick-or-treat”-traditionen hotad. Sedan registret infördes 1996 har över 800 000 sexbrottslingar offentliggjorts. Kathryn Barriou som har två döttrar och bor i Anderson  håller koll på var sexförbrytare bor i staden.

- De är överallt. Det är anledningen till att vi inte går ut och firar Halloween eller ”trick-or- treat” längre.

För att lugna föräldrarna har stadens 450 dömda sexförbrytare belagts med utegångsförbud under helgen. Extrainsatta patruller ska kontrollera att sexförbrytarna håller sig inomhus med entrébelysningen släckt. 65 personer ur sexbrottsregistret blir dessutom inlåsta i stadens aula kl 17-21 under Halloweenkvällen.

 - Vi vill lugna föräldrarna som inte ska behöva oroa sig för att sexförbrytare ränner runt på gatorna under ”trick-or-treat”, säger vaktchefen Gerald Black. På vissa håll får barnen inte knacka dörr ändå, där samlas man på en parkeringsplats och ”Trick-or-treat” byts ut mot ”Trunk-or-treat”, vilket betyder att Halloweengodiset delas ut från bakluckorna på föräldrarnas bilar.

Flera dömda sexbrottslingar porträtteras också i filmen. En mamma berättar desperat att hennes 16-åriga son hängts ut som pedofil efter att ha tittat på jämnåriga tjejer på nätet. Han kommer finnas med i det offentliga sexbrottsregistret resten av sitt liv.

- Han säger att han inte har någon framtid. Det finns dagar då han inte längre vill leva.

Regissörerna Magnus Arvidson och Mikaela Krestesen står bakom filmen.

- Vi har följt den lilla staden Anderson under en natt för att se vilka verkningar ett sexbrottsregister kan få på lång sikt, om det skulle införas här i Sverige också.

Sändningstider:
SVT2 tor 1 nov kl 20.00
SVT2 fre 2 nov kl 15.50
SVT2 lör 3 nov kl 14.15
SVT2 sön 4 nov kl 23.35