Spökraketerna

Spökraketerna
Spökraketerna

Föreningen UFO-Sverige består av en grupp människor som vill veta allt. När de ger sig ut på den största expeditionen någonsin, tvingas de byta ut sina vanliga kafferep mot en kostsam expedition med dykare, helikopter och undervattensskanner. Allt för att lösa mysteriet med de mystiska Spökraketerna.

Varje år får Riksorganisationen UFO-Sverige in mängder av rapporter om oförklarliga ting, men oftast kan dessa förklaras som misstolkningar där en observatör har sett en ljusstark planet, ett flygplan, satelliter eller något annat. Ibland händer det dock att de får in en rapport de inte kan avvisa ‐ en sådan är historien om spökraketen.

Med journalisten Clas Svahn i spetsen drar föreningen igång en kostsam expedition på jakt efter den märkliga farkosten. Men filmen Spökraketerna handlar inte i första hand om ufon. Det är en film om eldsjälar som brinner för sitt intresse. Om en förening som dras med dålig ekonomi och minskande antal medlemmar. Om årsstämmor med kaffe och bulle. Om existentiella frågor och om vårt behov av att tro att världen är större än vi anar.

Svensk dokumentär från 2015 av Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh. Foto: Janssen Herr, Michael Cavanagh, Kerstin Übelacker, Erik Lindberg. Klippning: Erik Bäfving. Originaltitel: Ghost Rockets

Sändningstider:
SVT2 torsdag 10 mars 2016 kl. 20.00 och i SVT Play från 6 mars
SVT2 lördag 12 mars 2016 kl. 14.30
SVT2 söndag 13 mars 2016 kl. 23.40

Du kan hjälpa till med att lösa spökraketgåtan!
Delta i utredningen av tusentals avhemligade dokument från svenska militären.
Anmäl dig på: Ghostrockets.se