Hon har kallats Sveriges Martin Luther King.
Hon har kallats Sveriges Martin Luther King.

Hon har kallats Sveriges Martin Luther King. Dokumentären om Katarina Taikon skildrar en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också en utsatt minoritet, en människorättsaktivist och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen Taikon ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

Katarina Taikon, född 1932, växte upp i ett Sverige där romer levde ett kringvandrande liv, var illa sedda och utsattes för stark diskriminering. Det var en tid med skallmätningar, rasbiologiskt tänkande och tvångssteriliseringar.

Taikon är regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi och är baserad på Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon Den dag jag blir fri.

Svensk dokumentär från 2015 av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi. Foto: Kim Silfving. Klippning: Tell Aulin. Producent: Gellert Tamas. Exekutive producent: Malcolm Dixelius.

Sändningstider:
SVT1 och SVT Play sön 10 jan 2016 kl 21.00
SVT1 tors 14 jan 2016 kl 14.15
SVT1 tors 14 jan 2016 kl 23.20

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer