Trikken till Auschwitz

Foto: NRK
Samuel Steinmann återvänder till Auschwitz för att berätta om fasorna han fick utstå.

Samuel "Sammy" Steinmann är den enda överlevande av de norska judar som deporterades till Auschwitz hösten 1942.

Att växa upp som jude i 30-talets Norge var inte lätt och att ha ett judiskt namn gjorde inte saken lättare. Inspirerad av populäre artisten Sammy Davis Junior, kallade sig Samuel i stället för Sammy men hans judiska identitet skulle snart göra sig gällande igen.

Långt innan Hitler började anamma rasbiologin hade Norge stränga raslagar för att undvika "judeinvasion" och rasblandning. När Hitler sedan kom till makten stod det ariska ursprunget högt på agendan. När SS-chefen Heinrich Himmler år 1941 gjorde ett tre veckor långt besök i Norge, hänfördes han av landets starka folk som utan tvekan, enligt Himmler, var ariskt rent.

Maktens män i Norge var inte sena med att utnyttja Himmlers beundran. För att säkra Norges och deras egen framtid i Hitlers stortyskland strök man nazityskland medhårs i judefrågan.

Från den norske justitieministerns kontor kom särskilda förhållningsregler för judar; förbud för judar att ta sig nordiskt efternamn; förbud för judar från att driva juridisk praxis; registrering av all egendom tillhörande judar. Och 1942 utfärdades arresteringsorder på alla judiska män över 15 år. Bland dem fanns Samuel och samma höst deporterades han till Auschwitz.

I dokumentären får vi följa Samuel när han återvänder till koncentrationslägret. Nutid knyts samman med dåtid och Samuels berättelse knyts till den senaste historieforskningen kring den norska regeringens samarbete med nazityskland.

Norsk dokumentär från 2013 av Elsa Kvamme. Foto: Nils Petter Lotherington. Klippning: Steinar Stalsberg.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 29 jan 2015 kl 20.00
SVT2 Lördag 31 jan 2015 kl 16.45
SVT2 Söndag 1 feb 2015 kl 23.50