Vita bussar och svarta makter

Foto: SVT
Vita bussarna med Folke Bernadotte i spetsen, på väg till Polen.

Favorit i repris! Porträtt av den stridbare humanisten Folke Bernadotte.

Folke Bernadotte valdes 1943 till vice ordförande för Svenska Röda Korset. Under andra världskrigets sista månader 1945 ledde han den svenska räddnings-
expeditionen med de berömda vita bussarna till Tyskland. Med expeditionen lyckades man rädda 20 000 dödsdömda lägerfångar till Sverige. Sammanlagt räddades över 30 000 människor till livet och av dessa var minst 10 000 judar.

Kanske är det ödets ironi att den svenska hjälten tre år senare sköts till döds på öppen gata i Jerusalem 1948 under sitt FN-uppdrag som medlare i Palestinakonflikten. Folke Bernadotte krävde bland annat att de palestinska flyktingarna skulle tillåtas återvända och få tillbaka sin egendom, vilket inte föll i god jord hos israelerna.

Attentatsmännen tillhörde Sternligan, en judisk terrorgrupp. Mördarna greps aldrig och ingen har dömts för mordet. Men det är i dag klarlagt att beslutet att mörda FN-medlaren fattades av LEHI:s centralkommitté, där Yitzhak Yezernitzky-Shamir ingick. Den som höll i vapnet anses ha varit Yehoshua Cohen. Yitzak Shamir blev senare vald till Israels premiärminister.

Med hjälp av arkivmaterial och intervjuer med vittnen tecknar Peter Andersson och Mats Gezelius ett sammansatt porträtt av humanisten Folke Bernadotte.

Svensk dokumentär från 1996 av Peter Andersson och Mats Gezelius. Foto: Benny Wilhelmson. Klippning: Iréne Hatz.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 23 jan 2014 kl 20.00
SVT2 Lördag 25 jan 2014 kl 16.45

Dokumentärfilm

Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer