Serien Domstolen följer mänskliga öden i svenska rättsalar

Svensk dokumentärserie som följer människor som står inför livsavgörande beslut i svenska domstolar. Domstolen sänds på tisdagar kl 21.00.

Svensk dokumentärserie som följer människor som står inför livsavgörande beslut i svenska domstolar. Domstolen sänds i fyra avsnitt.

I Domstolen avgörs om du blir fri eller fängslad, rik eller ruinerad, om du döms som skyldig eller får din efterlängtade upprättelse. Men är den svenska rättvisan verkligen rättvis? Är det alltid sanningen som kommer fram i domstolarna?

I andra säsongen av dokumentärserien Domstolen får vi följa vanliga människor som hamnat i rättstvister, och verkliga rättsfall som dras ända upp i Högsta domstolen.

Harriette satt isolerad i häktet i 556 dagar misstänkt för grovt narkotikabrott innan hon förklarades oskyldig. Nu stämmer hon staten för isoleringen och den långa häktningstiden.

Lenas älskade make dog under ett gräl. Hon har inte bara förlorat sin livskamrat. Hon åtalas också för att ha mördat honom.

Robert har tvingats amputera ett ben efter en allvarlig arbetsplatsolycka. Han kämpar mot arbetsgivaren för att få en skälig ersättning för sitt förlorade ben.

Cassandra tog med sig en kniv i handväskan när hon åkte till sin kompis för att göra en rabarberpaj. På hemvägen blir hon vittne till ett slagsmål som hon försöker stoppa. När polisen kommer grips hon. Nu åtalas hon enligt knivlagen.

Vi lär också känna de människor som har deras öden i sina händer: advokater, åklagare och domare.

Genom seriens verkliga domstolsfall ges tittarna en unik och spännande insyn i hur det svenska rättssystemet fungerar, med insikter som ibland kan förbluffa.

Domstolen är producerad av Fredrik Undevik, som tidigare bland annat gjort Livräddarna och Diplomaterna för SVT. Bodil Appelquist har gjort flertalet av intervjuerna.

Domstolen sänds i SVT 1 på tisdagar kl 21.00 och i SVT Play.

Första avsnittet

Bedriver Sverige tortyr av häktade? Harriet satt isolerad i 556 dagar anklagad för medhjälp till grovt narkotikabrott innan hon förklarades oskyldig. Nu stämmer hon staten. Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll ger sin syn på de långa häktestiderna. Vi får också träffa Micke Mellqvist, domaren på Gotland som var med i förra säsongen av Domstolen. En dokumentärserie av Fredrik Undevik.

Andra avsnittet

Lena dödade sin man. En tragisk olyckshändelse menar Lena, men hon åtalas för mord.  Peter riskerar att tvingas betala hundratusentals kronor trots att han bara ville hjälpa sin farbror att sälja en bil. En dokumentärserie av Fredrik Undevik.

Tredje avsnittet

Robert förlorade benet i en arbetsplatsolycka. Vilket ansvar har arbetsgivaren när olyckan är framme, och hur mycket är ett ben värt? Cassandra tog med sig en kniv till sin kompis för att skära rabarber till en paj. Festkvällen slutade med att hon greps och åtalades för brott mot knivlagen. När får man egentligen ha kniv med sig? Cassandras vän Nikolas är nyutexaminerad jurist och försvarar Cassandra ända upp i högsta domstolen. En dokumentärserie av Fredrik Undevik.

Fjärde avsnittet

Hur är det möjligt att man tvingas betala flera miljoner trots att man vinner i domstolen? Urban och Britt-Marie på Gotland har båda drabbats av att personer sågat ner flera träd på deras tomter. Men hur värderar man fällda träd när man ska begära skadestånd? Ett av fallen överklagas upp till högsta domstolen. Vi får också träffa Lennart som i förra säsongen förde sin egen talan i kampen mot Stockholms Stad när de anklagade honom för att tjuvankra med sin husbåt. Han vann slutligen målet. Hur lever han i dag och har domen förändrat synen om att bosätta sig på vattnet? En dokumentärserie av Fredrik Undevik.