Råkade ta med jobbkniven – nu åtalas han

Foto: SVT
Marcus lämnade jobbet med kniven i fickan

När kocken Marcus skulle gå från jobbet glömde han kvar kniven i fickan och nu står han åtalad för brott mot knivlagen. Men hur lätt är det att bli dömd, även om kniven bara råkar hänga med?

Att en kniv bara hänger med är det många som upplevt. Vem har inte haft en kniv med sig i bilen eller i ryggsäcken med ut på  picknicken? Men detta är i grund och botten är olagligt, något som Marcus Hafdell Nilsson fick erfara när han råkade gå från jobbet – med kniven i fickan.

– Jag va nere i källaren och höll på med kartonger på jobbet. Jag skulle ut med en kompis som ringde och jag, dum som jag va, stoppa den [kniven] i fickan och sen så gick jag ut, berättar Marcus.

1988 infördes knivlagen i Sverige och enligt den är det förbjudet att bära knivar och skärvapen på allmän plats. Men vissa yrkesgrupper har tillåtelse att ta med kniven till och från jobbet.

– Jag hade inte kniven i tankarna över huvud taget, det var väl ungefär som att få med sig jobbets nycklar eller så. Jag bara hade den där, jag hade inget uppsåt med det, den bara hängde med.

Nu står Marcus åtalad för brott mot knivlagen och frågan är vad som krävs för att ett misstag ska anses vara ett brott.

I avsnitt 6 av Domstolen – friad eller fälld? får vi även träffa Viktoria, som blir åtalad för våldsamt upplopp under en demonstration då Sverigedemokraterna har sitt sista valmöte hösten 2014. Hon får först inte någon offentlig försvarare och får själv se till att hon får den hjälp hon behöver. Vi möter också några personer som för några tusenlappar både riskerar sina liv och att dömas till långa fängelsestraff. De har svalt narkotika i Marocko och satt sig på ett flygplan mot Sverige. På Skavsta flygplats blir de stoppade och en av dem har 123 kapslar i magen. Åklagare Sofia Gullbrandsson åtalar samtliga.

Avsnitt 6 sänds tisdag 6 oktober klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.