Så gick det till – producenten svarar på tittarnas frågor

Producent för Domstolen, Fredrik Undevik
Producent för Domstolen, Fredrik Undevik

Domstolen har visats – och tittarna har reagerat. Nu svarar producent Fredrik Undevik på några av de mest vanliga frågorna kring programmet.

För första gången på nästan 70 år har vi genom programmet Domstolen – friad eller fälld? fått vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna, inne i rättssalen.

Bakom programmet står den prisbelönta journalisten Fredrik Undevik.

– Det finns 48 tingsrätter i Sverige. De flesta förhandlingar avgörs utan varken åhörare eller försvarare och vi vill helt enkelt visa hur det går till i svenska domstolen, berättar Undevik.

Vad förvånade dig mest med det svenska rättsystemet?

– Jag trodde det behövdes mycket mer bevisning för att bli fälld för mindre brott. För mig var det ett uppvaknande att det är så väldigt smal skiljelinje mellan friad och fälld.

Hur har tv-teamet påverkat processen i de domar ni följt?

– Ärligt så tror jag vi har en påverkan. I och med att vi har intervjuat alla parter  så kan det ju bli så att människor tänker efter mer, men jag tror inte det behöver vara negativt.

I programmet framkommer att man inte alltid har rätt till en försvarare. Hur anser du att detta påverkar rättsäkerheten?

– Man dömer folk varje vecka till fängelse utan att de har försvarare. Det blir en absurd situation. Vanliga människor som kanske aldrig har varit i en rättssal ska tvingas hålla förhör och slutplädera, det blir att man sköter sitt försvar på en spelplan man aldrig varit tidigare.

Ett exempel på detta är från första avsnittet av Domstolen då vi får träffa Lennart, som blir åtalad för att hans husbåt stått olagligt och som måste försvara sig själv.

– Rätten till att kunna ha ett bra försvar blir helt enkelt en fråga om man har pengar eller inte, säger Undevik.

Något annat som uppmärksammas är domarnas kvalité och kvantitet. Hur påverkar det rättsystemet?

– Det är större press nu på de som dömer att det ska gå väldigt fort. De får bättre lön ju mer de dömer så en duktig domare är en snabb domare. Men det måste ju finnas en maxgräns innan effektiviteten påverkar kvalitén. Jag tror att det är som är viktigt för  allmänheten är att deras domar ska avgöras på ett riktigt sätt hellre än på ett snabbt sätt.

Vad vill du att tittarna ska ta med sig?

– Förhoppningsvis lär sig tittarna något om hur den juridiska processen går till. Folk tror att sanningen ska komma fram när de kommer till domstolen, men egentligen är det ju så att domstolen inte har någon undersökningsskyldighet utan det är upp till parterna att ta reda på vad som har hänt.

Det är också just den juridiska processen som har chockat många av tittarna, både genom programmet och genom egen erfarenhet.

– Jag har blivit nerringd och fått massa mejl om folk som råkat illa ut i rättsystemet, det är lite chockerande. Det är inte rättshaverister som hör av sig utan vanliga människor som känner sig kränkta. Jag försöker svara så många som möjligt men det tråkiga är att jag inte hinner svara i den mängd jag får in dem. Jag vill tacka alla som engagerar sig och kritiserar, det gör mig jätteglad och jag hoppas att det ska hjälpa oss göra bättre program

Blir det fler Domstolsprogram?

– Jag hoppas på en ny serie efter alla de positiva reaktioner vi har fått.