Clooney tar plats i Downton Abbey

Amerikanske skådespelaren George Clooney gästspelar i en specialsketch som sänds i samband med nya säsongen.

ITV vill inte avslöja några fler detaljer runt Clooneys roll i serien. Men skådespelaren, känd från filmer som ”O brother, where art thou?” och ”Ocean’s eleven”, kommer att vara med i en välgörenhetssketch men däremot inte ingå i den ordinarie säsongen.

– Det är den största stunden i ”Downtons” historia, uppger en källa till The Sun.

Produktionsbolaget ITV har gjort allt för att hålla det hela hemligt men så igår läckte nyheten ut. Om specialsketchen med George Clooney även visas internationellt så finns det även en chans att SVT kan sända den enligt avtalen.

Fler kända filmstjärnor
Sedan tidigare är det klart att skådespelerskan Anna Chancellor (Fyra bröllop och en begravning) kommer att spela rollen som Lady Anstruther i den nya säsongen. En annan ny karaktär i serien heter Simon Bricker och är gäst hos Granthams. Han spelas av Richard Parks (som gestaltade Parks i filmen Gosford Park). Den ryske aktören Rade Sherbedgia spelar en man som flytt undan revolutionen i Ryssland.

– De nya karaktärerna ska addera ytterligare spänning och intrig till serien, säger producenten Gareth Neame på produktionsbolaget Carnival Films.

Premiär 11 oktober
Downton Abbey började produceras 2010 och SVT har sänt alla fyra säsonger som hittills gjorts. Den nya säsongen kommer också att sändas i SVT med start den 11 oktober.

Serien är också en stor succé i USA och hela 15,5 miljoner amerikaner såg första avsnittet av serie 4 när det sändes i januari på PBS. I Sverige har serien länge varit en av de populäraste och förra säsongen hyllades av tittarna.