5 överraskande hemligheter bakom Downton Abbey

Karaktärerna i sjätte säsongen av Downton Abbey.

Kläderna, maten och människorna – här är hemligheterna du aldrig fick se i rutan under Downton Abbey. Nu visas sista säsongen igen i SVT Play.

Sista säsongen av Downton Abbey visas nu återigen här i SVT Play

1) Klassiska ringklockorna är egentligen daterade

Alla har vi sett dem. Ringklockorna som kallar på tjänstefolket nedför trapporna. Men nu uppger Buzzfeed att klockorna historiskt sett är inaktuella. Efter första världskriget byttes de flesta ringklockor ut – och slotten gick från analogt till ett annat system för att kalla på tjänstefolket. Nämligen eldrivet ljus.

– Man klickade bara och ljuset i tjänstefolkets rum gick från vitt till rött. Men alla älskar de här ringklockorna så mycket att vi inte har ändrat på dem, säger tv-seriens produktionsdesigner Donal Woods till sajten.

2) ”Violets” klädfusk i serien

Kläderna i serien har varit en av många snackisar genom åren. Men godsets egen änkegrevinna, skådespelaren Maggie Smith som är adlad i hemlandet, har berättat att hon fuskat med kostymen.

– I själva verket måste jag säga att jag fuskade lite grann, säger Smith till Entertainment Weekly.

”Violet” lyckades nämligen undvika att bära korsett.

– Jag lovade att jag skulle få det att se ut som om jag hade på mig en korsett när jag satt upprätt, säger Smith.

Frossa i brittiskt tv-drama i sommar! Här är 6 serier du borde kolla in

3) Blev täckt av blod – av misstag

Lord Grantham, som spelas av Hugh Bonneville, spydde blod i ett avsnitt i sista säsongen. Skådespelaren Michael C Fox har dock avslöjat att Lady Cora, som spelas av Elizabeth McGovern egentligen inte skulle ha fått blodfläckar på sina kläder.

– Hugh var så bra. Vi hade bara en tagning på oss eftersom de inte kunde fixa till bordet igen. Elizabeth blev täckt av blod eftersom avståndet som blodet spilldes på en yta som var lite större än hon hade väntat sig, säger han till UTV:s morgonshow This Morning.

Sugen på mer serier? Du hittar massa drama i SVT Play.

4) Hundarna höll på att äta upp maten

Under de tre första säsongerna förbereddes maten utanför slottet. Kocken Lisa Heathcote ordnade i stället detta i ett tält. En dag höll det på att gå riktigt illa när Heathcote fixade maten åt en stor bankett som skulle filmas senare samma dag.

– Sidan på mitt tält var öppet, och jag kunde se Lady Carnarvon gå förbi på sidan om gräsmattan med tre stora hundar. De såg sin chans och tog sats mot mig eftersom de såg maten, säger hon till PBS.

Lyckligtvis räddades maten av andra medarbetare som avstyrde hundarnas hungriga aktion.

5) Tricket för att få maten se god ut i flera timmar

Men hur får Heathcote maten att se så himla smarrig ut under timslånga inspelningar på slottet?

– De gör några tagningar, och sen när vi tycker att maten börjar se lite sorgsen ut byter vi ut tallrikarna. Det är som att sköta en restaurang, säger hon till PBS.

Allt du ser i serien är dock inte ätbart. Heathcote gör exempelvis aladåb och gelé som är mycket mer fast än den borde vara. Detta för att den ska kunna stå längre. Eftersom gelén skulle smälta om kocken gjorde den på ”riktigt” vis dekorerar hon fruktbaserade rätter med gelé så att skådisarna kan äta runt det.

Få fler härliga playtips i SVT Plays Nyhetsbrev - Anmäl dig här!