Väljer att avsluta Downton Abbey – före Hitler

Sista säsongen av Downton Abbey är under inspelning. Nu berättar seriens skapare varför han avslutar serien före 1930.

Downton Abbey går mot sitt slut. Skaparen Julian Fellowes väljer att avsluta serien innan dess att historien nått år 1930.

I en intervju med The Wrap förklarar manusförfattaren att han absolut inte vill nå ett särskilt historiskt skeende i berättelsen om Downton Abbey. Nämligen Förintelsen.

– Jag känner att 1930-talet har utforskats väldigt mycket och dramatiskt. Jag vill inte riktigt komma in på saken med nazisterna, som jag tycker har undersökts uttömmande, säger Fellowes i en intervju med The Wrap som bland annat citeras i Vanity Fair.

Downton-skaparen menar att det historiska skeendet, där Nazityskland under Hitlers ledning förföljde och mördade miljontals judar och andra minoriteter under Förintelsen och Andra världskriget, inte passar in i dramaserien.

– För min del är det svåra med att göra drama av nazisterna att jag gillar ambivalenta dramer. Där du inte vet vems sida du är på, eller kanske vill byta sida. Du kanske först tycker att ”åh nej, Violet (rollfiguren som spelas av Maggie Smith) har helt fel i detta”. Men medan argumentationen pågår och du får höra mer av hennes synvinkel får du större förståelse för henne. Det är vad jag vill. Men nazisterna kan inte ge dig det. Ingen är på deras sida. Det är så absolut, säger Fellowes.

I stället väljer han att sätta punkt för manusskrivandet för den kommande tillika sista säsongen före år 1930. Sjätte säsongen är just nu under inspelning.

– Från början trodde vi att fem säsonger skulle bli allt. Och det var när vi började med säsong fem som vi insåg att vi inte riktigt hade tid att linda in allt. Så därför har vi gjort det med säsong sex. Men vi var aldrig frestade att göra ännu mer.

Under sommaren laddar SVT upp inför Downtons avskedssäsong genom att visa säsong fem igen.

Downton Abbey

Sista säsongen av den brittiska dramaserien