De dansande andarnas skog

Foto: Linda Västrik/SVT

Akafolket lever som de alltid gjort, djupt inne i Kongos regnskog. Efter uråldriga traditioner i samspel med naturen. Men vid skogsbrynet hotar förändringens tid.

Akafolket har knappt haft någon kontakt med det vi kallar civilisation utan i stället levt i tusentals år i samexistens med naturen. Deras religion räknas som en av de äldsta i världen och de dansande gudarna är viktiga för folket, särskilt i sorgearbetet efter någons död.

Linda Västrik och hennes filmteam tillbringade flera år hos Akafolket för att kunna skildra deras vardag. Vi får bevittna födslar och begravningar, urgamla religiösa ritualer och jakten som män och kvinnor ger sig ut på tillsammans.

"Jag hoppas att jag har lyckats överbygga den exotifiering jag upplevde som barn. Jag vill att vi ska identifiera oss med dem vi ser. Vi ska inte se på dem som gulliga pygméer i små kjolar som klättrar jättehögt upp i träd. Vi ska känna att de är människor, precis som vi" - Linda Västrik

Filmen vann Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance på IDFA, internationella dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam. Och var även Guldbaggenominerad i kategorin Bästa dokumentär.

Svensk dokumentär från  2013 av Linda Västrik.

Sändningstider:
SVT1 Tisdag 8 apr 2014 kl 22.00
SVT1 Torsdag 10 apr 2014 kl 14.35
SVT1 Måndag 14 apr 2014 kl 00.00