Den nakna mannen

Foto: © Röde orm Filmproduktion AB
Nakna finska män i bastu talar direkt från hjärtat. I värmen från rostiga kaminer renar de sina själar och avslöjar sina innersta hemligheter.

Den finske mannen är tystlåten, särskilt när det handlar om känslor. Men det finns en frizon där även den mest inbundne kan lätta sitt hjärta. Bastun. I Dox: Den nakna mannen får vi ta del av vitt skilda levnadsöden och höra historierna som män i olika åldrar och från olika delar av Finland berättar för varandra.

Bastun är en demokratisk samlingsplats. När kläderna åkt av har också statussymbolerna skalats bort och den ene är den andre lik. Mer eller mindre. Förutom de fysiska olikheterna finns förstås de vi bär inom oss. Och även om vi ibland behöver någon som lyssnar, så är det inte alltid så lätt att kanske söka professionell hjälp. Men då finns ju bastukompisarna. För dem kan man berätta om det kraschade förhållandet, om saknaden efter barnen eller om den misshandel man själv utsattes för som liten.

Joonas Berghäll och Mika Hotakainen reste runt i tre år för att hitta män som ville ställa upp i deras film. Nakna, givetvis, även själsligt. Resultatet blev en odyssé genom hela Finland, från städernas stress till vintrig vildmark. Vi får också exempel på att en bastu inte alltid behöver vara en timrad liten stuga. Aggregatet kan lika gärna inhysas i en husvagn, en skördetröska eller en telefonkiosk.

Sändningstider:
SVT1 Torsdag 4 jul 2013 kl 22.00
SVT1 Söndag 7 jul 2013 kl 01.00

Tidigare sändningar:
SVT1 Tisdag 13 sep 2011 kl 22.00
SVT1 Onsdag 14 sep 2011 kl 23.55