Fångade av scientologin

Foto: HBO

Hollywoodstjärnor som John Travolta och Tom Cruise får VIP-behandling medan vanliga medlemmar arbetar under slavliknande förhållanden och straffas om de inte sköter sig. I Oscarsbelönade Alex Gibneys nya film berättar högt uppsatta scientologer om sitt liv i sekten och den press och förföljelse de utsatts för sedan de hoppat av.

År 2004 utses Tom Cruise till världens mest påstridiga scientolog. Något kyrkan belönar honom för med ”Frihetens tapperhetsmedalj”. Tom själv visar stor tacksamhet mot rörelsen.

– Det är ett privilegium att få kalla sig scientolog. En scientolog kan se världen som den är, vara effektiv och göra något åt det, säger Cruise.

Medan Hollywoodstjärnor som Tom Cruise och John Travolta får VIP-behandling arbetar vanliga medlemmar under slavliknande förhållanden och straffas om de inte sköter sig. Avhoppare från rörelsen vittnar om att vanliga medlemmar tjänar 40 cent i timmen, Tom Cruise får en sprillans ny bil bara han knäpper med fingrarna.

Alla måste le när Cruise går förbi och kalla honom ”sir”, menar en högt uppsatt före detta medlem.

I en intervju säger John Travolta att han är med och banar ny väg och att han har sett sin möda bära frukt.

– Det är inte många som får den chansen, menar Travolta.

En farlig och manipulativ sekt har den kallats. Men hur har Scientologin kunnat fånga så många? Och varför är det så svårt att hoppa av?

Scientologin grundades i USA av science fiction-författaren L Ron Hubbard 1947. Sekten har på senare tid fått stor uppmärksamhet inte minst av dess förmåga att locka till sig kända och förmögna personer. Men också för att de metodiskt förföljer och trakasserar avhoppare och kritiker.

I Alex Gibneys nya film berättar högt uppsatta före detta scientologer om sitt liv i sekten och den press och förföljelse de utsatts för sedan de hoppat av.

Amerikansk dokumentär från 2015 av Alex Gibney. Foto: Samuel Painter. Klippning: Andy Grieve. Originaltitel: Going Clear: Scientology and the Prison of Belief.

Sändningstider:
SVT1 Torsdag 5 november 2015 kl 13.10