Light fly, fly high

Som ung och kastlös i Indien är Thulasi dömd till ett liv i fattigdom. Boxningen kan bli hennes räddning, men det är svårt att slå igenom.

För en kastlös kvinna i Indien är livet utstakat. Hon förväntas gifta sig, eftersom giftermål är själva meningen med livet. Hon ska också acceptera sin plats i samhället och städa gator eller tömma toaletter. Men Thulasi drömmer om ett annat liv. Hon vill vara fri och stiger därför in i boxningsringen.

Thulasi är kastlös. Hon vill inte bära sari, har inget matlagningsintresse och hon vill aldrig bli någons fru. Hon vill bli någon av egen kraft. En boxare. Hon har ett år på sig att uppfylla sin dröm - att vinna en boxningsturnering i flugvikt och därmed få ett jobb och bli oberoende. Hon beskriver sig själv som en ”one woman army”. Hon vågar säga det hon menar och gå sin egen väg. Modigt nog i ett land som Indien.

– I ringen är jag fri, säger Thulasi.

Thulasi är en stor talang, men hon är också beroende av hjälpen från ordföranden för boxningsförbundet. Det är han som bestämmer vem som får åka på tävling och om du vinner så kräver han betalning för att du ska få diplomet du behöver för att söka jobb. Och du betalar med pengar - eller med din kropp. Thulasi hade kunnat delta i flera internationella tävlingar, men chefen gav henne inte sin underskrift. Och hon vägrar att låta sig utnyttjas. 

Norsk dokumentär från 2013 av Beathe Hofseth och Susann Østigaard.

Sändningstider:
SVT1 Tisdag 20 maj 2014 kl 22.00
SVT1 Torsdag 22 maj 2014 kl 14.50
SVT1 Måndag 26 maj 2014 kl 23.20