Mitt Afghanistan

Foto: © Magic Hour film & Grunnet/Piraya Film
Danske filmaren Nagieb Khaja delade ut kameror till bybor på den afghanska landsbygden med uppdrag att skildra vardagen i skuggan av kriget.

Efter nästan 35 år av väpnad konflikt och dryga decenniet sedan USA invaderade landet, är Afghanistan fortfarande ett mysterium för de flesta av oss.

I den här filmen får vi en unik inblick i några invånares krigstyngda tillvaro. En oväntat poetisk och glädjefylld skildring av ett hårt liv i ett sargat land. Eftersom journalister inte tillåts lämna sina afghanska hotell utan militäreskort, är kontakt med civilbefolkningen nästintill omöjlig. Nagieb Khaja, en ung dansk journalist med rötter i Afghanistan, hittade på ett sätt att komma runt detta. Han smugglade in trettio mobiltelefoner med HD-kameror i landet och delade sedan ut dem. Tanken var att vanliga människor skulle filma sin vardag.

Därför kan vi nu åka med Hakl Sahab i hans 70 år gamla jeep utan bromsar, få frisörtips av Jurna Gul och ta skydd för kulorna med Shrukrullah.

Det är uppenbart hur svårt det är att skildra kvinnornas liv. Männen får inte filma sina mödrar eller systrar och alla är inte lika glada för kamerornas närvaro. Och trots folkets uppenbara maktlöshet lyser deras kämpaglöd igenom. Vi möter människor som försöker leva sina liv i det ständigt närvarande våldets skugga i ett land där civilbefolkningen drabbats mest av krigandet.

En film där invånarnas vardag i Lashkar Gah i Helmandprovinsen varvas med filmaren Nagieb Khajas egna erfarenheter och som också visar oss skönheten i det afghanska landskapet.

Dansk dokumentär av Nagieb Khaja från 2012.

Sändningstider:
SVT1 Tisdag 17 sep 2013 kl 22.00
SVT1 Onsdag 18 sep 2013 kl 23.35 T
SVT1 Torsdag 19 sep 2013 kl 14.50