När hjältarna ljuger

Det finns nästan inget större i Finland än att bli världsmästare i längdskidåkning. Men när det sedan visar sig att idrottsikonerna fuskat sig till medaljerna, blir resultatet ett nationellt trauma. Folket ville inte tro att det var sant. I Dox: När hjältarna ljuger ställs frågan: vilket var värst, själva fusket, eller att det avslöjades?

I Finland är det inte alls ovanligt att man efter en framgångsrik idrottskarriär tar sin popularitet vidare till den politiska arenan och blir riksdagsledamot och kanske till och med minister. Många av de folkvalda får sin trovärdighet ifrågasatt när dokumentären När hjältarna ljuger tecknar dopningens historia från 1970-talet fram till nutid. Skidlegendaren Juha Mieto är en av många som intervjuas.

När flera finska skidåkare testade positivt för bloddopning vid världsmästerskapen i Lahtis 2001 avslöjades ett systematiskt och sedan länge pågående olagligt användande av prestationshöjande medel inom sporten. Händelsen avslöjar också skenheligheten i ett samhälle som kräver mästare, till vilket pris som helst. Hur dessa hjältar skapas är hemligt för den stora allmänheten som verkar nöja sig med det.

Filmen innehåller mycket ny information om dopningkulturen i finsk längdskidåkning: dess uppkomst, omfattning och influenser. Tränare, åkare och experter intervjuas, dessutom används rikligt med arkivmaterial. Med sportens hjälp, visas hur vårt samhälle lägger grunden för lögner och dubbelmoral i vår strävan att vinna. Om sanningen är töjbar inom idrotten, gäller då samma sak för samhället i övrigt?

Sändningstider:
SVT1 tis 19 feb kl 22.00
SVT1 ons 20 feb kl 12.25
SVT1 ons 20 feb kl 00.05