Project Nim

Foto: © Icon
Schimpansen Nim flyttade in hos en familj och uppfostrades som de andra barnen, med kläder, blöjor och mys framför teven.

Dox: Project Nim är en hyllning till en primat med ett turbulent liv. På ytan handlar det om schimpansen Nim men det underliggande temat är sexuella relationer, konflikter och rivaliteter bland människorna runt honom.

- Det mänskliga beteende som lockades fram av Nims närvaro var väldigt intressant och avslöjade saker om oss, säger en av de medverkande.

Nim föddes i Oklahoma i början av 1970-talet, på the Institute for Primate Studies in Norman, Oklahoma. Han var högintelligent och därför vald att ingå vid ett språkexperiment vid Columbiauniversitetet. Man ville ta reda på om schimpanser kan använda grammatik för att bilda meningar om de hade fått lära sig teckenspråk och växte upp i en liknande miljö som barn gör. Filmaren James Marsh har använt arkivmaterial, fotografier och också intervjuat dem som tog hand om Nim.

- Det fanns mycket ånger och skuld hos vissa av de inblandade personerna, vilket kom fram under de långa och intensiva intervjuerna, nästan i form av bekännelser, säger Marsh. Stephanie LaFarge, Nims första surrogatmamma, som till och med ammade honom, är en av de många som kommer till tals.

- Nim beter sig på ett sätt som är normalt för en schimpans, men han lever i människans värld. Han är i fel sammanhang vilket blir hans tragedi, säger Marsh. Han har schimpansens natur och den är väldigt stark. Vetenskapsmännen försöker bortse från hans natur och vi bevittnar resultatet av det. Man försökte lägga på honom mänskliga kvalitéer och göra honom till något han inte var.

Amerikansk dokumentär James Marsh från 2011.

Sändningstider:
SVT1 Torsdag 15 aug 2013 kl 21.00
SVT1 Fredag 16 aug 2013 kl 12.50
SVT1 Söndag 18 aug 2013 kl 01.30

Tidigare sändningar:
SVT1 Tisdag 9 okt 2012 kl 22.05
SVT1 Onsdag 10 okt 2012 kl 12.45
SVT1 Onsdag 10 okt 2012 kl 00.15