Har du ett förslag till en tv-serie?

Så här gör du för att skicka in ditt förslag till oss på redaktionen.

För att vi ska kunna ta ställning till ett förslag behöver vi en programbeskrivning. En programbeskrivning kan vara på 1-5 sidor och ska innehålla:

Titel:
Vad heter serien?

Format:
Vad är det för format på den, dvs är det en långserie, miniserie eller för webben. Antal avsnitt och längd på avsnitten.

Genre:
Thriller, feelgood, drama, krim, skräck, melodram, sci-fi osv

Premiss/tema/målgrupp/vision/bakgrund:
I tv-serier handlar allt om en tydlig början och därför är seriens premiss viktig. Premissen är själv anledningen till varför vi berättar serien. Den beskriver varför serien börjar just här och nu och vem den handlar om. Premissen ska också beskriva vad som är unikt (eller nyskapande) med serien, ”what’s the hook and what’s the twist?”.

Exempelvis är premissen för ”Bron I”: När en död kvinna hittas mitt på Öresundsbron tvingas den svenska polisen Saga Norén och danske polisen Martin Rohde samarbeta över gränserna för att få fast mördaren.

Vad handlar serien i grunden om? Varför just detta tema, ämne? Vem riktar sig serien till och varför tror du att målgruppen kommer uppskatta serien? Fördjupa gärna vad som är unikt och nyskapande med serien.

Karaktärer:
Beskriv kortfattat seriens huvudkaraktärer.

Arena:
Beskriv seriens huvudsakliga plats eller platser, där dramat utspelar sig. En tydligt definierad arena är speciellt viktig i långserier.

Referenser:
Referera gärna till andra tv-serier, filmer, serier, musik och bilder som kan beskriva stil och stämning.

Upphovsman/upphovskvinna:
Beskriv kortfattat vem du/ni är och vad ni har gjort tidigare. Glöm inte att lämna alla relevanta kontaktuppgifter.

Skicka din programbeskrivning till dramaintake@svt.se

Vad händer med ditt förslag?
Alla förslag som kommer in registreras och läses av SVT Dramas manusredaktörer inom 6-8 veckor. Vi får in många förslag och har dessvärre ingen möjlighet att lämna feedback på nej-tackade förslag. Allt material hanteras strikt konfidentiellt.

Förslag som rör långfilm kan skickas till agneta.perman@svt.se

Om du är manusförfattare och har idéer kring dramaserier för barn- och ungdom hör av dig till helena.persson@svt.se , Utvecklingsansvarig på SVT Barn & Ungdom i Stockholm.

Skicka inte manus eller projektbeskrivningar utan prata först med Helena om vilka dramasorter, mot vilka målgrupper och vilket underlag som efterfrågas.