Cherrie – ut ur mörkret

Cherrie är en av Sveriges största R&B-artister, med flera stjärnspäckade internationella samarbeten. Samtidigt har hon omgivits av ett mörker – flera av dem som dödats i de senaste årens dödskjutningar har varit Cherries vänner, grannar och gamla klasskompisar. Nu vill hon peppa andra med sin musik, sprida ljus och visa en väg ut ur mörkret.

Med serien Ut ur mörkret vill R&B-artisten Cherrie lyfta människorna bakom statistiken när medier rapporterar om dödskjutningar.

– Sorgen försvinner ju aldrig, det är ändå mina barndomsvänner som har dött. För att göra tillvaron bättre för de som faktiskt lever, så måste jag fortsätta kriga. Mitt sätt att göra det på är musiken, säger hon i serien.                                                                                                  

Cherrie åker på internationell turné med hiphopstjärnan Stormzy och spelar i Paris. Vi får också möta artisterna Ozzy, Leslie Tay och Erik Lundin när Cherrie spelar på en festival i Rosengård i Malmö.

– Alla vi gör småsaker som kanske inspirerar någon. Jag kanske inte är den som räddar världen men jag kan i alla fall tända gnistan, säger Cherrie i serien.

Vi är också med när Cherrie hälsar också på sin mamma i Rinkeby och tittar på gamla foton, har barbeque på Järvafältet där unga uppträder med poesi på scen, och när en av hennes närmsta vänner blir mamma. Cherrie hänger med sitt gamla tjejgäng och pratar om sorgen som drabbar hela områden, och om alla mammor och systrar som glöms bort i diskussionen. Hon möter också Alejandro, vars lillebror Robin sköts ihjäl som femtonåring. Alejandro blev själv skjuten vid tillfället, och idag kämpar han tillsammans med sin mamma för att minska våldet.

I serien får vi också en exklusiv musikvideo till låten ”Änglar”, som Cherrie skrev för att hylla de som dödats, och trösta deras vänner och familjer.

–Jag vill bara vara en av dem som gjorde något för någon. Jag svär, jag skiter i allt annat, säger Cherrie i serien.

FAKTARUTA

Vem: Sherihan Hersi är född 1991 och växte upp i Finland, innan hon flyttade till Rinkeby

Utgivning: Debutsingeln ”Tabanja” kom 2015, debutalbumet ”Sherihan” släpptes 2016

Utmärkelser: Årets hiphop/soul på både Grammisgalan och P3 Guld 2017. Singeln ”163 För Evigt” (2017) blev en viral världshit och har hyllats av bl. a. Rihanna och SZA.

Samarbeten: Har öppnat för Jhene Aiko i Los Angeles och gjort låtsamarbeten med artister som Stormzy, Kehlani, Leslie Tay, Hkeem, Jireel och Z.E. 

Se serien här.