Cup Iran och Det opolitiska spelet

Nu är det premiär för serien "Cup Iran" och under premiärveckan pratar SVT Edit om sport och statements under namnet #DetOpolitiskaSpelet.

I Cup Iran följer vi i tre delar ett svenskt lag på fotbollsturnering i Iran. Laget leds av Anna och Farvash – som bestämt sig för att göra ett statement och trotsa förbudet mot kvinnor på fotbollsarenor.

Under premiärveckan pratar SVT Edit om sport och statements under namnet #DetOpolitiskaSpelet. Vi rotar i det här med att sport å ena sidan kan skapa en speciell sorts gemenskap – på en fotbollsplan är bredsidor, mål och snygga inlägg viktigare än bakgrunder och identiteter. Men å andra sidan sipprar det som händer ute i samhället in på arenor.

Vissa idrottshjältar utnyttjar sina kamerablixtar till att försöka förändra både sport och omvärld. Andra blir symboler för kamp och jämlikhet genom att bara hålla på med sin idrott, trots att de kanske helst skulle lägga all sin energi på att lyfta något riktigt tungt eller kasta något riktigt långt. Andra måste kämpa för att ens få hålla på med sin sport över huvud taget.

Vi undersöker hur rörelsen Black Lives Matter växer inom amerikansk sport och träffar basketsspelaren Amanda Zahui som är en del av den. Vi blickar också bakåt, mot boxare som frontat medborgarrättsrörelser, kvinnor som krossat manschauvinister i tennis och smugit sig in i maraton, och mot världens första NFL-spelare som kommit ut som gay.

Se Cup Iran här i SVT Play.

Följ oss på sociala medier och SVT Play för att inte missa något!