#EttEnsammareLand

ettensammareland

De senaste åren har många som flytt hit tvingats lämna hela sitt sociala sammanhang bakom sig. Är Sverige ensammare än någonsin, och vad gör allt saknande med landet? Det frågar sig Edit under veckan.

Sverige kallas ofta för ”världens ensammaste land”. Vi har flest singelhushåll i hela världen, extremt individualistiska värderingar jämfört med andra länder – och nära fyra procent av befolkningen uppskattas vara totalt socialt isolerade.

Samtidigt gör svåra krig och konflikter runtom i världen att familjer splittras och allt fler tvingas fly.

På tio år har andelen ensamkommande av de barn som får uppehållstillstånd i Sverige gått från 4 till 30 procent.* Förra året var alltså nästan en tredjedel av de barn som flydde hit och fick uppehållstillstånd utan sina föräldrar. Samma år kom en ny lag som försvårar familjeåterförening.

Med andra ord landar många av de nya svenskarna i något av det svenskaste som finns: Ensamhet.

Att plötsligt sakna sitt sociala sammanhang, från sin avlägsna flirt till sitt närmaste syskon, har negativa konsekvenser för hur man mår. Det gör i sin tur att det blir svårare att kliva ut i samhället och etablera ett nytt liv.

Vad gör allt detta nya saknande med Sverige?

Det frågar sig Edit under veckan. Vi får bland annat träffa Mohammed som saknar sin son, höra en psykolog berätta vad ensamhet efter flykt kan ha för konsekvenser och följa med till Arlanda när Amar får krama sin mamma och sin syster för första gången på ett och ett halvt år. Dessutom diskuterar ”Edit: Talkshow med Parisa Amiri”, som kommer upp på SVT Play torsdag 18:00, bland annat hur vi ska undvika att bli ett ännu ensammare land.

Följ oss i sociala medier för att inte missa något: FacebookTwitterInstagram.

*Källa: Migrationsverket