#Stockholmssyndromet

stockholmssyndromet

Under veckan petar SVT Edit på myten om Stockholm som Sveriges mest intressanta, progressiva och moderna ställe.

Kirunaflytten har fått 22 rubriker i rikstäckande tidningar mellan 2010 och 2015*. Samtidigt har det skrivits 147 artiklar om Slussen. Varför är det så vanligt att lokala Stockholmsfrågor blir stora riksnyheter? Samtidigt som det bara mumlas lite när en hel svensk stad rivs ner för att byggas upp igen på en ny plats i ett historiskt projekt?

I både media och populärkultur framträder bilden av Stockholm motorn för allt som är bra, lyckat, modernt, öppensinnat och progressivt. Resten av landet – förorter, landsbygder och andra storstäder – får nästan alltid rollen som sidekick, som kontrast eller komplement till Stockholm.

Men måste man verkligen flytta till Stockholm för att till exempel komma ut som hbtq-person eller leva ett hippt och modernt liv? Blir alla lyckligast av att gå i höga klackar och dricka bubbel på Stureplan? Och hur bra skulle Stockholm klara sig utan resten av landet?

Ordet ”Stockholmssyndrom” har vi hämtat från psykologin: ett tillstånd av att börja identifiera sig med sin förövare. Kanske är det så att just Stockholm har kidnappat resten av landet, och lyckats övertyga alla om sin egen fullkomlighet?

Under veckan petar SVT Edit på myten om Stockholm som Sveriges mest intressanta, progressiva och moderna ställe. Vi undersöker hur mycket Slussens befolkning känner till om Kiruna och vice versa, tittar på hur svensk film och tv drömmer om Stockholm, hör flera berättelser från personer som befriat sig från myten om huvudstadens förträfflighet och utreder hur bra Stockholm skulle klara sig utan resten av landet.

Veckans "Edit: Talkshow med Parisa Amiri" gräver vidare i frågan. Gäster är komikern Moa Lundqvist, musikern och samhällsdebattören Behrang Miri, musikern Maxida Märak och journalisten Karin Jonsson som är grundare av communityt Glesbygdsgirls. Rapparen Kitok avslutar på livescenen. Se programmet här!

Följ oss i sociala medier för att inte missa något: Facebook, Twitter, Instagram.

*I de tre största rikstäckande tidningarna: Aftonbladet, Expressen och Dagens nyheter.