Anders Gyhlenius förlorade mot cancern

Han blev snabbt en populär deltagare i dokumentärserien En klassiker med sin positiva syn på livet och kärleken till tävlingarna. Efter sista avsnittet av seriens första säsong kunde tittarna chatta med veteranen som trots sin svåra sjukdom bestämde sig för att leva så mycket han bara kunde. Den 23 april 2014 förlorade Anders Gyhlenius kampen mot cancern. Han blev 61 år gammal.

Hyllningar och frågor strömmade in till veteranen Anders Gyhlenius när han chattade med tittarna efter sista avsnittet av En klassiker den 9 september 2013.

Lina: Hej Anders! Vilken fantastisk prestation du har gjort! Jag är väldigt imponerad över dina bedrifter, din vilja, din kärlek till sporten och din härliga positiva anda! Imponerar och inspirerar! En tår föll när jag såg programmet idag! Tack för din energi!


Hasse: Tjena! Du har aldrig åkt öppet spår? Brukar det gå snabbare eftersom det är mindre åkare då?
Anders Gyhlenius:
Hej Hasse
Jag har åkt 9 st öppna spår.
Som skidupplevelse bättre än Vasaloppet och det går oftast fortare i bättre spår
Ha en bra kväll
önskar
Anders

Sanna: Idag när sista avsnittet är slut känner jag sorg över att inte få följa dig mera. Varje vecka har jag sett fram emot det! Vilken hjälte du är! 
Anders Gyhlenius: Tack för Dina värmande ord. Dom betyder mycket för mig.
Det är lätt att vara hjälte med så mycket support. Jag tycker verkligen inte att jag är en hjälte, jag gör bara det jag älskar
Kram från
Anders

Ann "Ikea'n" Svensson: Tack Anders för att Du är en sådan enorm inspirationskälla idag likväl som för 20 år sedan då jag hade förmånen att lyssna till ett av dina ledar seminarier! Du är GRYM! Stor Kram Ann*

Peter Lindberg: Hej Anders Du är helt fantastisk människa och du kommer alltid vara en inspiration för mig att kämpa på när det tar emot.. Det är faktiskt så att du var min första hjälte i livet. Du var min bästa kompis när vi bodde på Johannelundsvägen i Spånga på slutet av 50-talet. Jag minns att vi bland annat plockade blommor och sparade på tidningsutklipp om Ingo och Floyd. Jag har ofta tänkt på vad som blev av dig. Nu vet jag och du är åter igen min hjälte. Tack för att du ställde upp på det här programmet. Kommer alltid påminna mig själv då det känns motigt att kan du så kan jag! Hälsningar Peter 
Anders Gyhlenius: Vilken underbar överraskning, Peter min gamla bästis.
Om Du visste vad överraskad och glad jag blev nu.
Hör gärna av Dig, det vore så roligt att träffas igen
Hej Då bästekompis


Jonas: Hej Anders! Om man har väldigt god kondition (främst genom löpning) och vill genomföra klassikern, vad bör man träna mest på då? Är det skidåkning och att få cykelvana? Otroligt att du orkar trots allt som hänt...kämpa på!

 

Eva Temrin: Hej Anders! Vill bara skicka en stor varm kram och passa på att tacka för allt stöd jag fick för många år sedan när jag hade det tufft. Tänker på Dig! Eva Temrin
Anders Gyhlenius: Kära Eva
Otroligt att höra av Dig efter så många år
Vi har så många härliga minnen ihop, sådana som nu dyker upp och förgyller min vardag. Det vore fantastiskt att träffas, vad gör Du nu för tiden. Hör av Dig

Tobias: Hej Anders. Det har varit fantastiskt att följa dig genom programmet. Är det någon som förtjänar bragdguldet så är det du. Du är en stor inspiratör som sprider glädje till varje person du möter. Lycka till framöver!! 

Ewa: Hej Anders! Din fantastiska personlighet och positiva inställning verkar vara ngt som hör till dig och inte till din sjukdom, dvs att du alltid haft denna inställning till livet. Är det så eller är det ngt du har fått jobba på sedan du fick din diagnos om obotlig cancer och i så fall hur har du burit dig åt för att hitta styrkan? Tack för att du inspirerat och delat med dig av din kraft! Varma hälsningar Ewa
Anders Gyhlenius: Kära Ewa
Tack för Dina fina rader. Dom värmer min själ.
Ja tror att man i liet måste jobba med allt om man vill komma någonstans med livet eller med sig själv.
Men i botten har jag alltid haft en positivitet och livsglädje, men det är klart, när jag fick min sjukdom så var jag inte helt trygg med hur jag skulle hantera den.
Men det har varit en underbar tid på många sätt. Jag har fått så mycket stöd och kärlek så jag formligen svävar fram
Och vem kan annat än vara lycklig då.
Kram från
Anders

Olle: Grattis!!! Går det att jämföra en klassiker med ironman? 
Anders Gyhlenius: Hej Olle
Jag har själv gjort Ironman och det går väl lite att jämföra. Man är ju ute i ett stort antal timmar.
Jag tycker nog att Ironman är lättare beroende på att man skiftar grenar. Det är väldigt skönt att tex börja cykla efter simningen.
I klassikern är det ju en diciplin hela tiden för varje lopp
Men man blir riktigt trött av bägge
Ha en trevlig kväll
Önskar
Anders

Bengt-Göran Fahlèn: Hej Anders! Nu kommer jag med den vanligaste frågan? Hur känns det idag? 
Anders Gyhlenius: Hej Bengt-Göran
Idag känns det bra, sista programmet avklarat och vardagen vänder åter.
Just ikväll har jag haft ett njurstensanfall, så det var ingen hö.jdare, men med lite medicin så var jag i toppform lagom till programmet. Tomheten har inte infunnit sig än, och det har jag bestämt mig för att den inte ska få göra heller. Jag sätter upp nya mål och drömmer vidare
Kram från
Anders

Roger: Hej Anders, har du klarat 24 timmar på klassikern? Är det ett svårt mål? Du är en fantastisk människa!! Tack för att vi fått följa dig :-)
Anders Gyhlenius: Hej Roger
Jag har Bästa tid på Vasaloppet kring 6 timmar, Vätternrundan ca 10 timmar Vansbro 50 minuter och Lidingöloppet under 2.15.
Men jag har inte gjort dom i ett svep.
Det är ett tufft mål, men med lite jäklar anamma och envishet så är jag övertygad att Du klarar det.
Tack för berömmet
Hälsningar
Anders

Ida Ericsson: Grattis till dig o dina kompisar i serien! Ni alla verkar vara helt underbara människor. Såg varenda avsnitt och blev så förtjust i er allihop. Grattis o kramar till er alla.

Astrid: Du har inspirerat mig till att ta vara på mitt liv och börja vägen mot en klassiker! Tack och stort grattis till alla dina klassiker! 

Hasse: Hallå! Ska du springa Liningöloppet snart? Har du gjort några lopp sen TV-inspelningarna?
Anders Gyhlenius: Hej Hasse.
Jag drömmer om att stå på startlinjen igen om några veckor.
Jag är just nu inne på 5e månaden med cellgifter, så vi får väl se hur det blir.
Men jag ska försöka om jag lever. Det skulle i så fall bli mitt 40e raka Lidingölopp.
Sedan tv inspelningen avslutades har jag cyklat Vättern, simmat Vansbro, sprungit Stockholm marathon,simmat över öresund, simmat , Lindesimmet och lite annat smått och gott, skam den som ger sig
Tack för Dina rader
Kram från
Anders

Karin 17 år: Du är underbar Anders! Tack för din glädje och inspiration. Jag undrar vad som är viktigast vid genomförandet av en Svensk Klassiker; psyket eller fysiken? Kram kram
Anders Gyhlenius: Kära Karin
Jag skulle nog vilja säga att det inte går att sära på.
I min situation har ju psyket blivit viktigare och viktigare, det borde helt enkelt inte gå, men det gör det för att jag vill så himla gärna.
Men naturligtvis blir det en skönare upplevelse med en bra fysisk grund att stå på.
Men, viljan kan besegra nästan allt
Kram från
Anders

Gustav: Hej Anders! Du är en stor förebild, både som idrottskämpe och människa, och många har berörts och inspirerats av dig och de andra i programmet. Vem har du själv som förebild? Tack för din kämpaglöd, den smittar ska du veta! 
Anders Gyhlenius: Hej Gustav
Jag har några förebilder, Ingvar Kamprad är en, Anders Olsson vår kanske bäste paralympier är en annan.
Tack för Dina värmande rader, dom hjälper mig att kämpa vidare
Kram från
Anders


Fredrik En fråga till Mikael: Har deltagarna betalat allt ur egen ficka, eller har SVT varit med och sponsrat?
Mikael Österby programchef: Hej Fredrik, SVT har inte betalat något till deltagarna eller stått för deras utgifter.

Margareta: Tack för att jag fått följa dig och grattis till alla dina lopp. Du har spridit mycket värme och kärlek omkring dig.Kram

Rebecka: Hej Anders! Jag måste bara få tala om att jag numera har ditt fotografi sparat så att jag ser det varje morgon som jag loggar in på min dator. Bara för att påminnas och inspireras av din fantastiska inställning till livet! "Kärlek, kamratskap och glädje", något att värdesätta och sträva efter varje dag. Stort tack för all värme och kämparanda du förmedlar! Du är fantastisk! Största kramen till dig!
Anders Gyhlenius: Kära Rebecka
Tack för Dina fina fina rader.
Jag blir alldeles varm inombords.
Det känns häftigt att vara inloggningsbild på Din dator
Riktigt hedersamt
Jag hoppas att jag är värd det.
Tacksamma kramar från
Anders

Åsa: Såg på nätet att du hade simmat emellan Helsingborg och Helsingör gick det bra och hur långt e det däremellan.
Anders Gyhlenius: Hej Åsa
Fågelvägen är det väl ca 5 kilometer, men strömmarna gör det till något helt annat.
Vi startade på Danska sidan och siktade på Helsingbors hamn, vi hamnade så småningom 6 kilometer norr om Helsingborg.
Det gick bra men det var jättejobbigt, men å andra sidan njuter jag ju av jobbigheter.
Kram från
Anders


Bengt-Göran Fahlèn: Jag är stolt över mina 10 Svenska Klassiker,började med den första när jag hade fyllt 50 år. Jag är väldigt imponerad att du har genomfört 35 klassiker. Vilket år började genomföra din första klassiker?
Anders Gyhlenius: Grattis till Dina 10 klassiker. Du har all anledning att vara stolt. Jag började 1977 med mina klassiker men hade före det sprungit åtskilliga Lidingölopp och åkt flera Vasalopp.
Kör på och håll Dig frisk så ska Du se att Du en vacker dag har gjort fler än jag
Lycka till
önskar
Anders

Towe : Hur känns det efter att man har klarat av en klassiker? 
Anders Gyhlenius: Lycka lycka lycka. Stolthet stolthet stolthet. Man känner sig som bäst i världen och de kan ingen någonsin ta ifrån en
Kram från
Anders

Pär: Hej Anders. Det är härligt att se din energi, den verkligen smittar av sig. Hur mår du idag?? Tack för vi fått lärt känna dig under dessa avsnitt.
Anders Gyhlenius: Jag mår bra, förutom att jag ikväll fick ett njurstensanfall och det är inte att leka med. Det var mitt 13e den sista månaden. Men med ett litet stolpiller så ger kramperna med sig.
För övrigt är jag 5 månader in i en ny cellgiftsbehandling och det kostar ju på lite.
Men inte värre än att jag fortfarande jobbar och njuter av varje liten stund. Njurstensanfallen undantagna
Tack för Din uppmuntran
Hälsningar
Anders

Anders : Hej Anders! I vilken del av vasaloppet tycker du är jobbigast?
Anders Gyhlenius: Hej Anders
Jag tycker nog att den jobbigaste delen är upp till Evertsberg. Långa uppförlöpor och mer än halva loppet kvar.
Ha en bra kväll
önskar
Anders

Anja: Hejsan! Har du gjort fler lopp efter Vasan och har du fler inplanerade? Eller har du lagt av? Det har varit fantastiskt att se dig, önskar programmet var längre! 
Anders Gyhlenius: Hej Anja
Jag har gjort flera lopp efter Vasan.
Två sjöar runt löpning, Kanallöpet halvmarathon. Stockholm Marathon
Vansbrosimningarna, Lindesimmet, Vätternrundan, simmat mellan danmark och sverige och lite annat
Jag håller på så länge det bara är möjligt och sedan kör jag lite till.
Drömmer just nu om mitt 40e raka Lidingölopp om några veckor
Kram från
Anders

Lena: Hej Anders! Du har en kämparglöd och vilja som jag aldrig någonsin har sett. Din positiva inställning och glädje som skiner om dig är helt underbar att se! Har du anmält dig till kommande Lidingölopp? 
Anders Gyhlenius: Kära Lena
Jag har ju numera förmånen att ha en startplats som är vikt förmig i alla dessa underbara lopp
Jag har startnummer 1035 i årets Lidingölopp och drömmer om att kunna starta.
Jag håller just nu på med cellgiftsbehandling, kanske inte de bästa förberedelserna, men jag kommer nog att försöka ta mig runt på ett eller annat sätt.
Kram från
Anders

bella: Hur gammal var du när du gjorde din första klassiker?
Anders Gyhlenius: Hej Bella
Jag var 24 år gammal. Jag hade gärna börjat tidigare om jag bara hört talas om det tidigare.
Kram från
Anders

Anna: Fantastiskt kämpat! Hur mår du nu?
Anders Gyhlenius: Tack .
Jag mår bra efter omständigheterna.
Är just nu inne på 5e månaden med ny cellgiftsbehandling och har haft 13 njurstensanfall den sista månaden. Men däremellan finns utrymme att njuta av livet, jag lovar.
Bara att inte ha ett anfall är underbart, bara att inte ha biverkningarna helatiden gör stunderna emellan än mer värdefulla.
Livet är fint
Kram från
Anders

Ellinor: Vilken fantastisk människa du är! All energi du utstrålar är magisk! Undrar så hur du mår! Stor ram
Anders Gyhlenius: Kära Ellinor
Jag njuter fortfarande av livet, men det är lite tufft just nu. 5e månaden med cellgiftsbehandlingar tar ut sin rätt. Dessutom har jag haft 13 njurstensanfall sista månaden, det sista för några timmar sedan. Men perioderna emellan är underbara.
I helgen var jag på sommarstället och njöt av det underbara sensommarvädret.
Livet är gott.
Tack för Dina fina fina rader
Kram från
Anders

Laila: Anders Gyhlenius min stora Idol! Så superfantastisk! Tack för att du precis har fyllt mig med styrka att klara min nästa cellgiftsbehandling! Du är större än min ungdomsidol Ingemar Stenmark!
Anders Gyhlenius: Kära Laila
Det var superlativ som heter duga, jag tror bestämt att jag känner mig generad.
Jag är så glad om jag har lyckats att inspirera Dig och kanske därigenom göra Din vardag lite om än så lite bättre
Jag går just nu också igenom cellgiftsbehandlingar
Är inne på 5e månaden, och visst suger det lite,. Det som är bra i mitt fall är att min skelettsmärta har minskat tack vare cellgifterna och då kan jag nästan ta vilka andra biverkningar som helst.
Jag önskar Dig all lycka och livsglädje
Tack för att Du värmde mitt inre
Kramar av kärlek från
Anders

Tommy Söderqvist: Min enda klassiker klarade jag 1996, och jag vet att man fixar inte detta utan mycken och rationell träning. Är djupt imponerad av dina 39 klassiker. 28 september startar du från Koltorps gärde igen och jag är övertygad om att du tar dej i mål på Grönsta. Lidingöloppet är en fantastisk upplevelse. Lycka till och ha en bra dag längs banan !! Mvh Tommy Söderqvist 
Anders Gyhlenius: Hej Tommy
Det känns skönt att Du sockrar mina klassiker lite, jag håller bara på med min 36e
Ja, jag siktar på att stå på startgärdet igen om några veckor.
Jag är dock inne på 5e månaden av cellgifter, så lite osäkert är det, men drömmen finns där att fullfölja mitt 40e raka Lidingölopp
Kram från
Anders

Nea: Vad var din största drivkraft under loppen?
Anders Gyhlenius: Kära Nea
Min största drivkraft är att aldrig ge upp att till varje pris fullfölja.
Den största glädjen får jag från alla vänner och supportrar som stöder mig och den största tillfredställelsen fårjag när jag passerar mållinjen
Kram från
Anders

Kristina Jansson: Jag är full av beundran över vilken kämpaglöd och positiv inställning du har. Din familj och din personal är lyckligt lottade. Jag har bara sett dig på TV några timmar, men har blivit mkt inspirerad av ditt sätt att se på saker! Tack för att du bjuder på det.
Anders Gyhlenius: Kära Kristina
Det är lätt att bjuda på det när världen är full av såmycket underbara saker och människor.
Min kärlek till dessa lopp är sann och då är det lätt att vara inspirerad. Och är man inspirerad så blir det ibland så att det smittar till andra,
Jag blir lycklig om jag lyckats med det.
Jag skulle nog vilja vända på berömmet om min familj och mina anställda.
Det är jag som är lyckligt lottad som är omgiven av en underbar familj av underbara vänner och av fantastiska medarbetare.
Livet är trots alla prövningar fortfarande underbart
Kram från
Anders

Nea: Jag blir så inspirerad av dig! Trots att du är sjuk riktigt lyser det om dig! Jag hoppas att du får leva länge till. Vad är DIN största inspiration? I livet och i loppen. Kramar från en 18-årig tjej! <3
Anders Gyhlenius: Kära Nea
Jag vet inte hur länge till jag får leva, men jag har bestämt mig för att leva så mycket jag bara kan så länge som möjligt.
Min största inspiration vet jag faktiskt inte vad det är, det finns så mycket som inspirerar mig men min allra bästa i livet är min underbara fru Karin och mina 4 fina barn.
Men det är klart , jobbar man på IKEA så är ju Ingvar en stor inspiration. När vi prats vid frågar han aldrig hur sjuk jag är, han frågar alltid hur frisk har Du blivit. Även när han själv låg och opererade sig så nog tusan ringde han mig direkt efteråt och undrade. Det kan man ju bli inspirerad av.
Och att jag älskar alla klassikerloppen, det har Du nog förstått.
Kram från
Anders som Du gjorde så glad med Dina fina rader
Kram igen

Eija: shit Anders, grattis, gjorde tre tjeklassiker själv i rad senast 2008, blev sååå sugen på stora nu. Vad är din sjukdom?
Anders Gyhlenius: Kära Eija
Det är klart att Du ska ge Dig på den Stora Klssikern om Du verkligen är sugen.
Jag tycker att Du redan är super som gjort 3 tjejklassiker.
Min sjukdom är spridd prostatacancer. Jag har tumörer i lymforna och spridd skelettcancer och det finns tyvärr ingen bot.
Men jag ska streta emot så mycket jag bara kan, för trots detta så är livet fortfarande underbart.
Sikta nu på  en klassiker och ta med mig på färden
Kram från
Anders