Drama om livet i en liten fransk stad när kriget kommer

En liten fransk stad

Ambitiös och påkostad fransk följetong om livet under andra världskriget och den tyska ockupationen i den fiktiva byn Villeneuve.

Stor vardagsdramatik, kärlek och relationer varvas med krigets fasor och intriger i serien En fransk liten by. I oktober sände SVT säsong 1 och nu i november sänder vi säsong 2.

Del 1 av 6:
Invasionen. 12 juni 1940. Livet pågår som vanligt i den lilla orten Villeneuve, som ännu är helt ovetande om det kommande krigsnederlaget. Läkaren Daniel Larcher förbereder en förlossning, sågverkschefen Raymond Schwartz förälskar sig i Maria, en av hans anställda. Lärarinnan Lucienne befinner sig på utflykt med sin klass, när plötsligt ett tyskt stridsflygplan beskjuter gruppen. Ockupationen tar sin början.

Del 2 av 6: Kaos. 24 juni 1940. Precis som miljoner andra landsmän har Daniel med familj irrat omkring planlöst på vägarna, men återvänder nu till Villeneuve, en stad i kaos. Daniel, läkare och vice borgmästare, utses av tyskarna till ansvarig för flyktingarna som har samlats i kyrkan. Med hjälp av en ung polis, Jean Marchetti, försöker Daniel organisera hjälpinsatser medan Raymond å sin sida försöker hitta Maria, som han inte hört ifrån på en vecka.

Del 3 av 6: Passera linjen. 30 september 1940. En kabel har kapats vid skolan som numera används som soldatbaracker. Tyskarna är ursinnniga över händelsen, som klassas som ett sabotagedåd, och kräver att den franska polisen ska hjälpa till att hitta de skyldiga. Jean, De Kervern och Daniel motsätter sig tanken på ett samarbete mellan polis och ockupationsmakt. Raymond Schwartz å sin sida tvekar inför att arbeta för tyskarna, något som skulle kunna rädda sågverket från konkurs.

Del 4 av 6:
Såsom i himmelen så ock på jorden. 15 oktober 1940. En skadad brittisk stridspilot påträffas i skogen av Jacques, exfånge och smugglare, som försöker föra honom över gränsen med tysk trupp hack i häl. Lucienne oroar sig över ett olycksbådande brev ställt till rektorn, medan Raymond får en rejäl överraskning.

Del 5 av 6: Svarta marknader. 7 november 1940. I skydd av biosalongens mörker tar folk tillfället i akt att ljudligt håna handslaget mellan Hitler och Petain vid Montoire som blir början på kollaborationen med Nazityskland. Den franska polisen tvingas utreda händelsen för att hitta en skyldig. Samtidigt blir Raymond och Marie påkomna tillsammans av pigan Sarah.

Del 6 av 6: Köldknäpp. 11 november 1940. Marcel börjar sprida kommunistiska pamfletter med hjälp av chefen för postkontoret, Suzanne. Snart är den unge polisen Jean dem bägge på spåren