Berättelsen om Norges största tv-kändis

Hela kvarteret samlas hemma hos familjen Hansen när grannen är med i Kvitt eller dubbelt. TV-en är en generös gåva från farbror William.
Foto: Erik Ruud
Hela kvarteret framför tv:n hos familjen Hansen.

Historien om Jonas Wergeland, pojken från Grorud som blev Norges största tv-kändis. Jonas är 12 år och bor med sin mor, far, syster och bror i en förortslägenhet i Oslo på 60-talet. En serie barndomsupplevelser kommer att prägla honom för resten av livet.

Jonas Wergeland börjar arbeta med tv då sändningarna är i sin allra första linda och han visar sig ha en unik talang och enorm utstrålning. Han gör raskt karriär och går från att vara hallåa till att leda underhållningsprogram. Wergeland har hela nationen i sin hand och blir Norges största kändis och en ikon.

Kvinnor älskar honom med både kropp och själ, men ingen gör större intryck än Margrete, som var hans flickvän i 12-årsåldern. När de möts igen som 25-åringar drabbas han av den stora, uppslukande kärleken. Jonas är på höjden av sin karriär när han kommer hem efter en av sina många resor utomlands och hittar Margrete liggandes död på golvet, skjuten.

Handlingen sträcker sig från 60-talet fram till millennieskiftet och är inte bara berättelsen om en man, utan också om ett land som går från måttlighet och en anda av gemenskap till oljerikedom och egoism. Det är dessutom historien om hur massmedia utvecklat sig från tiden då människor samlades runt radioapparaterna, till televisionens oerhörda genomslagskraft.

Baserad på Jan Kjærstads böcker Förföraren, Erövraren och Upptäckaren.

I rollerna: Kåre Conradi, Johan Felix Tschudi, Gørild Mauseth, Øystein Røger, Birgitte Victoria Svendsen, Kim Haugen mfl.
Manus: Anne Regine Klovholt
Regi: Eva Isaksen
Producent: Bitte Monn-Iversen/NRK Drama