Lär känna Ina Bäckström

Foto: SVT

Lär känna Ina Bäckström som tillsammans med Reza Hedayati kommer att befinna sig på plats under höstens DreamHack-event för att intervjua esportvärldens kändisar och beslutsfattare.

Född: I Stockholm 1987

Bor: I Stockholm

Utbildning? Game design på Futuregames Academy

Första gamerminne? När jag var liten och vågade mig på att spela Quake på storebrors dator. Väldigt läskigt och häftigt.

Bästa gamerminne? Så många bra. Spel har varit en av mina absolut viktigaste intressen så det är supersvårt att välja.

Bästa Dreamhack minne? När min storebror tog ledigt från jobbet och kom ner till Jönköping och såg finalerna på plats med mig. Det var då HuK vann.

Favoritspel? Kanske Final Fantasy 7 och StarCraft. De har nog iaf varit viktigast.

Favoritspelare? Ett flertal olika, många aggressiva Terran som Polt, MKP, LucifroN eller GuMiho som har härliga multitaskinskills. Annars säger jag som day9; jag hejar på den som spelar bra och gillar att se nya spelare prestera.

Var är esporten i Sverige om 5 år? Förhoppningsvis och troligtvis har marknaden stabiliserats och normaliserats. Vi har sett en fantastisk utveckling senaste tiden, vem hade för ett år sedan trott att European finals i SC2 skulle spelats i Globen? Esports-SM är ett av de viktigaste nya initiativen och om fem år är det förhoppningsvis en stor etablerad liga som ger nya spelare en chans och gör det lättare att jobba som progamer i Sverige.

Var är esporten i världen om 5 år? Som sagt hoppas jag att utvecklingen stabiliserats. Det kommer vara lättare för oinsatta att sätta sig in i kulturen och kanske har vi fack för spelarna. Och förhoppningsvis många fler kvinnliga progamers.

Vem i spelvärlden skulle du helst vilja intervjua och varför? Jane Jensen eller Jane Mcgonigal som båda är game designers. Man kan kolla på några av Mcgonigals föreläsningar på TED.  Den härligaste intervju jag gjort var Day9 och honom skulle jag gärna prata med igen, han är väldigt rolig och inspirerande.

Älskar/gör också? Jobba med level design och BarCraft. Läser när jag har tid och går ofta på museum för att få inspiration.

E-sport

SVT E-sport