Möt den sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope

Joe och Vera sitter i en bil. Joe tittar rakt fram. Vera tittar på Joe.
Kriminalkommissarien Vera Stanhope och hennes unge assistent Joe Ashworth.

Lär känna en ny kriminalfavorit; den charmiga men mycket sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope i Northumberland. Brenda Blethyn spelar huvudrollen i serien som är baserad på författaren Ann Cleeves deckare.

Som så många andra tv-poliser är kriminalkommissarie Vera Stanhope (Brenda Blethyn) besatt av sitt arbete och drivs helt av sina egna demoner, vilket gör att hon nästan ständigt är på dåligt humör. Om det skulle vara så att hon känner sig ensam, så visar hon det i alla fall aldrig. Men hon har en trogen vapendragare, inspektören Joe Ashworth (David Leon), som hon i princip ser som sin egen son.

I det första avsnittet mördas två personer som inte kände varandra eller hade något gemensamt, men det mördaren har gjort med dem är att placera dem med minutiös detaljrikedom. Frågan som kriminalkommissarien och inspektör Ashworth måste besvara är varför och, naturligtvis, av vem.

Ett elva år gammalt olöst mord hamnar på Vera Stanhopes bord i det andra avsnittet och hon och Joe Ashworth måste stoppa mördaren från att hinna mörda igen.

När man börjar bryta sten i ett brott som många innevånare i regionen varit emot, hittas en av motståndarna, en kvinna, mördad i brottet. Det blir kriminalkommissarie Stanhopes uppgift att lösa fallet i det tredje avsnittet.

I säsongens sista avsnitt får Vera Stanhope ta hand om en pojke som har sett sin egen mamma mördas framför sina egna ögon.

Fakta
Originaltitel: Vera
Produktionsland: Storbritannien
Produktionsbolag: ITV Studios Company Pictures
Produktionsår: 2011
Manus: Anne Cleeves, Paul Rutman
Regi: Peter Hoar, Paul Whittington, Farren Blackburn, Adrian Shergold

SVT-sändningar:
SVT1 fredag 3 juli 2015 kl 21.25: Ett fall för Vera (1:4) – Hidden Depths
SVT1 fredag 10 juli 2015 kl 21.25: Ett fall för Vera (2:4) – Telling Tales
SVT1 fredag 17 juli 2015 kl 21.25: Ett fall för Vera (3:4) – The Crow Trap
SVT1 fredag 24 juli 2015 kl 21.25: Ett fall för Vera (4:4) – Little Lazarus 

Seriestart fredag 3 juli kl 21.25 i SVT1 och SVT Play.

Ett fall för Vera

Brittisk deckarserie