Här är nya deltagarna i Familjer på äventyr

Foto: SVT

Familjerna bor mitt ute i det vilda Afrika, bosatte sig på paradisön efter drömresan och ägnar sig åt missionsarbete i Sydamerika. Möt deltagarna i nya säsongen av Familjer på äventyr, som har premiär 12 januari i SVT.

Familjer på äventyr hade premiär i januari – och blev genast en tittarfavorit. Nu är programmet tillbaka med fyra nya familjer.

Så gick det sen för familjerna i SVT-serien

Äventyrarna - familjen Frisk, eko-entusiast i Kenya

Tina har bott längre perioder i Kenya där hon arbetat mycket med massaj-befolkningen och pratar även deras eget språk maa. Tina vill bidra till att befolkningen här får det bättre, i samklang med det natur- och miljöarbete som hon deltar i.

Nu är det dags för familjen att återvända till Kenya efter en längre period hemma i Göteborgstrakten. Tina har fått ett nytt jobb som camp-chef och manager på en eko-camp i nationalparken Masai Mara. Tina har huvudansvaret för hotell-verksamheten och kommer att driva campen som ligger långt ute på savannen. Sjuåriga dottern Agda ska gå i skolan som ligger en timmes bilfärd från campen. Hennes skolväg blir som en liten minisafari genom vackra naturområden med vilda djur. Fokus kommer att ligga på att ge Agda en så bra vardag som möjligt.

Vi följer Tina och Agdas nya spännande liv på savannen med alla de utmaningar det innebär att bo mitt ute i det vilda Afrika.

 

Livsnjutarna - familjen Ternön, entreprenörer på Sri Lanka

Carin, Urban och döttrarna Maja och Stina behöver en time-out från arbetslivet, stressen och den inrutade tillvaron i Varberg. De vill leva lugnare och samtidigt försöka göra något för människor som inte har det lika bra ställt som vi har det i Sverige. De vill starta upp en verksamhet inom fairtrade och återvinning och samtidigt arbeta volontärt.

De föll för paradisön Sri Lanka under en semesterresa, och kommer att hyra ett hus i den lilla kustbyn Hikkaduwa under ett års tid. Maja, 15 år och Stina, 12 år har varit lite tveksamma till att flytta, men ser ändå fram emot att träffa nya kompisar och lära sig engelska ordentligt. De kommer att gå i en internationell skola i staden Galle. Det är fyra starka viljor som ska hitta ett sätt att ta sig an det nya livet i Asien.

 

Forskarna - familjen Svenningsen Granberg, marinbiologer i Nordnorge/Svalbard

Pappa Peter, Mamma Maria, Elmer, 9 år och Viggo, 5 år flyttade från Lysekil till Tromsö i Nordnorge för drygt två år sedan. Tromsö är en av de största städerna norr om polcirkeln, där man kan se valar och där midnattssolen skiner dygnet runt på sommaren. Under sommarhalvåret bedrivs forskningen ute i fält med bas i forskningsbyn Ny Ålesund på Svalbard. Då arbetar Maria och Peter i skift med en förälder hemma i Tromsö och en som åker ut på forskarexpedition, för att sedan byta av varandra. Peter forskar på effekter av havsförsurning och Maria på effekter av olja på Arktiska marina organismer.Svalbard är den norska ögrupp i Arktis där det bor fler isbjörnar än människor. På sina expeditioner har Maria och Peter alltid med sig gevär ifall en isbjörn dyker upp när de ger sig ut i det totala ödelandet. Forskarlivet är tufft och sätter många gånger familjelivet på prov, men brinner man för något är det viktigt att visa sina barn att det går om man verkligen vill.

 

Missionärerna - familjen Gunnarsson, pastor i Ecuador

2012 tog Samuel, Emma och Sigrid Gunnarsson sitt pick och pack och flyttade från Göteborg till den lilla kuststaden Jipijapa i Ecuador för missionsarbete under tre år. Nu har dottern Sigrid hunnit bli fem år och skaffat sig flera bästa vänner, samtidigt som familjen fått utökning med sonen Silas. Nu väntar de sitt tredje barn.

Livet på den sydamerikanska landsbygden är spartanskt och människorna är fattiga. Familjen har levt nära dessa människor och Emma har jobbat intensivt med ungdomsgrupper och tonårsmödrar. Men nu har det blivit dags att återvända till Sverige. Det blir många avsked och tårfyllda farväl till människorna som de levt och arbetat med under sin tid i landet. Väl hemma i Göteborg är det oklart vad Samuel och Emma ska göra. Att lämna Sverige för ett annat liv är svårt, men att komma hem igen kan ibland vara ännu svårare.

Planer på utlandsflytt? Här är äventyrsfamiljernas tio bästa tips

Familjer på äventyr – tisdag 12 januari 20.00 i SVT1 och SVT Play

Familjer på äventyr

Livsstilsprogram