”Vad bråkas det om ombord?”

Mamma Linda, pappa Ludvig och deras två barn lämnade vardagslunken i Malmö för att segla ut på haven. Efter tisdagens premiäravsnitt av serien Familjer på äventyr chattade de med tittarna.

Victor: Har ni några sköna resetips? :) Sol och bad tack!! 
Familjen Hammarberg: Ja, ganska många : ) Här listar vi några favoriter: http://symary.com/2014/10/20/topplistan-varldens-skonaste-oar/

Sarah: Hej! Hur har det varit att leva utan elektricitet så länge?! Man måste ju ladda telefonen...
Familjen Hammarberg: Vi har solceller och vindkraftverk på båten. Det behövs för navigering och satellitkommunikation. Någon mobiltelefon hade vi däremot inte : )

Malva: Hur var det att resa så många år?
Familjen Hammarberg: Bra. Jättebra!

Anna: Vad har ni för yrken fam Hammarberg? 
Familjen Hammarberg: Hej. Jag Linda är webbspecialist och frilansskribent. Maken Ludvig är teknikkonsult och beräkningsingenjör. 

Anna: Fantastisk! Vilken rikedom att få uppleva tillsammans som familj! All lycka till er!

Bernardo: Hälsning från Albertina.
Familjen Hammarberg: Hej Bernardo. Kul att se dig här. Hoppas du har bra där borta. 

Anders: Hej! Vad tyckte ni om att spela in programmet? Ska bli spännande att följa er resa! 
Familjen Hammarberg: Det var jättekul. Intressant att se hur tv blir till. 

Jess: Hej,verkligen härlig familj ni är! Vill gärna veta vilken ö ni var på i programmet? Inte Aruba el?
Familjen Hammarberg: Barbuda heter den. Fint ställe. 

Chloe: Hej! Tror ni att ni kommer spara pengar igen och gora en liknande resa?
Familjen Hammarberg: Ja, så blir det nog så småningom. 

Alice: Hej! Hur gamla är barnen? Har de gått i skolan under resan? 
Familjen Hammarberg: Hej. Barnen var bara två och fyra år gamla när vi avseglade. Så det är främst det sista året vi har haft skola ombord. Blev några dagar på Salomonöarna också. http://symary.com/2012/07/20/lovis-och-otto-gar-i-skola-pa-salomonoarna/

Jess: Mm mkt fint såg det ut!o vilka rara Goa barn! Det kommer ta dem långt i livet att ha gjort detta.
Familjen Hammarberg: Tack kära du. Hoppas det. 

Cecilia: Hej! Hur klarar man att komma hem till ett "vanligt vardagsliv" igen efter flera år ute på resa? Det måste ju vara en stor omställning!
Familjen Hammarberg: Jo, vi får se hur det går. Är liksom mitt uppe i allt just nu. Får ge det lite tid. 

Thomas: Hur funkar det med gränskontroller och sådant när man seglar runt i världen? 
Familjen Hammarberg: Man klarerar in och ut i varje land. Ofta är det en hel rad myndigheter som ska besökas. Kan ta en hel dag varje gång, så det gäller att ha gott om tid och stort tålamod. Många blanketter blir det ...

Sofia: 12 år?! Då fick ni barnen under resans gång? Hur fungerade det? Bb? Allt praktiskt när de var små?
Familjen Hammarberg: De första åren bodde vi på båten i Sverige. Så barnen är födda på BB i Malmö. Har "bara" seglat fyra år på heltid. 

Anna, Johan Oskar och Arv: Vad bra ni är! 

Emelie: Hur har ni upplevt vardagslivet genom åren? Ser ni något positivt i jobb mellan nio till fem, tvättstuga och makaroner? Är det något ni kan tänka er i framtiden? Tack för ett bra och intressant program! 
Familjen Hammarberg: Livet är mer välordnat och förutsägbart här hemma. Det är tex enklare att handla mat, och få tag på saker. Men det är så mycket roligare att vara ute och upptäcka världen. 

Håkan: Hur ser en budget ut för en sån långresa? 
Familjen Hammarberg: Hej. Vi har skrivit lite om budget och finansiering här: http://symary.com/2014/05/30/det-loser-sig/

Carine: HAr ni haft något riktigt oväder ngn gång och hur har ni klarat det? Av egen erfarenhet kan det bli ganska ruggigt i Karibien där jag bott
Familjen Hammarberg: Jo, det har vi väl. Men ingen orkan eller så. Vi har haft tillgång till bra väderinformation, och har försökt vara så försiktiga som det går. Värsta väderupplevelsen hade vi redan på Biscaya. http://symary.com/2010/09/02/hart-pa-biscaya/

Lucie: Hej familjen! Undrar hur ni klarat av barnsjukdomar/ läkarbesök runt om i världen? Några erfarenheter på den fronten?
Familjen Hammarberg: Har aldrig varit så friska i hela vårt liv. Ont om baciller på havet. Men var utrustade med ett rejält skeppsapotek utifall att. 

Malla: Vad bråkas det oftast om ombord?
Familjen Hammarberg: Hmmm. Svår fråga. Vi bråkar inte så mycket. Men visst, en del syskonbråk har förekommit genom åren : )

Stefan: Hur häftigt som helst! Lite avis! Härligt!

Kristin: Har ni fått många vänner i världen under alla år till sjöss? Eller har de varit ensamt? 
Familjen Hammarberg: Ja, många vänner och många farväl. Men det är ganska kul nu. Att ena stunden kunna mejla med en fiskare på Labradorhalvön för att direkt därpå chatta med kompisen på Salomonöarna. Internet är fantastiskt. 

Mats: Hej, hadr ni några större problem / strul med båtens funktioner under seglatsen?
Familjen Hammarberg: Ojojojojoj. Ja, massor. Det har alla som långseglar. 

Johanna: Har själv seglat sträckan som ni kommer att göra och vet om att sjön och vädret kan både vara farlig för både er och era barn. Hur tänker ni om era barns säkerhet när ni bestämmer att eventuellt utsätta dom för ev. livsfara. Jag kan tycka att det ni säger och dom andra vuxna har gemensamt är att det verkar vara Era drömmar som ska uppfyllas och att barnen kommer i andra hand. Hur tänkte ni innan resan utan för kameran?
Familjen Hammarberg: En av anledningarna till att vi ville göra den här resan var att vi ville umgås med våra barn. Istället för att lämna iväg dem till dagis hela dagarna. Vi anser inte heller att vi har utsatt dem för livsfara. På båten är farorna ganska få och förutsägbara, jämfört med på land. Jag är betydligt oroligare för att det ska hända dem något i trafiken här hemma i Malmö, jämfört med på havet. 

segelplaner: Vilken plats på jorden måste man segla till och stanna länge?
Familjen Hammarberg: Hmmm. Svår fråga. Finns många fina platser. Vi gillade Indonesien väldigt mycket. Här har vi listat några andra favoriter: http://symary.com/2014/09/19/topplistan-fem-favoriter/

Anna: Var ni inte rädda för pirater särskilt utanför Afrikas kust??!!
Familjen Hammarberg: Både ja och nej. Vi undvek helt det farliga området utanför Somalia och tog vägen runt Sydafrika istället. 

Malla: Vilken nationalitet är vanligast bland världsomseglare? Med tanke på vår befolkningsmängd, finns det många svenska båtar som seglar på världshaven?
Familjen Hammarberg: Fransmän. Men det finns också ganska gott om svenska. Särskilt pensionärer. 

Fru Friberg: Så underbart och stressfritt. Synd att man inte får sådana möjligheter. Eller kanske tar sig :) Missade hur många år ni var ute? 
Familjen Hammarberg: Ja, det har varit en fantastiskt resa. Vi var ute i fyra år. 

Borta bra hemma bäst:): Hej! Tack för ett bra program. Vad är det första ni kommer göra nät ni kommer hem igen? 
Familjen Hammarberg: Vi är faktiskt redan hemma. Det första vi gjorde var att krama om familj och vänner som vi inte sett på så många år. Sedan gick vi till Ica Maxi och bara njöt : ) 

Anna: Vilka egenskaper ska man ha for att klara av en segling som denna enligt er?
Familjen Hammarberg: Ja du. Ganska så envis. Lösningsorienterad, och inte så bekväm eller oroligt lagd. Tror vi. 

Grenadasvenskar: Hälsningar till er alla fyra från Grenadasvenskarna som besökte er ombord på båten 27 februari 2011 när ni låg för ankar i Prickly Bay. Vi var imponerade av er version av "supercompact living" och fulla av beundran för er som gör slag i saken och fullföljer er dröm. Hälsningar från oss fyra genom Stefan och Lyn
Familjen Hammarberg: Hej va kul. Bor ni kvar?

Hanna: Vad har ni för försäkringar när ni är borta så länge? Både sjukförsäkringar och om det blir inbrott på båten al. stulen båt?
Familjen Hammarberg: Vi har haft både reseförsäkring och båtförsäkring. 

Ernest: Så inspirerande. Alltid drömt om att kunna segla långt. Hur länge har ni seglat? När kan man ge sig ut på större hav?
Familjen Hammarberg: Ludvig har seglat hela livet, och jag i snart 20 år. Men det viktiga är inte att kunna segla. Det lär man sig. Då är det nog viktigare vilka egenskaper man har. Jag tror inte det passar alla ...

Carine: Hej, ser härligt ut; samtidigt undrar jag hur gör ni med skola för barnen? Har ni jobb i Sverige och isåfall vad jobbar ni med? Har ni även bostad i Sverige? Längtar inte barnen efter kompisar? 
Familjen Hammarberg: Jag är frilansskribent och har jobbat lite granna på vägen. Barnen var bara två och fyra när vi avseglade och i den åldern har man inte så många nära kompisar. Men vi har samseglat en del med andra barnbåtar från och till under resan. Och så finns det ju ungar i varje hamn. Så det har inte varit något problem. Men kanske om de varit äldre. 

Långseglardrömmar: Vilken typ av segelbåt skulle ni rekommendera för ensamsegling över Atlanten och i Västindien? Storlek, typ av köl, rigg mm
Familjen Hammarberg: Finns inget kort svar på dessa frågor. Det är mycket individuellt. Det viktiga är att man känner sin båt, och känner sig trygg ombord. Därför kan det vara bra att ha seglat båten en del innan.  

Emelie: Hej! Vad fantastiskt ni verkar ha haft det. Vi åker iväg på vår långsegling i sommar. Finns det något ni önskar att ni hade haft med er som ni inte tänkte på från början?
Familjen Hammarberg: Ja, det har varit ett härligt äventyr. Lyckost er som har det framför er. Det är inte så viktigt att få med sig allt, man kan ordna det mesta på vägen. Lycka till!

Richard: Hej Linda! Så roligt att få se ert äventyr. Äntligen... Kommer ihåg när det planerades då vi var kollegor på kommunikationsavdelningen. Jag förstod inte riktigt vad ni gav er in på men det gör jag nu. Grattis till ett väldigt bra program och ett fint inslag om ert äventyr. Ser fram emot att följa er och så småningom anpassning till ett mörkt och kallt Sverige. 
Familjen Hammarberg: Hej, och tack. Kom gärna förbi och säg hej nån gång. Vi bjuder på kaffe. 

Tacksam för tips: Om man vill göra någonting äventyrligt bara för en helg med familjen vad tycker ni man ska göra då? 
Familjen Hammarberg: Ja, du. Vi är tillbaka i Sverige nu och tampas med samma fråga :) Vi gillar natur, finns en sälkoloni på Måkläppen som vi tänkte ta en närmare titt på någon helg snart. 

Bört: Hej. Är barnen födda utomlands? Hur funkar det med skolan?
Familjen Hammarberg: Barnen är födda i Malmö, men var bara två och fyra när vi avseglade. Så äldsta barnet missade bara ett år. Vi hade lite skola på båten. http://symary.com/2013/05/23/batskolan/

Familjen Hammarberg: Skepp O'hoy! Och tack för alla frågor. Nu är det dags att krypa till kojs här ombord på Mary af Rövarhamn. Den som är nyfiken får gärna läsa mer på vår blogg: http://symary.com/

Familjer på äventyr

Livsstilsprogram