Mera svenskt mode i Fashion

Fashion

Premiäravsnittet av säsongens Fashion djupdyker i temat mode och musik och dess eviga kärleksrelation.

Premiäravsnittet av säsongens Fashion djupdyker i temat mode och musik och dess eviga kärleksrelation. Vi möter bland annat design- och musikkollektivet Tata Christiane som har hittat en unik synergi mellan musik och mode. Nytt för den här säsongen av Fashion, den tionde i ordningen, är att det blir mer fokus på svenskt mode och att varje program leds av en guide med anknytning till modevärlden. Först ut är Sanna ”La Fleur” Engdahl, DJ, modeskapare och Berlinbo.

Mode och musik har alltid varit tätt sammankopplade. I säsongens första program åker vi till Berlin och undersöker den här kärleksrelationen närmare. Tittarna möter Berlins modescen där designern Killian Kerner tar hjälp av livebandet Tunes of Dawn för att skapa rätt stämning till sin visning. Och på festernas fest Swergie uppträder hela den svenska musikeliten med artister som Icona Pop, Elliphant, Christian Olsson i Fibes Oh Fibes, Moneybrother och Pelle Almqvist från The Hives. 

Fashion är programmet som tar med tittarna bakom kulisserna i den mytomspunna modevärlden. Under vårens säsong har Fashion som vanligt intagit ”front row” på de största modeveckorna världen över. Tittarna får hänföras av färgsprakande visningar, oväntade vändningar och spännande reportage. 

Svenskproducerade Fashion visas världen över, i fler än 150 länder, från Sydkorea i väst till USA i öst. Intresset för mode och stil är globalt och spänner över vitt skilda kulturer. Det gör även innehållet i världens mest spridda modedokumentär-serie. Varje säsong innehåller rapporter från hundratalet visningar från modets alla huvudstäder. Här ges utrymme för både de tyngsta giganterna som Marni och Victor & Rolf som för de unga, ännu oetablerade designerna.
 
Resterande avsnitt: 
 
2:6 Vi tittar närmare på den starkt framväxande vintage- och heritage-trenden och besöker bland annat mässan Inspiration LA som lockar till sig intresserade från hela världen. New York-baserade designern Samantha Pleet gör närproducerade kläder av organiska material och Fashion följer designprocessens gång. Guide: Linnea Henriksson, artist.  

3:6 Med avstamp i New Yorks glamorösa modevecka letar vi oss vidare till den latinskt influerade staden Miami för att undersöka det allt trendigare latinska modet. Vi möter en chilensk modeskapare i Santiago och träffar Mexikos hetaste moderedaktörer som ger sin bild av modestaden Mexiko City. Guide: AnnSofie Nyberg, kostymör.
 
4:6 I London tar vi oss en närmare titt på cykelns allt mer framträdande roll på catwalken och i populärkulturen. Vi möter bland annat den moderiktiga cykeltjejen Caz Nicklin som berättar hur man cyklar med stil. Guide: Erik Jonsson, Art director och cykelfantast.
 
5:6 Utöver Milanos spektakulära modevecka tar vi också reda på hur bilden av mode kan te sig olika beroende på vilket perspektiv man har. Vi följer den New York baserade duon bakom RHLS modemärke som skapat sin egen värld av färg och fantasi. Guide: Sara Singh, modeillustratör.
 
6:6 I det avslutande programmet utgår vi från modeveckornas högborg Paris och fördjupar oss i temat material. Vi tar reda på allt vi någonsin velat veta om läder samt får följa med till de färgstarka tygkvarteren i Istanbul. Guide: Hedvig Palm, svensk modell.