”Modigt att du även tog debatten efteråt Belinda”

Belinda Olsson programleder Fittstim – min kamp.
Belinda Olsson programleder Fittstim - min kamp.

Efter sista delen av Fittstim chattade Belinda Olsson och redaktionen med tittarna igen. Frågorna strömmade in, och det bjöds på ris och ros, kritik och hyllningar.

Blivande pratkvarn: Hej! Jag vill ta mer plats i mitt klassrum, hur gör jag? Vi är hälften killar och hälften tjejer, killarna har längre taltid, kan testa olika teorier, fäller kommentarer som genererar diskussion utan att bry sig om att tjejer har suttit och räckt upp handen ett bra tag. Läraren bryr sig inte, läraren säger att vi tjejer ska ta mer plats. Men det är lättare sagt än gjort, det är ju en vana för mig att vara "liten, duktig, tyst, tala snabbt". Hur tar jag större plats?
SVT - Lena Laurén: Lyssna på tonårstjejerna i dagens program, Ebba, Felicia och Jasmine. De sa att tjejerna måste hålla ihop.Snacka med varann.  Börja öva på att prata och hålla kvar ordet. Räkna med att folk tycker det är jobbigt i början, de är ju vana att du är duktig och pratar snabbt. ´Det kanske tar tid, men stå på dig om du vill försöka förändra mönstret. Och säg till läraren att ni behöver draghjälp istället för kritik, ni har ett gemensamt problem som läraren borde hjälpa till att lösa. Lycka till med att bli den där pratkvarnen!

Anna: Inser och ångrar ni transfobin riktad till människor som är intergender och intersex i det första programmet? 
SVT - Lena Laurén: Hej Anna
I det första programmet, som du skriver om, ägnade vi tid åt begreppet ”hen”.
Bland annat förklarade Malin varför hon väljer att inte berätta könet på sitt barn.
Och det gjorde hon väldigt bra, inte minst genom att ifrågasätta Belindas värderingar.
Malin, som betecknar sig queer, skrev sedan artikeln ”Utmärkt att SVT ifrågasätter feminismen” http://debatt.svt.se/2014/01/16/utmarkt-att-svt-ifragasatter-feminismen/
 

Janne H: Jag har nog aldrig sett något TV-program där det pimplats så oerhört mycket vin! Är det någon sorts ångestdämpande tvångsmässig ritual som måste till när kvinnor ska snacka feminism? Eller vad fan är det med er?
SVT - Joakim Lamotte: Har du inte sett "Så mycket bättre"?

sepsak: Som jag sagt förut: Visst är män djur, men det är kvinnor också. ALLA ska ha samma möjligheter. Och redan på 1700-talet upptäcktes att humor och självkännedom ger större framgångar. Tack, Belinda, för att du moderniserar kvinnokampen.
SVT - Lena Laurén: Tack, från Belinda och oss andra också

Anna: Hej! Vad kan man få tag i din bok? Jag gillar ditt program!
SVT - Lena Laurén: fråga på biblioteket!

Thorsten Schütte: Jag håller ju med feministerna i det mesta. Men varför är feminismen så förtvivlat humorbefriad? Lite mera tillbakalutad attityd och lite mera självdistans skulle sitta bra.
SVT - Joakim Lamotte: Ä jag tror nog att många har humor. Det såg du väl på feministmiddagen i programmet.

Filip Lindgren: Hej. Vad fick dig att faktiskt bestämma dig för att göra den här dokumentären? Jag menar att du ju utsätter dig för lite obekväma/jobbiga situationer och att du frågar på mycket. Jag tycker det var anmärkningsvärt och jag är imponerad. Alltså kan min fråga utvecklas, var det något särskilt som fick dig att bestämma dig för att börja med projektet "Fittstim - min kamp"? Tack på förhand. MVH, Filip, 16, Sthlm.
SVT - Belinda Olsson: Hej filip! Jag ville väl väcka debatten helt enkelt. Men också göra feminismen mer tillgänglig och då har jag fått kritik för att vara anti-intellektuell- men so be it! Folk tittar när svärmor Latife lägger ut texten eller tonårtjejerna står vid skåpet och pratar om sin verklighet! det gör mig stolt!

Niklas Pettersson: Hej! Jag förstår inte riktigt varför Ulf Lundell, som har skrivit några av de vackraste raderna någonsin om kvinnan och som ständigt hyllar henne i sina låtar och som dessutom har rötterna och sitt hjärta åt vänster, blivit feminismens främsta motståndare? Borde det inte istället vara Stureplanskillarna, personerna bakom Slitz och i övrigt högervridna personer med förlegad kvinnosyn? 
SVT - Jonas Magnusson: Hej, det är därför Belinda försöker nå fram till Ulf, för att prata om just allt det du nämner. 
 

Lika lön!: Hur löneförhandlar man på ett bra sätt? Jag är kvinna och har sämre lön än mina manliga kollegor, jag har pratat med mina kollegor och chefen om det. De säger att några hundralappar inte spelar någon roll (lätt för dem att säga eftersom de får fler hundringar än jag). Jag är inte materialistisk, pengar är viktiga på så sätt att vi betalar hyra, mat osv. och min lön räcker, så egentligen behöver jag inte mer pengar, men jag tycker att jag inte ska få sämre i lön på grund av mitt kön.
SVT - Jonas Magnusson: Hej
Verkar ju som du har ett bra case. Tyvärr är jag skälv rätt kass, så jag har inga bra tips.

Emg: Typiskt tjeikalas,varför inte ta med några vanliga okända kvinnor,vi som inte har dom fina orden utan kan förklara oss som vanliga medborgare 
SVT - Belinda Olsson: Jag tycker att de har varit med också. Undersköterskan Mira, kvinnorna på torget, Ebba och co vid skolskåpen är inga personer med stora plattformar!

Tomas: Grattis till programmen. Det kändes som du tog vid där "könskriget" slutade :). Symptomatiskt att inga män fanns med i debatten, tyvärr vet vi hur det slutar om vi säger ett pip. Men det var ganska skrattretande att alla som kritiserade var kulturskribenter/feminister. I TV"debatten" fanns inte en enda man utom en busschaufför som fick säga tre ord.
SVT - Jonas Magnusson: Hej
Kul att du tittade Tomas, dock var det mer än en man som fick en syl i vädret i Debatt.

ivar: hejhej! det började bra men blev till slut ett propagerande för feminism..... feminism pratar om jämställdhet mellan män och kvinnor men jag såg inte många män som fick uttala sig??? skulle inte hälften av människorna i programmet vara män om feminismen ska bli trovärdig? 
SVT - Belinda Olsson: men jag gjorde ett helt program om männen. Kolla svtplay

erik axelsson: Du citerade Daniel Westling i sista programmet. "Störst av allt är kärleken". Men detta är inte han som sagt detta utan det är Paulus i 1Kor 13. Det är sammanfattningen av Kärlekens lov. Vänligen från en som är för jämlikhet. P.s. I Galaterbrevet 3:28 finns ännu ett jämlikhetsord. Paulus säger:" här är inte längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus"...Bibeln och den kristna tron är förutsättningen, tror jag, för en sann och verklig jämlikhet. 
SVT - Joakim Lamotte: Jag ska vidarebefodra detta till Belinda som uppenbarligen skolkade på konfirmationslektionerna. (Fast visst sa hon bara att hon skulle citera Daniel Westling, inte att det var han som myntade uttrycket?)

Sanna: Hej Belinda! Jag undrar om dina känslor efter programmet är samma som du förväntade dig skulle infinna sig då du kom på programidén och spelade in? Fick du fram det budskapet som du ville då du kom på programidén?
SVT - Belinda Olsson: Ja, jag ville visa att feminsmen ska kunna kritiseras och att den är viktig. tycker båda saker gick fram. Sen fick jag en skitstorm på köpet men det är ju smällar man får ta!

Emeli: Tack för bra program! Är så fascinerad över hur modig och stark du är Belinda! Kommer det mer program om feminism? Du har gjort så att jag har öppnat ögonen i mer saker inom feminism! Tack så mycket för dina program och keep fighting!
SVT - Belinda Olsson: Åh tack Emeli vad glad jag blir! Keep fighting!

Alice: Hur ser du på samtyckes lagen? är den nödvändig
SVT - Jonas Magnusson: Hej Alice.
Debatten kring lagen och målen man vill uppnå är bra, huruvida en lag kan uppnå detta är jag dock ej rätt person att svara på.

Pekan: Varför väljer man i slutscenen ha med en schablonbild över tjejer där vissa är på toaletten och pratar om de som är utanför?
SVT - Joakim Lamotte: Det är nog inte bara tjejer som gör så. Jag tyckte det blev bra krytta till diskussionen vid bordet. Det bröt av lite.

Sinoes: Håller du med om att feminismen största problem är att den är uteslutande, precis som alla andra "tjejgäng" också är?
SVT - Belinda Olsson: Eh... viss del av kritiken har fått mig att känna att man måste vara på ett visst sätt för att höra "till" men jag skiter i det. Jag kör på!

Tobias: Hej Belinda! Tack för intressanta program. I kvällens program så blev jag glad att du gjorde en intervju med Bahareh Mohammadi Andersson. Hon är en av de starkaste och mest inspirerande kämparna mot hedersvåld. Hon har fått betala ett högt pris för sina åsikter. Till henne vill jag skicka en hälsning: Stå på dig och lycka till med ditt arbete - ge inte upp! 
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Tobias, kul att du tittade

Tobias: Hej Belinda! Tack för intressanta program. I kvällens program så blev jag glad att du gjorde en intervju med Bahareh Mohammadi Andersson. Hon är en av de starkaste och mest inspirerande kämparna mot hedersvåld. Hon har fått betala ett högt pris för sina åsikter. Till henne vill jag skicka en hälsning: Stå på dig och lycka till med ditt arbete - ge inte upp! 
SVT - Belinda Olsson: Tack tobias! Ja hon kämpar på för otroligt viktiga saker!

André: blev det något samtal med Lundell efter kameran stängdes av? vad isåfall?
SVT - Jonas Magnusson: Nej, han fick sjunga istället.

Emg: Typiskt tjeikalas,varför inte ta med några vanliga okända kvinnor,vi som inte har dom fina orden utan kan förklara oss som vanliga medborgare 
SVT - Lena Laurén: Det får bli fler program om vi ska hinna göra alla saker som folk tycker att vi borde ha gjort... men visst, det hade också intressant!

edeverdier: Hej Belinda! Jag har följt dina program. Gillar hur du verkligen brinner för ämnet. Jag brinner för barn, ungdomars rättigheter och har skrivit en biografisk bok har du något tips, eller möjlighet att hjälpa till med detta? Mvh Emelie de Verdier 
SVT - Belinda Olsson: Oj, jag vet inte om jag kan hjälpa dig, uppfattade inte frågan men brinn på!

Sluta tyck synd!: Jag håller helt och hållet med att män och kvinnor ska leva under samma omständigheter! Men varför göra det på ert sett (feminister). Såg i dagens avsnitt att ett kvinna tyckte att alla män är djur. Anser du att män är en sämre människa än kvinnan? Och varför i sånna fall?
SVT - Jonas Magnusson: Nej det tycker jag inte. 

Helena: Jag uppfattar attt Belinda återkommande påat intervjupersoner genom att säga att hon är rädd för dem eller bävar inför mötet eller känner oro för hur det ska gå. Varför? Var det verkligen viktigt för programmets innehåll? I detta, paradoxalt nog, upplevde jag att det smög sig in sarkasm och raljans som helt enkelt inte kändes som att det funkade.. Detta är ett viktigt ämne som ska tas på allvar och gärna med glimt och kul spets, därför ser jag gärna ett nytt försök. 
SVT - Joakim Lamotte: I många fall har det varit spänning innan mötena. Då gör det väl inget att berätta om det i programmet. Dessutom är det inte helt dumt för dramaturgin.

ivar: hejhej! det började bra men blev till slut ett propagerande för feminism..... feminism pratar om jämställdhet mellan män och kvinnor men jag såg inte många män som fick uttala sig??? skulle inte hälften av människorna i programmet vara män om feminismen ska bli trovärdig? 
SVT - Lena Laurén: Hej Ivar, förra veckan fick vi kritik för att det var för många män...

Natha: Du har tagit upp problemet att man inte får ifrågasätta specifika feministiska ståndpunkter utan att uteslutas eller bli "hatad" av feminister. Jag har också upplevt att det är väldigt känsligt att ifrågasätta vissa saker när man pratar med feminister. Känns som att det finns få rörelser som reagerar så starkt och har ett sådant "klimat". Vad tror du att detta beror på? Finns det hopp om att det kan förändras?
SVT - Belinda Olsson: Jag försöker bara vara journalist också och som en sån är jag intresserad av hur människor utanför ser på tex feminismen. utifrån det gjorde jag serien. Har fått mkt skit för det men tror på det jag gör. 

farsse: fick du nåt svar från ulf?
SVT - Joakim Lamotte: Nej inte mer än det som visats i programmet. Men han sitter säkert hemma och filar på ett svar just nu.

Fred: När vi talar om feminism i Sverige är det lätt att fastna i "mindre" detaljer än vad som diskuteras som feminism i andra delar av världen. Vad är viktigast, den globala kampen för jämställdhet eller den nationella/lokala kampen?
SVT - Jonas Magnusson: Det ex Latife Fegan pekade på var nytta av att höja bliken ibland ut mot världen för att få perspektiv. Sen är det väl fullt förståelgt att laa gräver där dom står.
 

Helen: Detta är egentligen en synpunkt angående din diskussion om hedersvåld. Du ställde frågan varför det mestadels är kvinnor med invandrarbakgrund som kämpar mot hedersvåld. Jag är feminist och dessutom arbetar jag på socialkontor och då handlar många ärenden om våld i nära relationer. Som icke invandrad kvinna upplever jag att det känns laddat att prata om hedersvåld, dels inne i mig själv och dels bland mina kollegor. Laddat utifrån att man inte vill ses som fördomskull, kategorisk, rasist mm. Diskussionen blir mest vad är hedersvåld men inte ursprunget till hedersvåld, dvs patriarkala strukturer. 
SVT - Lena Laurén: Hej Helen, just detta med laddningen var en av sakerna Belinda och Bahareh pratade om. Kanske borde vi helt enkelt prata mycket mer om de här frågorna?

Erik: Tror du det finns mera manshat på nätet än kvinnohat
SVT - Belinda Olsson: Det har jag inte kartlagt. tror nätet överlag erbjuder en möjlighet att hata. Män blir otroligt hatade också på grund av rasism. Tjejer är väldigt utsatta. Twitter hatar på alla hejvilt. Fast men namn...

Anna: Hej Belinda! Det är så himla bra att du tagit upp det här ämnet och låtit folk komma till tals. När kommer uppföljningen av den här serien. Hoppas på mer. 
SVT - Joakim Lamotte: Belinda tackar. Jag vet inte om det blir med, men hoppas. Allt gott!

Minna : Skulle du kalla dig feminist idag och varför Belinda? Skulle du säga att du är likhets- eller särartfeminist i så fall? Tack för ett intressant program! Bra att väcka frågan. 
SVT - Belinda Olsson: Jag är väl likhetsfeminist om vi ska kategorisera- även om jag tycker att det är intressant att tex diskutera skillnader i hjärnan och om det påverkar oss utan att bli anklagad för att tycka att män är från mars och kvinnor från venus (en för övrigt rätt dålig bok). Men jag tror att vi först och främst är människor.

Meri Kirkas: Feminism är ett något som man tydligen inte förstår! Alla vettiga människor borde acceptera likvärdighet mellan könen. Man skall inte ta det på ett lättsamt sätt. Det är allvarligt. 
SVT - Jonas Magnusson: Ja, mkt allvarligt. Och absolut inget man ska skoja om. Såvida man inte måste soja lite för att orka med allvaret.

Jenfem: Snyggt program, bidrar till fler medlemmar och röster till Fi. Radikal = ta makt av den som har den? Slingman för kvotering? Fi och feminister lär av moderaterna och få med den stora massan = feminism/förändring!
SVT - Jonas Magnusson: Hej Jenfem, tack ska du ha!

Petermikael: OM feminism är för både tjejer o killar - varför var "försoningsfesten" bara med 5 tjejer? 
SVT - Joakim Lamotte: För att det är främst kvinnor som bryr sig om de här frågorna.

Rädd för att bli bitter: Du verkar vara en person som tar saker med en klackspark, även när det handlar om de "mörkare sidorna" av feminismen. För mig är det lätt att bli bitter när jag upplever hur pass svårt det är att löneförhandla i ett statligt yrke, männen tjänar 500kr mer trots att vi gör samma arbete, därtill får ofta förtroendeuppdrag "det bara händer dem". Hur ska jag gå tillväga för att ta lättare på sådant, så att jag kan lägga min energi på att förändra istället för att vara bitter? Och du har sjukt snygga kläder, vart köper du dem?
SVT - Belinda Olsson: Klackspark... ja ibland försöker jag ju göra det. För att jag inser att jag är priviligerad. Vit, medeklass, bra jobb, bra lön (inte helt nöjd med SVT men ändå...)men du, jag har ofta sökt andra som tycker som jag. Finns det några på jobbet du kan gå ihop med? Kan du hota med att jag kommer dit annars..? Tack för komplimangen, tyvärr på SVT får jag inte säga var kläderna kommer ifrån...

Dennis: Jätte bra serie Belinda, lika orädd som när du hade debatt på svt, vågar ställa alla frågor och många synvinklar, säger ju inte att allt va bra men så är det ju om alla ska vara med. BRA GJORT!!!
SVT - Joakim Lamotte: Vi tackar och bugar!

Niclas: Jag tycker den feministiska kampen har fel fokus. Man fokuserar på "I-landsproblem" hos medelklasskvinnor när invandrarkvinnor, som är fast i någon ny underklass, har mycket större jämställdhetsproblem. Men som i programmet nämndes är det för obekvämt att prata om, eftersom SD också pratar om det.
SVT - Joakim Lamotte: Tack för din synpunkt.

Jan Kinander: Hej Belinda Jag skulle vilja träffa dig för att prat om feminismen. Dels har jag några saker jag skulle vilja få förklarade för mig, dels vill jag kommentera några saker, men framförallt vill jag visa dig hur en fullständigt jämställd man resonerar. Jag är oftast mer jämställd än de kvinnor jag möter, vilket provocerar dem enormt.
SVT - Belinda Olsson: Kan du inte skriva det du tänker här istället? Heja dig att du är man och driver frågorna dock..

passionisten: tråkigt att din programserie är slut härligt program fantastiskt att du har en så härlig självkritik tror det är många som inte förstått meningen med ditt program förstår inte alla dessa kritiker som skriker iikör GO BELINDA GO
SVT - Belinda Olsson: Mäh! Tack!!

Tobbe: Anledningen till att många människor känner sig skeptiska till feminism är ju för att många BARA ser strukturperspektivet. Individen och hennes val får inte glömmas bort, annars känner folk att de blir knäppta på näsan. Det måste finnas en kombination av struktur och individens fria val, t ex att inte kalla folk för "offer" om de råkar välja "fel". Håller du med om det?
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Tobbe.
Vi har försökt att röra oss mellan nivåerna under serien, pekat både på strukturer och ger individuella perpspektiv. Ddet är väl ett slags svar på din fråga.

moncster: Med den spretiga verklighet vi har - vad krävs för att hitta gemensamma frågor? För behövs inte det? 
SVT - Joakim Lamotte: Oj vilken svår fråga. Vet faktiskt inte om alla behöver ha gemensamma frågor egentligen. I stort tror jag det är bra om diskussionen om jämställdhet kan bli mer folklig.

leif palmqvist: Varför feminist? Varför "macho"? Varför kan vi inte leva ett anstädigt och normalt liv? 
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Leif
En anständig och macho feminist ,menar du? Låter fullt möjligt

JK: Hej Belinda! Jag undrar, varför ni inte fokuserade på utseendefixering? Det tycker jag är ett av kvinnors svåraste feministproblem - att man inte kan vara som man är, och OK. Att flickor inte får ta på sina könsorgan, när småpojkar bortförklaras när de gör samma sak. Att ALLA tjejerna i programmet ständigt var oerhört sminkade och fixade, inte minst när ni dessutom tittade massor i spegeln i slutet av programmet. Sen undrar jag - är inte feminism att ha "lattepappor"? Det är lite märkligt att ifrågasätta detta begrepp och inte lattemammor - båda är ju föräldrar till barnet och BORDE bidra i princip lika mycket i uppfostran. Vad tycker du? Tack för ett bra inledande program, kanske uppföljning med dessa frågor vore bra. / J
SVT - Belinda Olsson: Men lattepapporna gav så jävla bra svar. Folk måste sluta vara besatta av mig och lyssna på svaren. Ja, vi tänkte mkt på utseendefixeringen och göra mer på det men 3 timmar låter mkt men det är inte det. Vad gäller spegeln- även som feminst har man rätt att titta sig i spegeln och sminka sig faktiskt...

Anonym: Om du skulle diagnosera feminismen med en sjukdom vad skulle det just nu vara?
SVT - Joakim Lamotte: Ha ha...agorafobi kanske.

Marie: Tack Belinda för en jättebra programserie! Du har vidgat och öppnat upp diskussionen, för mig var det särskilt befriande att slippa låtsas gilla "hen". Bry dig inte om dom som gnäller, detta är ju din berättelse och du gjorde det väldigt bra. Vad säger du om hen-debatten nu efter programmet, tycker du begreppet fyller någon funktion? Kampen fortsätter!
SVT - Belinda Olsson: Tack Marie! Jamen jag tycker hen fyller en funktion och det är dessutom viktigt för människor som inte vill definera sig som han eller hon. Men jag belös det utifrån att det ÄR en vattendelare för folk utanför kretsarna så att säga. det måste vi ju förstå...

Helena: Tack för en kanoninsats Belinda. Du är modig, ärlig och framförallt äkta. Kör hårt. Tack!
SVT - Belinda Olsson: tack Helena!

Jess: Er sista middag säger en hel del om hur ni tycker o tänker egentligen när alla spärrar är släppta. Alla,inte många i vårt land, men vi som har begåvning normalt sänker våra huvuden och inser att ingenting Belinda har hänt sen 99 som din middagskollega sa, jag orkar inte........................................
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Jess, det sas väl också en hel del väldigt optimistiska saker under middagen. 

Erik Stenberg: Har Du bett Ulf Lundell om ursakt? Och/eller anser du dig skyldig honom en ursakt? Lycka till! 
SVT - Belinda Olsson: Inte skyldig någon ursäkt, ville mer diskutera. tror fortfarande det kan bli väldigt bra... om han bara gav det en chans...

Hen: Vad var målet med programmet?
SVT - Joakim Lamotte: Att göra tre program om Belindas personliga resa i feminismen, och att skapa diskussion om jämställdhet.

Filippa : Jag vill tacka för ett bra program. Alla måste ta sin egen kamp, välja hur de själva vill stå emot orättvisor och vad som deras hjärta slår för. Jag har saknat ett bra program som tar upp feminismen på allvar, dessutom på bästa sändningstid. Tack för att ni hjälper alla att ta upp sin kamp. Att våga bryta barriärer. Att leva livet på sina egna premisser.
SVT - Jonas Magnusson: Hej Filippa, skitkul att du gillar serien!

Alias: Hej Belinda. Intressant program. Såg varje avsnitt och uppskattade verkligen din öppenhet. Undrar varför undvek du sveriges största invandrargrupp även känd som de tysta invandrarna. Invandrarna som aldrig tog sig till etablisemanget. Invandrarna från vårt närmaste grannland Finland. Invandrarkvinnorna som bara dög till städerskor.
SVT - Lena Laurén: Hej, vi undvek inte personer från Finland men alla människor och alla aspekter ryms inte på tre timmar.

SVT - Belinda Olsson: Har aldrig sagt att feminster säger att man inte får gifta sig. Det förekommer tyvärr väldigt mycket i debatten att folk citerar saker som inte sägs. Däremot att kritisera äktenskapet som mossigt kan skrämma bort människor- DET var min poäng. Du och jag behöver inte vara överens men jag anser inte att jag är agressiv mot feminister i serien, jag tycker att en hel del kritiker missat alla fantastiska röster i serien och fixerar sig för mycket vid mig. Lyssna på svaren. Och kritiken om att vi hatar män- den har jag själv fått slängt i ansiktet sen jag blev uttalad feminist. Så jag har bestämt mig för att inte låta det bekomma mig. Däremot vill jag ha än mer diskussion om hur vi ska prata om män. I vårt samhälle idag. Män som står under mig på ”stegen” – hur bemöter jag dem? Samtidigt som jag hatar patriarkatet- för det gör jag.
  Sen tycker jag inte att du verkar vara en jättetolerant person själv om jag ska ärlig. Varför skulle inte Nyamko Sabuni kunna vara med i mitt program tex? 

Ulrika: Hej Belinda! Jag vill bara tacka för en jättefin programserie, Det har varit spännande att följa dina tankar kring olika frågor och företeelser. Modigt av dig att ge röst åt tankar som inte alltid är politiskt korrekta, men som många av oss ändå tänker. Tack!
SVT - Belinda Olsson: tack Ulrika! 

Lie: Tror du att din serie har hjälpt feminismen framåt?
SVT - Joakim Lamotte: Feministiskt initiativ har ju i alla fall fått fler medlemmar. Om det har hjälp feminismen är jag inte man att svara på.

emma och måns: Jag uppfattar det som att huvudtanken med din serie var att belysa dagens feministiska rörelse och de post-moderna problemen inom den, tycker du att diskussionen som uppstått i media tack vare serien speglar detta syfte?
SVT - Belinda Olsson: Ja. Men vissa spår i debatten har varit bra men tyvärr har en hel del fastnat i annat...

Pernilla: Varför är det så skrämmande att kalla sig feminist? Är det ordet i sig och att män inte kan identifiera sig i något som de tror ifrågasätter deras manlighet? Eller att kvinnor tror att det exkluderar män? För mig betyder förnekandet av begreppet feminist att man inte vågar se att ett "kvinnoetymologiskt" ord faktiskt kan innefatta en rättvisekamp för kvinnor och män tillsammans. Tack för ett intressant program. 
SVT - Lena Laurén: Tack Pernilla, det finns förstås olika skäl till varför en del inte vill kalla sig feminister. Förhoppningsvis kan fler känna sig välkomna!

JK: Hej Belinda! Jag undrar, varför ni inte fokuserade på utseendefixering? Det tycker jag är ett av kvinnors svåraste feministproblem - att man inte kan vara som man är, och OK. Att flickor inte får ta på sina könsorgan, när småpojkar bortförklaras när de gör samma sak. Att ALLA tjejerna i programmet ständigt var oerhört sminkade och fixade, inte minst när ni dessutom tittade massor i spegeln i slutet av programmet. Sen undrar jag - är inte feminism att ha "lattepappor"? Det är lite märkligt att ifrågasätta detta begrepp och inte lattemammor - båda är ju föräldrar till barnet och BORDE bidra i princip lika mycket i uppfostran. Vad tycker du? Tack för ett bra inledande program, kanske uppföljning med dessa frågor vore bra. / J
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan , visst hade vi kunnat ägna mer tid åt utseendefixering men att acepteras för den man är kom upp i många av Belidnas möten, ex i dagens avsnitt med unga tjejer. Men visst kan man ägna massa mer tid åt det, de tretimmarna rymde inte mer. 

Tilda: Hej! Tack så hemskt mycket för ett helt otroligt bra program! Tycker att detta är starkt och väldigt modigt av dig Belinda!! Har du fått mycket stark kritik utifrån efter dessa programmen? Blir du utskälld i kaffekön på jobbet nu? 
SVT - Belinda Olsson: Inte utskälld på jobbet haha... men jag har ju helt klart tagit del av kritik som varit jaa... inte så härlig!

Lottiz: Är inte ordet "feminism" lite förlegat? Det känns som att det är ett ord som män skapat för att tala nedsättande om kvinnor som vill ha rättigheter. Jag gillar ordet "jämställdhet". Det känns också mycket tydligare.
SVT - Joakim Lamotte: Det är nog väldigt individuellt och går i vågor. Det var ju inte så många år sedan som det var jättetrendigt att kalla sig feminist.

Markus: Hej Belinda. Vill tacka för ett bra program som kan sätta ord på det jag känner. Skönt att någon är frågande till feminismen. Det kommer göra den starkare och mer framgångsrik. Jag hoppas du fortsätter din kamp,vare sig.det är i ditt privata eller offenttliga liv. 
SVT - Lena Laurén: Tack Markus, mer diskussion, fler olikheter - det borde stärka feminismen!

ivar: kan man inte prata jämställdhet utan att blanda in feminism, som är en radikal syn på jämställdhet? varför kallar man det för jämställdhet men talar bara om kvinnor och kvinnokamp? trovärdigheten är lika med noll. att man dessutom hånar män "vita kränkta män" och rasistiska uttalanden om "vita normen" gör ju att den är rätt svår att göra folklig....
SVT - Joakim Lamotte: Jag tror inte heller att hånet av "vita kränkta män" för feminismen framåt. Samtidigt tycker jag att feminism och jämställdhet går hand i hand.

Elizabeth: Bra att du vågar ha en egen röst Belinda! I Sverige finns en stränghet som gör att olikhet inte tillåts. Denna stränghet har flera sidor, både positiva och negativa. Jag tror du öppnat upp en hel del med dina program!
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Elzabeth, det har i alla fall vart livat i debatten kring Belindas serie, många har fått säga mycket!

Andreas: Hur ska man göra för lika lön för lika arbete? När jag jobbade på Ericsson gällde "individuell lönesättning". Resultatet blev att jag, utan civilingenjörsexamen, fick högre lön än min kollega som började samtidigt och hade examen. Hans examen betydde alltså ingenting! Och hur ska man göra för att jämna ut löneskillnaderna mellan "kvinnodominerade" och "mansdominerade" yrken?
SVT - Lena Laurén: Oj. Stora frågor som nog kräver mer än kort snabbt chatsvar! Men det kan inte vara rimligt att kvinnor i snitt har betydligt mindre inkomster under sin livstid än män.

Petermikael: Trots all kritik du fått Belinda, så tror jag den här programserien betytt mycket. All heder, Belinda!! Tänk om fler var lika modiga som du.
SVT - Joakim Lamotte: Ja tänk det!

Moderator: Frågorna och kommentarerna strömmar in - vi gör vårt allra bästa för att hinna svara på så många som möjligt!

Kajsa: Har skickat tre likadana frågor nu om Belindas uttalande i andra programmet kring att hon tror att feminister vill vara i underläge. Är SÅ nyfiken på en utveckling av det uttalandet, snälla svara! Varför vill hon då kalla sig feminist?
SVT - Belinda Olsson: Hej Kajsa! Men det var sagt med hm.. det som kallas glimten i ögat. Har insett att det är en farlig väg. Men vi måste ju också ta in klass och etnicitet i diskussionen eller hur? Är jag i underläge gentemot en invandrad man som inte får jobb i sverige på grund av sitt namn?

Mormor: Vi måste lära oss att inte se varandra som konkurrenter. Tycker dock att det har förändrats mycket med jämställdheten jämfört när jag var ung. Nu ser man pappor överallt ute tillsammans med barnen. Det var inte matcho när jag var mamma. Det var skämmigt för en pappa att visa sig ute offentligt med barnvagn. Tror du att det kommer att bli jämlikhet inom alla områden inom en snar framtid? Jag menar hem och arbete. Tack för ett bra program!
SVT - Joakim Lamotte: Det går åt det hållet men känns ändå som att det är långt kvar tills det är helt jämställt.

ivar: varför pratar feminister om vita män som fienden men blundar för (som kvinnan sa i programmet) för hedersvåld som UPPENBART är kulturellt betingat?
SVT - Jonas Magnusson: Hej Ivar, vi gav en del exmepel på femminister som kämpade mot hedersvåld, så debatten finns där. 

Mada: Man får en känsla av att du inte gillar jämställdhet. I ett program säger du att du villl höra om hur ditt kön ska ta över världen. I det sista programmet är det de två moderaterna som säger de kloka orden, att det viktiga i ett samhälle är jämställdhet mellan individer. Själv framstår du som en person som vill att det ska vara vi och dom för annars tar ju din kamp slut. Vad tycker du om jämställdhet egentligen? 
SVT - Belinda Olsson: Upplever du det så?? Vilka är moderaterna som du menar säger de kloka orden? Tycker svärmor Latife äger. Tycker Roxy är fantastisk. och många andra- hur menar du?

Michael: Tack Belinda för en mycket intressant programserie. Jag har noterat att du har fått en del skit från personer som tror sig ha problemformuleringsprivilegiet. Du ställde en hel del dörrar för oss på glänt. Genom ditt öppna sätt och förmågan att skratta åt dig själv var programmen kul att följa. Crescendot med kvinnoträffen var lysande. Jag gillar Ulf Lundell men nog är han en jäkla träkuk ;-)
SVT - Joakim Lamotte: Tack för positiv respons, men det där om Ulf Lundell får stå för dig.

Gun Lindquist, Älvdalen: Någon i ditt program nämnde att kommunal skulle kunna förändra i samhället, det är ju faktiskt där man hittar de flesta kvinnorna i låglönegruppen, höj upp dem lönemässigt så kanske dom får lite mer skinn på näsan, också inom sjukvårdsförbundet som behöver högre status....
SVT - Joakim Lamotte: Ja det är ett problem att traditionella kvinnoyrken också är låglöneyrken.

Amanda: Hur känner ni inför problemformuleringen "har feminismen gått för långt?". Valde ni medvetet en provocerande frågeställning för att få mer tittarsiffror?
SVT - Belinda Olsson: Du tänker på presstexten inför programmet? Jag ville ställa provocerande frågor för att dels väcka debatt men också ta frågeställningen på allvar. För att jag mött den så ofta Jag har sånt självförtroende med feminsmen att det var inget problem för mig. 

Malin: Belinda, jag skulle vilja se dig göra en serie som bara handlar om utseende, självskadebeteende, anorexia, plastikoperationer och andra nutida problem bland unga kvinnor. Du är rätt person att göra det på ett nytt, spännande och givande sätt. 
SVT - Belinda Olsson: Okej. tack för iden!

henska: Hej. Hur ser ni inom feminismen på hur män och hela mannens släkt oftast blir blir diskriminerade vid tex vårdnadstvister. Att kvinnor inte vill dela föräldraledigheten 50/50. Män som är så hatade ska dom aborteras bort eller hur tänker ni?
SVT - Jonas Magnusson: Hej
Vårdnadstvister är förstås en oerhört infekterad fråga men dte är väl inte riktigt feminismens fel?

SVT - Jonas Magnusson: Näe, du kanske slöar på jobbet?

Tomas: Jag vet massvis med kvinnor som har högre lön än jag. Är inte det orättvis?
SVT - Jonas Magnusson: Vet inte, du kanske slöar på jobbet?

Camillafrankie: Hej! Är det så att du medvetet provocerar för att lyfta fram feminismen i media nu inför valet? Jag tror inte att du på riktigt t ex känner dig rädd för din egen säkerhet för att det finns tjejer som är brandmän, tror att alla feminister hatar män osv. Jag hoppas och tror att att du har använt dig av dessa klassiska fördomar om feminism för att visa folk hur dumt det egentligen låter när en ifrågasätter feminism och uppenbart vettiga saker som t ex hen. 
SVT - Joakim Lamotte: Den här frågan borde ju egentligen Belinda svarat på. Men jag gissar att hon inte hyser överdriven rädsla för kvinnliga brandmän, eller handläggare som vissa tycker att de bör kallas.

Oskar: Hej Belinda, tack för en intressant programserie! Har du funderat på varför kvinnor sminkar sig och gör sig fina medan män inte gör det? Kan det vara så illa att den samhällsstruktur som feminismen kritiserar till 50 % byggs upp av kvinnornas eget agerande? I princip alla kvinnor rättar in sig i ledet och underkastar sig patriarkatet genom att göra sig själva till objekt. Varje dag, året runt. Varje mamma visar sin dotter hur hon ska underkasta sig mannen. 
SVT - Belinda Olsson: Fast det där med smink känner jag hallå- låt oss sminka oss om vi vill herregud. Jag tycker inte att man kan säga att tex Malala som sköts i huvudet på väg till skolan underkastade sig samhällsstrukturen. Sen är det klart att BÅDE män och kvinnor måste motverka...

Pia Barre: Hej Oj,oj, oj vilken medelklasskamp du för Belinda och en fråga - varför är det DU som hela tiden står i fokus? Varför lyfte du inte de stora frågorna angående kvinnors ojämnlika villkor- finns ju hur mkt som helst att ta upp! tex. att det bara är kvinnor som tar hand om barn, skola, omsorg , sjuka och äldre- och då utifrån de urusla löner och villkor som lyder inom dessa kvinnofällsyrken? undrar Pia
SVT - Lena Laurén: Hej Pia,  den här serien utgick från Belinda och hennes funderingar - bland annat reflekterar hon kring varför t ex lönefrågan och de yrken du nämner  inte får större utrymme. Det är en av grundfrågorna. Men programmet handlar om feminismen och vilka vägar den tar, vad den har att brottas med. Det finns många stora frågor att ägna sig åt för såväl journalister som feminister.

ullak: Tack för ett bra programserie. Behöver vispas runt lite!! Vilken svärmor! Jag tror oxå att en stor kraft kommer att komma från förorterna. Ser "invandrarkvinnorna" komma i mitt yrke inom den underbetalda äldreomsorgen. Och de är starka.
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Ullak, tack ska du ha! Ska hälsa Belindas svärmor.

Pelle B: var det en liten hämnd mot Lundell att sända bilder av hans gård?
SVT - Joakim Lamotte: Nej det var bara ett försök att få träffa honom, men visst bor han fint därnere, i alla dessa öppna landskap.

Lotta: Vi bor på landet! Här är vi ett par år efter...Män på 30 ges möjlighet att göra karriär (men har ingen erfarenhet) och kvinnor på 50 är passé (med erfarenhet). Istället för att tänka feminism, tänker vi daglig överlevnad. Ju starkare kvinna desto fler som vill trycka ner. Det är sorgligt att se programmet. Det ger perspektiv. Feminismen i programmet blir som underhållning från en helt annan värld. Stan. 
SVT - Belinda Olsson: Okej, du påtalar det här glappet som jag tyckte mig se. Bra! Men trist att du ser programmet som något som inte berör dig så klart!

Johan: Jag tror tyvärr att Feminism är förbrukat som begrepp och blivit så förknippat med manshat och woman power snarare än jämställdhet. Liksom begreppet Kommunist är förbrukat för vänstern. Med det menar jag, att när Lars Ohly ville kalla sig för kommunist slog det slint och blev helt fel för att en folklig opinion inte såg det han menade med kommunism utan enbart förknippade det med Soviet, diktatur m.m... På samma sätt tror jag att en alldeles för stor grupp människor ser begreppet Feminism, som ett negativt begrepp för mycket förknippat med manshat, kvinnofokus, vi och dom. Om feminismen vill överleva som ideologi, inte som begrepp tror jag att man gör klokt i att förnya sig och lämnar begreppet Feminism, liksom Ohly som tog tillbaka sitt uttalande om att vara kommunist, och Moderaterna som bytte till Nya moderaterna.
SVT - Jonas Magnusson: Hej Johan, det lär väl framtiden utvisa. Dock är det väl svårt att jämföra de brott som utförts i ex kommunismens namn med det du anklagar feminismen för.

Micke: Tycker det behövs en rörelse bland invandrare på samma sätt som feminismen. Den rösten behövs verkligen höras. Kanske ett invandrarparti. Vad tycker du?
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Mixke.
Har ingen aning, men du kan ju pröva att starta ett.

Agda: Så länge som MANNEN är feministernas måttstock på hur kvinnor ska vara och bete sig så kommer det att förbli en feminism för en liten "streberelit". En feminismen som "lyssnar mot golvet" - som sas i programmet - måste acceptera och bejaka kvinnornas biologiska drift att när de har blivit mödrar få ta hand om sina ungar när de är som minst. Sedan ska samhället backa upp oss kvinnor 110% när barnen blivit större och vi fortsätter förvärvsarbeta! Få kvinnor vill stå vid spisen och föda barn hela livet. Men jag TROR att de flesta kvinnor HAR driften att ta hand om sina barn medan de är små. Det är jätteviktigt och inte något kvinnorna ska skuldbeläggas för. Inte minst barnen har en biologisk drift att få kärlek och trygghet tills de nått en viss utvecklingsnivå. Barnen är de stora förlorarna i vårt samhälle och det har vi faktiskt feminismen att tacka för. 
SVT - Belinda Olsson: Jag vet inte om feminsmen ser det som sin uppgift att göra barn till förlorare direkt. 

ivar: jag undrar vad feminismen ska göra åt att pojkar kalla tjejer för horor i skolan? vad har feminismen för medel för folks åsikter eller vad folk säger? och sista frågan, tror ni inte pojkar har det svårt i skolan och vilken rörelse ger dem uppmärksamhet och skyddar dem?
SVT - Joakim Lamotte: Jämställdhetsarbete kan ju ha syftet att få puckade killar som säger hora att bli medvetna om vad de håller på med.
Vissta har många pojkar det svårt i skolan. De halkar efter tjejerna allt mer. Samtidigt har män fortfarande högre löner än kvinnor. Vad som händer i framtiden återstår att se.

Bullemops: Tycker tyvärr att ni med programmet inte lyckats alls. Ni har verkligen inte klargjort hur feminismen ser ut idag, ni har bara förstärkt myten om manshatande feminister, framställt det som att vi inte bryr oss om andra än oss själva och mycket mer. Så mycket av det ni säger är så fel, och jag blir så arg eftersom så många nu tror på det.
SVT - Belinda Olsson: Okej. Ja du äger ju din bild men jag tycker inte att min serie förmedlar det. viss del av debatten efteråt däremot...

ivar: ni frågar er varför män inte kallar sig för feminister? kanske för att i programmet så bevisades det är det är kvinnor som pratar om kvinnors problem fast ni utger er för att tala om jämställdhet? feminism=femen=female-ideologi. varför inte att kalla sig något bredare som humanist eller jämställdhetskämpe eller vad tusan som helst... varför så besatt vid detta ord och benämning..
SVT - Joakim Lamotte: Det viktigaste är väl inte vad man kallar sig utan vad man står för.

Alfverner: Samma gamla exhibitionism. Klart Lundell som står i manegen och levererar inte bekräftar en som sitter på parkettplats och vill dricka av hans vin. 3 program och fortfarande är "feminismen" som begrepp höjt i dunkel från manshatare till lika lön-kampen. Undrar när Belinda ska utmana Lotta Schelin i fotboll för att bevisa att tjejer platsar i herrlandslaget. Men visst. Belinda är en kul skit. 
SVT - Jonas Magnusson: Kul att det var skoj för dej i alla fall 

Anna: Tror du att du har bidragit till ökad jämställdhet och lust att jobba för det med din serie? Man skapar inte "fred" mellan könen genom att kalla hälften av befolkningen för fiender. Start looking at the (wo)man in the mirror...
SVT - Lena Laurén: Hej Anna, hoppas du inte tappar lusten! Väldigt många har istället fått lust, det väller in mail och samtal från folk som vill engagera sig och känner sig välkomnade in i en gemenskap de tidigare varit osäkra på.

Bob: Hej Blinda, Bra programserie! din mening: "Män som står under mig på ”stegen” – hur bemöter jag dem?" Det är väl ingen fråga man ska behöva ställa sig som feminist eller? Alla människor ska väl bemötas som medmänniskor eller? 
SVT - Belinda Olsson: Tack! JAg menade bara att jag måste vara medveten om min plattform och hur jag diskuterar andra människor...

Pisa: Tycker att programserien varit bra och att den kan ingå på gymnasiet!
SVT - Belinda Olsson: Gärna! tack!

Maria Skiddi: Nyamko och Amelia - tack för era inlägg!
SVT - Belinda Olsson: Ska hälsa dem det!

TG: Hej Belinda, Det har varit mycket snack om att ditt program är ytligt och att du ställer förenklade och naiva frågor. Jag är själv forskare och tycker att dina frågor är utmärkta! Det är ofta de enkla, raka och nyfikna frågorna som för forskningen och förståelsen framåt. Stå på dig!
SVT - Belinda Olsson: Tack! Jag tycker att det är skönt att höra dig säga det faktiskt. Att kritisera mig för att vara ytlig... jag känner lite att det finns ett folkförakt i det...

Anna C: Frågorna som detta program berör är fantastiskt viktiga, så viktiga att det inte finns utrymme att sjabbla bort grunden i budskapet. När det nu gjordes denna program miniserie, varför då inte ta frågorna på allvar och ta möjligheten att visa, lyfta och informera.Varför välja att visa upp bland annat små grupperingar som inte många kan indentifiera sig med. Jag är besviken och tycker inte att programmen hjälpte jämställdheten och på något sätt. 
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Anna
Synd att du är besviken. Serien blandade ett humoristiskt anslag till viss del med allvarliga budskap. Det verkar som om just detta med fokus på små grupperingar fastnat hos en del. I ex dagens program stämmer det rätt illa. Tonårstjejer, invandrarkvinnor är två exempel på rätt rejäl stora grupperingar .

mari : Har själv kämpat med fackliga frågor i kvinnoträsket och tyvärr ger vi upp till slut. Feminismen måste som Amelia tyckte nå ut längre än till mediekvinnorna. Låter fint när ni snackarBelinda men vill ni inte h med oss?
SVT - Lena Laurén: Jo Mari! Det vill vi verkligen, hälsar Belinda!

Linnea: Jag tycker att ni lyckades fantastiskt bra med att ge en nyanserad bild av hur feminismen mår i dagens Sverige. Belinda, du är modig och jag tycker du axlade den svåra uppgiften med bravur. Det är ett svårt ämne och jag förstår din förvirring, känner på samma sätt som du verkar göra. Är inbiten feminist, ifrågasätter dock ibland till vilken nytta man gapar och skriker på gubbarna. Jag kanske inte har blivit klokare av serien men feminismen är för bra för att inte tåla att synas! 
SVT - Belinda Olsson: tack Linnea!

Elisabeth HON: Att få vara hon och vara stolt och lika värd som han och hen är väll feminism. Kvinnors låga pensioner merarbeten av anhöriga som tas för givna är väll viktiga frågor. Mamman till hen i programmet varför tog hon inte fråga längre o var hen själv ..Jag tror hon förvirrar barnet. Var stolt över den du är han hon o de som verkligen är hen utan könstillhöriget du behövs som komplement i samhället.NU ÄR DET DAGS FÖR HONUPPRORET !!!!!!JAG ÄR BRA O LIKA VÄRD
SVT - Joakim Lamotte: tack för synpunkt. Ha en fin kväll.

Tomas: Vad tyckte du om Evin Rubars "könskriget" Belinda?
SVT - Belinda Olsson: Jag kommer inte recensera den här. Men kan citera en källa, en tung jämställdhetskämpe som sa till mig: könskriget stängde ner debatten, du öppnade upp den... nu kan jag ju ljuga för dig men lovar att hen sa så...

Olivia: Hej Belinda! Fan vilket bra program! Men kan tycka att det är jätte svårt att "officiellt" kalla sig för feminist. Jag har många gånger upplevt att man då hamnar i ett fack och att diskussionerna efter det ofta blir meningslösa då folk slutar att lyssna och inte ta mina argument till sig. Hur ska man göra för att vara feminist och samtidigt föra en övertygande argumentation?
SVT - Joakim Lamotte: Prata om sakfrågor, tror jag är en bra grej.

Elsa S : Hej! Jag går i en klass där största delen är tjejer, och en väldigt feministisk skola. Tjejerna i min klass är verkligen inte rädda för att skrika ut att de är feminister kan man säga. Mitt i allt detta känner jag mig mesig som feminist, eftersom jag inte är lika engagerad som de är. Jag föredrar att se saker ur andra perspektiv innan jag säger min åsikt. Min fråga är om du tycker att man mindre feministisk bara för att man inte är "aggressiv " när man uttrycker sina åsikter? 
SVT - Jonas Magnusson: Hej Elina
Väldigt roligt att du tittar på prpgrammet. Synd att din fråga hamnade hosmej när du ville ha svar av Belinda. Men hon hälsar att det såklart går bra att vara precis som du är och samtidigt vara feminist.

niklas: Förutom detta fantastiska program (!), vad var det senaste feministiska du gjorde?
SVT - Belinda Olsson: Jocke här i redaktionen hälsar: inget jag minns...

Irma: Tack för denna promgramserie Belinda! Du har inspirerat mig och absolut många fler till att jobba och göra mer för att feminismen ska träda fram. Imorgon skall jag och min klass gå och bada och i samband med detta tänker jag köra topless. Du är så grym och feminismen behöver fler ögon på sig! Tack
SVT - Belinda Olsson: Haha! Underbart!

Hans: Kommer programmen att bidra till att SR/SVT öppnar för en öppen, kritisk debatt eller fortsätter det som vanligt. Debattklimatet har hitintills varit som hämtat från en totalitär stat.
SVT - Joakim Lamotte: Håller med dig om att debattklimatet i Sverige har en del övrigt att önska.

Vit medelålders man: Belinda, vilka tycker du är de viktigaste feministiska frågorna i Sverige idag? 
SVT - Belinda Olsson: Oj. Svår fråga. men jag tycker våldet!

Mumintroll: Att påstå att feminismen är en egoistisk och icke-välkomnande rörelse gör mig så arg. Feminismen får mig att känna mig stark och när jag pratar med feminister/går på möten känner jag mig alltid accepterad och välkomnad som den jag är. 
SVT - Lena Laurén: Fantastiskt, ta vara på känslan! Och visst vore det kul om ännu fler kände sig så välkomnade att de ville delta i de där samtalen och komma på mötena.

Dreadlock: Tack Belinda. Du har stärkt mitt ställningstagande som antifeminist.
SVT - Belinda Olsson: Jaha, där ser man

Hen: Till Jonas Magnusson. Så när kvinnor har lägre lön är det diskriminering men när män har det är det för att de latat sig? Trevligt!
SVT - Jonas Magnusson: Näe, jag nämnde det endast som en möjllighet. 

Elin: Jag tycker att feminismen är bra men det är faktiskt synd om mannen också, när mannen är runt 20 är chansen att dö tre gånger större än kvinnor. De tar även mer självmord.
SVT - Belinda Olsson: Vi får kämpa för alla!

Pisa: Tycker att programserien varit bra och att den kan ingå på gymnasiet!
SVT - Lena Laurén: Kul, tack Pisa! Hälsa din lärare...

Anon: Vilken är den specifikt värsta orättvisan mot kvinnor i dagens samhälle tycker du?
SVT - Belinda Olsson: Men jag tycker ju våldet!

Anonym: Det hade varit kul om du även hade åkt norrut och kollat upp hur feminismen i glesbygden mår.
SVT - Belinda Olsson: Ja det kan jag fan känna... kan jag få återkomma i den frågan?!

jan: hej hej kanske blir min fråga svår att förstå men om man brinner för jämställdhet/jämlikhet borde man inte då engagera sig för alla människors jämställdhet och jämlikhet, dvs borde inte 'klass' vara det självklara fokuset; det finns ju kvinnor som är överordnade män även om det motsatt rent statistiskt är vanligare? är inte feminismen då lite att äka kakan och ha den kvar; man kan ha en priviligerad position samtidigt som man är 'utsatt'?
SVT - Joakim Lamotte: Ja frågan var lite svår, men du har säkert en poäng. tack för att du skrev.

Maria Skiddi: Nyamko och Amelia - tack för era inlägg!
SVT - Lena Laurén: Vidarebefordrar! Eller kanske läser Amelia och Nyamko chatten?

Helena Wallström: Bra programserie! Men varför måste vi sätta folk i fack? Media, konst, näringslivs-feminist?
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan, det var vårt sätt att på kort tid presentera dom kring bordet. 

maria : allt detta snack om att feminismen har blivit en medelklasskamp. hur är det ett problem? jag ser det inte. om medelklasstjejerna väljer att kliva ur sin relativt bekväma vardag för att stå upp för sig själva och sina medmänniskor är det väl inget annat än fantastiskt? 
SVT - Joakim Lamotte: Ja det är jättebra. Problemet är väl om man bara fokuserar på "medelklassfrågor".

Kajsa: Hej Belinda! BRA sista program, verkligen! Jag vill jättegärna veta vad du menade i andra programmet när du sa att du tror att feminister vill vara i underläge, för annars har dom ingen kamp?
SVT - Belinda Olsson: Som jag sa innan var det lite sagt med gimten i ögat. Alla kamper beöhver tydliga fiender. OM samhället glider i sär, så måste vi omdefinera hur vi diskuterar män

Hengen: Hej. Ditt program är p.e.r.f.e.k.t. Du är är en sådnn inspiration för mig och mångamånga andra människor. Många i min skola är skeptiska till detta och jag har svårtatt stå emot mig men jag gör det jag kan. Imorgon ska jag och bada med min klass och jag tänker köra topless och gå emot vad alla säger. KROSSA PATRIAKATET!
SVT - Belinda Olsson: haha! You go!

kicki rundgren: Startade feminismen med fittstim?
SVT - Lena Laurén: Haha. Nä men Belindas engagemang fick fart, och det var en tid då feminismen fick ett uppsving igen.

MartinN: "Män som står under mig på ”stegen” – hur bemöter jag dem? Är det viktigt var man står statusmässigt - eller är det viktigare om man agerar för jämställdhet eller inte?
SVT - Jonas Magnusson: Är dte möjligt att gör båda saker samtidigt?

kicki rundgren: Varför Har ni inte tagit upp klassperspektivet? Om man talar om feminism och löneskillnader så Kommer man osäkra in på ett klassperspektiv. Varför bjuder ni bara in lyckade media och politiker kvinnor på middag ? Det speglarvinte en verklighet. Svärmor var vettigast. ATT göra reklam för shlingman Är inte ok.
SVT - Joakim Lamotte: Tack flr synpumkter. Jag gillar också Latife Fegan skarpt.

ivar: varför sitter det fem kvinnor och kacklar om feminism och inga män? var är kritikerna? feministiskt initiativ fick 0,4%. feministerna är inte i majoritet. vad är det för mening att kalla sig för feminist om det inte finns riktlinjer eller regler för att vara det? alltså något som inte är så abstrakt? dessutom så undrar jag vad feminismen ska göra åt att pojkar kalla tjejer för horor i skolan? vad har feminismen för medel för folks åsikter eller vad folk säger? och sista frågan, tror ni inte pojkar har det svårt i skolan och vilken rörelse ger dem uppmärksamhet och skyddar dem?
SVT - Belinda Olsson: Jag vänder på det- vad tänker du göra Ivar!

Yvonne Hagström: Yvonne: Tidigt 70-tal var jag på en konferens där vi blev tillsagda att själva sätta vårt lönevärde i förhållande till sitt jobb och marknaden och männens löner. Från den dagen fick jag högre lön för jag vågade tacka nej till för låga bud när jag sökte nytt jobb. Det har jag stor nytta av idag som pensionär. Det måste väl gälla även för er män som har lägre lön än kvinnliga kollegor. En person som kan se sitt egenvärde och veta att man kan ge ett resultat för de pengarna gör intryck på en ev. blivande arbetsgivare. Jag tror att ni har kommit en bit på väg med ert program, bara genom Belindas slutkommentar att alla inte måste kalla sig feminister. Det ordet tillsammans med alla "fula" ord som sas öppet skrämde bort en del av de som då jobbade intensivt med jämställdhetsfrågor. Vi ville ha jämställdhet mellan könen inte ett matriarkat. Och arbetet med MBL-lagen, pappaförsäkringen, föräldraförsäkringen m.m. har ju blivit ett bra resultat. Men allt går att förbättra.
SVT - Jonas Magnusson: Hej Yvonne, tack för din historia, mycket roligt att du gillade programmet

Kajsa: Nu har jag blivit inspirerad att starta ett nytt rockband. Varför inte kalla oss för "Bitch/Butch band". Det hade ju varit kanonkul!! Go Belinda!! Har njutit tre torsdagar i rad. Tack till er alla övriga i "gänget" bakom...
SVT - Belinda Olsson: Skicka till oss sen tack!

David: Borde inte maskulinism vara samma som feminism?
SVT - Joakim Lamotte: fast tvärtom...eller...hmmm.

Fundersam: Är absolut inte feminist men tycker att det är ett fantastiskt program. Imponerad att du vågar ifrågasätta dina egna referensramar och utforska nyanserna. Det som var lite sorgligt var intrycket av biologisk determinism, dvs åsikter och personlighet är underordnat något opåverkbart epitet. I ditt fall insinuerades att du skulle var mindre värd att lyssna på för att du är VIT och MEDELÅLDERS. När blev det biologiska epitetet viktigare än budskapet? 
SVT - Belinda Olsson: Ja men jag skiter i det där. Det här var min resa. SVT kan göra fler!

Natha: Jag måste överösa dig med lite beröm också, tänkte jag. Du är min idol och jag blev så ledsen när du slutade som programledare för Debatt, men jag är glad för det nu, eftersom du gjorde den här programserien, som var det bästa jag har sett på länge! Det är väldigt ovanligt att man som du lyfter frågor och startar tankar som tittaren sedan själv får fundera vidare på. Du ger inga självklara och fasta slutsatser, utan lämnar det till tittaren. Det tycker jag är väldigt värdefullt! Jag vet att du har fått mycket kritik, men hoppas att du också fått mycket positiv respons som du kan ta åt dig av! Du är bäst och ditt program var mycket värdefullt!
SVT - Lena Laurén: Tack, från Belinda och oss andra! Jo det har kommit mycket kritik men det har också öst in beröm över Belinda. Så kul att du uppskattar programmet och att det startar tankar hos dig!

Amanda: Att döma av kommentarerna så är tittarna hungriga efter fler program som berör feminism och jämställdhet. Hoppas svt satsar på fler program som tar upp dessa viktiga frågor!!
SVT - Jonas Magnusson: SVT tar granterat upp jämsälldhet och feminism i olika former och prgram framöver.

Anna C: JAG BLIR BARA SÅ JÄVLA SUR, DENNA SERIE HJÄLPER INTE JÄMSTÄLLDHETEN.Varför valde ni att göra på detta sättet. Kvinnor lever varje dag med en måttstock, pekpinne och piska över sig och allt som kommer ur denna svt satsning är detta!!! Ett oformligt moln som svävar iväg genom ett ekande skratt. 
SVT - Joakim Lamotte: Jag tycker tvärtom. Vi tog upp många viktiga jämställdhetsfrågor som folk pratar om nu.

Videbeckskan: Ta nu och spara alla positiva kommentarer här ikväll och klistra in dem i din klippbok. Jag skriver under på alla dem. (Och så suckar jag lite över att så många verkar sakna både humor och distans.)
SVT - Belinda Olsson: Åh, det ska jag VERKLIGEN göra!!

mago: Bra program. Men männen , de unga och gamla ställs utanför. Bli ledare för män , som vill förändra, vara jämlika osv. Problemet är ju männen. Kvinnor har sedan länge definierat problemen med ojämlikheten Med vänlig hälsning Mago
SVT - Joakim Lamotte: Förra programmet handlade ju jättemkt om männen!?

Isaac Toll Wood: Hej. Mitt namn är Isaac. Jag är 14 år och skulle just nu vilja kalla mig som feminist men det är verkligen inte så enkelt. I den tiden som vi lever i måste man vara någon för att vara någon och om man inte "är någon" blir man väldigt lätt utstött ur samhället. Det jag vill komma till är att jag så mycket skulle vilja möta dig och prata en stund om detta och ifall feminismen har spårat ur eller ej. Jag har även skrivit en text som jag skulle uppskatta ifall du bara kollade på. Här är den. Fråga: Har feminismen gått för långt? Svar: Nej, dumskalle. Feminismen har inte gått för långt. Feminismen har gått för långt när en kvinna våldtar och misshandlar en man och sedan frikänns i rätten med motiveringen att hans nej inte var tillräckligt tydligt, när kvinnor våldtar redlöst berusade män, låser in dem och tar deras mobiltelefoner och frias i rätten, när män tjänar mindre än 80 procent av vad kvinnor gör, när män tar ut 76,3 procent av föräldradagarna och kvinnor 23,7 procent, när fem kvinnor utnyttjar och misshandlar en man och frias för att de skyller på varandra, när kvinnor värderas efter sina prestationer och män efter sitt utseende, när män kvoteras in i bolagsstyrelser för att de är knökefulla med kvinnor, när man utvecklar medicinska preventivmedel för män men inte för kvinnor med motiveringen att det är för dyrt, när en liten tjej får brotta ner eller ge sig på en svagare eller yngre pojke mot hans vilja och de vuxna skrattar överseende och säger "ja, sådana är tjejer", när killarna på ett fotbollsläger får klippa och pyssla medan tjejerna spelar fotboll, när Therese Sjögran får uttala sig starkt förklenande och nedsättande om Sveriges bäste manlige spelare och försvaras av förbund och allmänhet med att "damidrotten drar ju in mer pengar". Und so weiter. Då har feminismen gått för långt. Men inte förrän då. MVH Isaac Toll Wood
SVT - Jonas Magnusson: Hej Isaac, grymt brev. Tsck ska du ha!

Solveig: SCB har jättebra statistik att ladda argumenten med . Sök på "På tal om kvinnor och män" Lathund om jämställdhet. Lättillgänglig och kanonbra!
SVT - Jonas Magnusson: Ja den är bra

Filippa: Belinda och ni bakom produktionen: Är jätteglad att det här programmet sänts, jättefin produktion. Tack!
SVT - Belinda Olsson: Tack!

Hen: Belinda: jobbar du med dina ciscentristiska tankar? Så att du på nåt sätt kommer närmare användningen av "Hen" och kampen om könsneutrala omklädningsrum. 
SVT - Lena Laurén: Hej Hen, Belinda hälsar att hon jobbar med dem hela tiden!

Marina Stagh: Heja Belinda! Med mod och friskt humör tog du även debatten efteråt. 
SVT - Belinda Olsson: Ja fan tycker att jag gjorde det !

Hen: Fint program. Men när skall vi prata jämställdhet? 
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan, tack ska du ha, bara att prata på. 

Vilma: Jag tycker att det är så trist att få fort kvinnor vill ha mer plats i samhället (inte mer plats än männen för det är inte vad feminismen står för idag!) så ska folk alltid ifrågasätta och leta efter fel. Jag tycker att det är sjukt att SVT väljer att sända ett tre timmar långt program om att feminismen har gått för långt, när det inte ens finns tillräcklig kunskap om vad det är och står för? Jag har fortfarande kompisar som tror att jag hatar män och inte rakar mig för att jag är öppen feminist. Därför tycker jag inte att det här programmet har gett någon positiv syn på feminismen, vilket behövs.
SVT - Joakim Lamotte: Om du tror att vi har sänt tre program om att feminismen har gått för långt så känns det inte som att du har sett programmen.

Moderator: Vi får så mycket frågor och kommentarer så chatten fortsätter till klockan 23!

Anon: Män drabbas väl av mer våld än kvinnor i vårt samhälle? Kan ha fel :-/
SVT - Jonas Magnusson: Ja våld är ett manligt problem. Dom står för våldet och drabbas av våldet. Ur ett manligt perpsektiv något att ta tag i

MartinN: Hur väljer ni vilka frågor ni svarar på här i chatten?
SVT - Jonas Magnusson: Vi svarar så fort vi kan på dom som kommer in

jonte: Intressant det där med att vårdnadstvister är inte feminismens fel. Annars är just vårdnadstvister ett exempel där män diskrimineras. Är då feminister ointresserade av jämnställdhet mellan könen när det handlar om män som diskrimineras? 
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan, den frågan är väl bra lämpad för män att driva.

Adam: Väldigt besviken över att ni inte tog upp hur feminism påverkar attraktionen mellan könen. Kvinnor attraheras av typiska manliga egenskaper och vice-versa. En feministiskt jämställd man är ingen hit att vara om man vill vara populär bland kvinnor så att säga! Sluta lura män till att vara jämställda för då blir de bortvalda av alla kvinnor och får ruttna ensamma!
SVT - Joakim Lamotte: Vilket elände, så kan vi ju inte ha det. Får fundera och återkomma.

André I Jönsson: Varför tror du särartsfeminismen har sån marginell utbredning i Sverige jämfört med likhetsfeminismen? Ses en feminism som utgår från biologiska skillnader mellan könen som ohållbar idag? 
SVT - Belinda Olsson: Jag är ingen expert- men kanske är det så att forskare som vill diskutera skillnader i tex hjärnan ses som suspekta när det kanske bara handlar om att vilja hjälpa tjejer och killar- pedagogiskt

Lisbeth: Ekonomi verkar inte vara nå't för "fittstim" att ta upp. Vi fattigpensionärer - lever verkligen i utanförskap med vår fattigdom. Hur kunde vi veta att pensionen skulle bli så här?!?!
SVT - Jonas Magnusson: Hej, tråkigt du tycker ditt perpskriv saknas. I program 1 tog vi dock upp lönefrågan, något som i förlängningen slår på pensionen.

Olle: Jag tyckte mycket om dina tre program, hade gärna sett några till. Jag är med på ditt tåg, kolla snett över axeln, jag sitter strax bakom. /Olle P.S. Krama Queen Latifa. Och en programidé: "Middag hos Belinda". Det där blev för kort! Det finns mera att hämta där.
SVT - Joakim Lamotte: Tackar

Mio: Hej Belinda! Varför talas det rakt över huvudet på folk som faktiskt behöver pronomenet hen, om sig själva? Ens könsidentitet är inget val eller politiskt ställningstagande. Varför nämns inte överhuvudtaget trans- eller intersexpersoner när tvåkönssystemet väl diskuteras?
SVT - Belinda Olsson: Det finn sså mkt som inte fick plats. Som vi borde gjort. Men Malin som uppfostrar sitt barn utan att nämna kön tycker jag gav en bra bild av en sida om saken. Men helt klart kan det här belysas mer!

maria : jag håller inte med joakim! är inte alla "feminismer" egentligen en del av en större gemensam kamp? där alla grenar måste slåss för sin hjärtefråga? jag som helsvensk "svensson" har många åsikter om problem som inte direkt påverkar mig men det är till exempel svårt för mig att prata hedersvåld eftersom jag aldrig upplevt det på nära håll. medelklasstjejerna har åsikter precis som alla andra tjejer, alla måste få komma till tals men förminska inte medelklasstjejernas kamp mot det som kränker dom! 
SVT - Joakim Lamotte: Du har rätt i att alla bör få komma till tals. Det är just det som är problemet, att vissa utesluts ur debatten om feminism.

Therese: Jag är besviken! Flyttade till Sverige från Schweiz för att komma till världens messt jämställda land, men efter 15 är i Sverige har drömbilden spruckit. Feminismen är för splittrat - även om bilden av Hydran också kändes vettig. Dessutom för centraliserad. Sverige är större än Stockholm och Skåne! Vi feminister på landsbygden behöver också synas och få stöd.
SVT - Lena Laurén: Sverige är ju ett av de mest jämställda länderna i världen, enligt internationella jämförelser. Men visst finns det massor att göra, och fler som borde komma med! Tycker du att feminismen har blivit ett storstadsfenomen?

ivar: antar att ni kallar er för feminister. i alla fall Belinda. när ska ni ta upp orättvisor mot män? eller vita män har inte rätt att klaga för att vita män generellt sett är en privilegierad grupp? 
SVT - Belinda Olsson: Men såg du del två? Finns på svtplay annars

Mathias: Varför ska vi hata varandra, ska vi inte ha nån jämställdhet?
SVT - Joakim Lamotte: Där satt den!

Alias: Jag undrar hur hen-dagis, könsneutrala omklädningsrum och att bada topless ska bidra till att öka förståelsen för feminism. Personligen tycker jag att det är en ganska konstig vinkling. Någon som inte har koll på hur det ser ut i dag skulle nog inte förstå någonting om feminism .
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan , det du nämner var en del av första avsnittet. I den delan och i vriga avsnitte togs det upp en del andra frågor såsom lönefrågan, situationen för unga tjejrer, feminism ur invandrade kvinnors perpsektiv etc.

Mio: Det kändes som om vi som faller utanför tvåkönsnormen pekades ut som de som splittrade feminismen, trots att vi var totalt osynliggjorda,
SVT - Joakim Lamotte: Det har inte varit vår ambition, tråkigt att du känner så.

Claudia: Hur känns det när en tittare skriver: "Tack Belinda. Du har stärkt mitt ställningstagande som antifeminist." ? Var det syftet med programmet? Om inte, så är detta ett bevis på ditt misslyckande.
SVT - Belinda Olsson: Nä varför ska jag känna så? Jag är inte utsänd för att värva någon. Om folk skriver att jag går antifeministers ärenden tar jag inte åt mig... då får vi ju på riktigt ett debattklimat där folk tystnar

Allan: Hej Belinda! Du har ju fått rätt mycket kritik efter varje avsnitt. Planerar du att på något sätt bemöta kritiken lite mer grundligt än bara genom debatt som bara innebär avbrutna resonemang. Jag tror att det skulle vara intressant att läsa en artikel där du ger replik till de artiklar som skrivits om ditt program!
SVT - Joakim Lamotte: Det är ju det enda hon har gjort i tre veckor. Hon tar debatten hela tiden, till skillnad från vissa andra, till exempel Maria Sveland som inte vågar möta henne i en debatt.

Lisbeth: Ekonomi verkar inte vara nå't för "fittstim" att ta upp. Vi fattigpensionärer - lever verkligen i utanförskap med vår fattigdom. Hur kunde vi veta att pensionen skulle bli så här?!?!
SVT - Belinda Olsson: Petra Östergren och Ebba Witt prata om detta- helt klart en fråga som borde vara högre på agendan!

SVT - Lena Laurén: Sverige är ju ett av de mest jämställda länderna i världen, enligt internationella jämförelser. Men visst finns det massor att göra, och fler som borde komma med! Tycker du att feminismen har blivit ett storstadsfenomen?

Pelle B: Ett kalasbra program med genomgående jättefina bilder. Men jag kommer ändå aldrig att hoppas på ett vm i henfotboll.
SVT - Joakim Lamotte: tack, fotografen heter Henrik Hjort.

Eeva: Observera att väldigt många män är mer feminister än feministkvinnorna. Och de är dessutom stolta för det. För dem är samvaro för barn lika viktigt som för mammorna. Lika löner och möjligheter är självklara för dem. Men de är för få, och för få av dem sitter i företagen på beslutande befattningar. 
SVT - Belinda Olsson: jaha... själv har jag kanske känt att män är lite frånvarande i frågan...

Linda: Bästa programmet på länge! Jag och min sambo hade många göttiga diskussioner i soffan! SVT ska ju fan av public service så varför har de inte fler kvinnliga programledare för topp programmen. Blev nästan mest arg på mig själv att jag inte reagerade tidigare förrän det nämndes i programmet. Sitter tydligen med någon slags ögonbindel. Hur ska jag motverka denna blindhet?
SVT - Jonas Magnusson: Hej Linda, kul at du gillade programserien. Det verkar som att du just nu reflekterar över just detta med vem som är programledare var, så då är du väl botad, eller?

Natha: Kommer det fler, liknande programserier från dig (Belinda Olsson)? :)
SVT - Belinda Olsson: Ska kolla med cheferna, de sitter här bredvid. återkommer. Nu efter debatten känns det ju lockande...

Anette: Hej Belinda, tack för en bra serie. Superviktigt!, Men som vanligt känns det som, sägs också i programmet, att en viss kategori kvinnor för allas talan. Tack, Amelia för bra inlägg:bättre arbvillkor inom kommunal!
SVT - Lena Laurén: Hej Anatte och tack! Fler borde få plats - om inte i det här programmet så i debatten!

Helena Wallström: Är det bra att sätta in folk i femistfack som media, konst, och näringslivsfeminist, Belinda? Hur gick ert tänk?
SVT - Joakim Lamotte: Så länge dessa fack existerar så kan man väl få använda de uttrycken.

David: "SVT - Jonas Magnusson: Hejsan, den frågan är väl bra lämpad för.." När jag som man driver frågor för jämställdhet ur ett manligt perspektiv kallas jag för 'vit kränkt man'. Varför skulle jag vilja kalla mig feminist?
SVT - Jonas Magnusson: Jag vet inte faktiskt inte, du verkar själv inte så sugen på att kalla dej det, så då är det väl bäst att låta bli. 

MartinN: Är det ok om kvinnorna springer om männen? Om det visar sig att kvinnor har mer att komma med än män generellt sett? I framtiden alltså?
SVT - Belinda Olsson: Nja, det bästa vore väl en jämvikt men världen är ju inte perfekt!

Hanna: Våddå att du vill kolla om feminism kan ifrågasättas?? Det är ju det enda VI BLIIIIIIIIR VI blir ifrågasatta hela tiden, varför ska du spä på det? Orkar inte... Gaaaah vad less jag blir!!!!
SVT - Joakim Lamotte: Allting måste kunna ifrågasättas och tåla en granskning, även feminismen.

Fredrik: Fan va bra programmet var! Tack Belinda!
SVT - Belinda Olsson: Tack fredrik!

Jonna: Tycker middagen på slutet var strålande! Behövs fler kaos artade diskussioner i TV där skilda åsikter och stora argument blandas med skratt och toabesök.
SVT - Belinda Olsson: ja! Det där borde vi göra ett helt program av eller hur!

Nea: Hej Belinda! Det här med att mannen skulle vara "fienden", varför håller ni så stenhårt på det? Vilka feminister idag anser att det är så? PATRARKATET är fienden. Punkt.
SVT - Joakim Lamotte: Jag tror att många feminister anser att patriarkatet utgörs av just män.

Ellen: Varför får sakpolitiska frågor så lite utrymme? Varför nämns feministiska frågor i förbifarten utan att förklaras? (T.ex. varför ingen fakta om löneskillnanderna, varför ingen diskussion om papperslösa kvinnors rättsosäkerhet vid misshandel, varför ingen förklaring av begreppet hen, varför ingen diskussion med LO osv?)
SVT - Jonas Magnusson: Hej Ellen
Det är såklart en rad tunga, viktiga frågor som du vill att vi ska ta upp. Vi tar upp en del av dom, dock inte med den typ av fakta som du efterfrågar. Vi har försökt att väcka debatt, frågor och reflektioner som kan bjuda in tittarna. Dock håller jag inte med aom att vi skyndar förbi själva frågorna, 

LP: Hej Belinda tack för tre mycket intressanta inslag, dock har jag samma bild av feminister som en av de unga tjejerna på skolan. Att feminister är arga kvinnor som finner sitt driv i sitt hat mot män. Det förmedlar inte riktigt känslan av jämställdhet även om det inte är rättvist. På det här sättet blir det bara svårare att få fler män att kalla sig feminister, hur tycker du att man skall gå vidare för att få fler män att kalla sig feminister? Under alla inslag har du haft mycket intressanta funderingar där du ständigt ifrågasätter dig själv, mycket bra tack!
SVT - Lena Laurén: Tack LP, om debatten öppnar upp och släpper fram fler åsikter så kanske fler känner sig välkomna - både män och kvinnor.

Marie: Hej Belinda, jag gillar dig som programledare men tycker att man utgår ifrån fel läge, som att tjejer/ kvinnor hela tiden måste hävda sig typ!.. Det är vi och dom hela tiden, som om all män är likadana, det stämmer ju inte och man tröttnar på ordet feminism! Sen undrar jag varför kalla en bok för ’’fittstim’’? Det låter ju i sig som man inte har nån självrespekt som kvinna, hur ska nån annan kunna få det då? Allt börjar väl med en sund självbild eller? Det som politikerna sa i programmet var lysande, ta debatten till en högre nivå typ!! Allt gott men var lite smartare! 
SVT - Belinda Olsson: Många frågor i ett...fittstim kallade vi boken för att väcka liv i debatten och för att en fackpamp sa det om obekväma kvinnor 

Anton: Belinda: Var ditt sökande efter Ulf Lundell i serien en symbolik för att du vill väcka männens uppmärksamhet i hela frågan? Om det är så: hur olyckligt känns det att detta flugit så många över huvudet?
SVT - Joakim Lamotte: Tar mig frihet att svara. Det var en ärlig vilja att få till ett möte för att prata om det som varit dem emellan.

andreas: Det finns kanske ett demokratiskt problem i att ni själva väljer vika frågor ni skall svara på.. eller har jag fel?
SVT - Joakim Lamotte: Vi svara på så många frågor vi hinner.

Hanna: Hej Belinda, tack för en intressant programserie. Att kvinnofrågor är viktigt delar jag helt din uppfattning om. Dett jag dock har svårt för med feminismen som den har framställts i ditt program är jargongen om "att hata män" och "män är fienden". En rörelse som med sådan enkelhet slänger sig med sådana uttryck har jag, liksom många kvinnliga vänner svårt att anamma fullt ut. Det blir för fientligt! Tänk en mansrörelse som skulle använda omvända begrepp. Jag är en kvinna på 27 år som studerar till mitt drömyrke på universitet. Under hela mitt liv har jag inte haft en enda anledning att hata en man på riktigt. Jag har aldrig känt att jag haft mindre möjligheter än män att förverkliga mina drömmar. Min åsikt är att man måste börja driva kvinnofrågor utan att pracka på folk olika stämplar och begrepp och diskutera konkreta frågor och orättvisor och patriarkatet som struktur. Att säga att man hatar män är pubertalt och kommer inte att föra debatten vidare.
SVT - Jonas Magnusson: Hej
Jag hoppas att serien gett dej fler perpsektiv på feminismen, att det ingalunda handlar om att hata män. En tanke är att ge många bilder av den, just för att den inte är en enda, utan utrycks på många olika sätt.

ivar: kändes som du stod lite utanför feminismen i program ett, och där kunde man känna sympati för dig och ditt ifrågasättande. men till slut blev det försoning med feminismen i alla fall, och det blev propaganda?
SVT - Belinda Olsson: Jaa... det blev ju oro i lägren... jag är både i och utanför på det sättet att jag vill visa att jag är feminst men också vågar möta mina egna tvivel. Tycker det är bra. Vi lever i ett samhälle där folk hela tiden ska postionera sig så jävla snabbt. till vilke nytta?

Petronella: Det vi behöver diskutera i Sverige är klasskillnader, fast det räknas ju inte som så sexigt så det kan väl inte svt göra program om? Ni är väldigt slätstrukna och inte radikala alls. Alla är fina medelklassmänniskor har försök till intellektuella samtal i fina Stockholmsvåningar. Tramsigt ofta och oseriösa snack och jobbig ironisk blick av typen titta- nån annanstans - och- nicka. Herregud det ska flörtas med underhållnngs -tv. Våga MER! 
SVT - Joakim Lamotte: Jag tror visst att man kan göra ett sexigt program om klass. Skulle gärna se ett sådant.

Frågande: Belinda - tolkade jag det rätt att du tidigare utmålat män som dina fiender? Om så är fallet tycker jag att din lämplighet som programledare för Debatt starkt kan ifrågasättas - eller vad tycker du om tanken att ha en nazist på den positionen? Skrämmande (om jag nu tolkat rätt) !
SVT - Belinda Olsson: Oj ok. mejla det till min chef då. Mette friberg heter hen

Johan: Det jag menade med att Feminismen kanske är förbrukat som begrepp liksom komunismen är att: Folk reagerar negativt på när man säger feminism... och det är tillräckligt för att den inte ska få genomslag. Sen om kommunismen i sig har värre brott bakom sig är feminismen (vilket är otvivelaktigt) är irrelevant i sig, eftersom utgången (reaktionerna) på orden ger liknande reaktioner. Nämligen att Folk tar avstånd och misskrediterar, inte vill kännas vid och förknippar befreppet med manshat, kvinnofokus snarare än jämställdhet samt att vissa inom Fi inte ens ville ha med män i sitt parti. Därför tror jag att kampen för jämställdhet könen emellan vinner på att göra sig av med begreppet "Feminism" då ordet i sig klingar vi och dom.
SVT - Jonas Magnusson: Tack för sina synpunkter, Schlingman var inne på samma tankegångar  i programmet.

Hen: Belinda: tycker du att feminismen har spårat ur?
SVT - Belinda Olsson: Nej. Men debatten spårade ur ibland...

Hen: En bra och utbildande serie, som definitivt borde visas för unga på eventuell gymnasienivå och kanske till och med tidigare. Dock så förstår jag inte den kritik serien får eller att den ska vara provocerande på något sätt - inte satt man i soffan och vred sig obekvämt, direkt. Uppenbarligen finns det folk som har det svårare att ta på feminism och kvinnlighet än vad jag har, och kanske då är det bättre att serien inte är så jätteprovocerande när det gäller utbildningsmässigt. För detta är något som man borde ta upp i skolorna, eftersom vi unga är Sveriges framtid. Åh, vad jag önskar denna serie kunde spridas utomlands. Ni borde satsa på textning/översättning och se om serien går att distribuera. Riktigt bra!
SVT - Joakim Lamotte: Tack så mkt. Jag har också svårt att förstå all kritik. Hoppas som du på att denna serie visas i skolorna.

Helena Wallström: Belinda. Serien var väldigt bra. Skulle bli glad om du svarade på frågan om detta med att sätta in feminismen i olika fack, som exempel din svärmor som kallade dig, eller var det du som gjorde det, mediafeminist. Finns det någon poäng med att kategorisera oss feminister. Jag har tagit upp det på min fb, men inte blivit klokare. Tacksam för svar.
SVT - Belinda Olsson: Nä det här med etiketter är ju för jävligt. Men jag är ju en mediefeminst- har haft det som plattform!

Hen: Ååå snälla svara, är ni nöjda med diskussionerna som kommit efter? Eller önskar ni de hade haft en högre nivå? 
SVT - Belinda Olsson: Bra debatter. på vissa håll önskat en högre nivå! 

Josefine: Hej! Vi måste ta tag i förtrycket mot tjejer i skolan. Det är vanligt att killar kallar tjejerna för hora och fitta, även att det tafsar. Detta bör feminismen ta upp! Samhället behöver ta tag i det. Framför allt vuxna omkring måste våga se och lösa problemet! Bra att du hade med de i ditt program! Men det behövs uppmärksammas mer! Man kanske ska göra en film? Som tusen gånger starkare, verkligheten är mycket värre än vad de visar i den filmen
SVT - Jonas Magnusson: Hejsan Josefine, kul att programmet fått igång dej, låter som du har ett enorm engagemang!

SVT - Belinda Olsson: Tack som fan för att ni brytt er, debatterat, tänkt till, tänkt om. Och alla smygfemister- kom ut, kom in! Låt inte oss med plattformar sätta agendan helt! Det här- är vår kamp!

Moderator: Nu avslutar vi chatten, tack för ikväll!

SVT - Joakim Lamotte: Tack och hej. Kram från Göööötet.

Fittstim - min kamp

En resa i dagens feminism