Bryr sig de unga om feminismen i dag?

I tredje och sista avsnittet av Fittstim – min kamp tittar Belinda Olsson närmare på feminismens framtid. Belinda spelar in en gubbslemsvideo med feminismens nya stjärnor, får PR-hjälp av mannen som skapade de nya moderaterna och kommer närmare Ulf Lundell än hon vågat hoppas.

När boken Fittstim kom 1999 surfade den på en feministisk framgångsvåg. Det var en tid då alla ville kalla sig feminister. Idag pratas det istället om ett hårdnande klimat, en backlash.

Med avstamp i den utvecklingen söker Belinda de nya feministerna, de som vill driva frågorna vidare.

Hon börjar hos tonårstjejerna Ebba, Felicia och Jasmine som berättar om hur de kallas hora i skolan utan att vuxna bryr sig. Samma sak handlade Fittstim om för femton år sedan, och situationen verkar inte ha förbättrats. De tre tjejerna konstaterar att kvinnor måste hålla ihop. Ändå har feminismen aldrig lockat dem. Det borde den kunna göra.

Belinda tar upp jakten på framtidens feminism, en rörelse med högt i tak där fler kan känna sig välkomna.

Hos systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf hittar hon lusten, humorn och ilskan. Tillsammans spelar de in Gubbslemslåten 2014. Och i Petra Östergren finner hon en feminist som avfärdar backlashen. Petra gick själv från feministisk ikon till att bli brännmärkt för några år sedan genom att sticka ut åsiktsmässigt. Idag ser hon en feminism som mår bättre än någonsin, med många olika riktningar och uttryck.

Bland feminister med bakgrund i andra länder ser hon frågor som borde få ta mera plats. Frågor om slöja och hedersvåld som feminister ibland har svårt att handskas med.

I sökandet efter framtidens feminism går Belinda i närkamp med sin turkiska svärmor, får PR-hjälp av Per Schlingmann,  mannen som skapade de nya moderaterna, och kommer närmare Ulf Lundell än hon vågat hoppas.

Och avslutar med en middag med fyra kända kvinnor – tidningsdrottningen Amelia Adamo, feministen Kristina Hultman som var med och grundade tidskriften Bang, f d jämställdhetsministern Nyamko Sabuni som vägrade kalla sig feminist och Roxy Farhat, feministisk konstnär.

I denna sista del av serien hittar Belinda Olsson ett sammanhang, och sin egen plats i framtidens feminism.

Fittstim - min kamp

En resa i dagens feminism